Udland

Tørkerekord i Spanien giver hårde restriktioner: - Uden vand kan vi ingenting gøre

Hen over sommeren har spanierne måttet leve med strikse restriktioner. Kommuner har lukket for vandet om natten, og vandreservoirerne er i bund.

I Europa har flere lande denne sommer kæmpet med varme og tørke og deraf følgende naturbrande. Floder og søer er tørret ud, og desperate regeringer har indført forbud mod bilvask og havevanding og sågar gjort det ulovligt at fylde svømmepølen op.

I Spanien har flere hundrede landsbyer måttet lukke for vandet om natten for at spare på de dyrebare dråber.

Der er faldet 25 procent mindre regn end normalt, og de spanske vandreservoirer er kun omkring 30 procent fyldt. Sammen med en sommer, der ser ud til at blive den varmeste målt nogensinde i Spanien, giver det gigantiske problemer for landbruget og mange andre erhverv.

Vaskeri og frisør må lukke

I landsbyen Ribadavia, der ligger i det nordvestlige Spanien, har kommunen indført daglige restriktioner på vandet. Og Ramón Miguélez lukkede sit vaskeri, fordi der ikke var vand nok til at holde det kørende:

- Uden vand kan vi ingenting gøre, siger Miguélez til den spanske tv-station RTVE

Og situationen påvirker også andre erhvervsdrivende i byen.

Frisøren må vaske hår på klienterne med vand opbevaret i flasker. Og den lokale restaurant har måttet opgive at servere aftensmad, fordi vandet bliver stoppet klokken 22, og så kan der ikke blive ryddet op og vasket af.

Små virksomheder kæmper med vandmangel, mens tørken fortsætter i Spanien. Video: Maria Camila Lund Frederiksen

Færre og mindre afgrøder

Formanden for landmændene i Zamora-provinsen i det nordlige Spanien, José Roales, er alarmeret over situationen. Manglende vand har givet en markant mindre kornproduktion.

- I 2022 har vi høstet omkring 70 procent mindre end et normalt år, vurderer José Roales.

Han frygter for konsekvenserne:

- Da der er en mindre produktion, vil der være mindre mad, og det vil være dyrere. Og der kan komme en dag, hvor mange mennesker ikke vil kunne købe basale fødevarer, lyder det fra José Roales i et interview med RTVE

Han peger på, at det ikke kun er kornproduktionen, der har problemer. Kvægavlerne kan ikke sende deres kreaturer på marken og græsse, fordi afgrøderne er udtørrede. Også det vil betyde stigende fødevarepriser. For slet ikke at nævne, hvad de stigende energipriser gør ved omkostningerne.

- Det er den perfekte storm, konstaterer Roales.

Minimeret vinproduktion

Og i Rioja, hvor det er tid til at høste vindruerne til både rød- og hvidvin, melder de også om en minimeret produktion. Den første varmebølge ramte Spanien allerede i foråret, hvor vinmarkerne blomstrede, og siden har et usædvanligt varmt og tørt år påvirket negativt.

- En del af bladene blev udtørret, og der kom færre frugter, hvilket igen betyder, at høsten bliver mindre, forklarer Abel Tores, der er direktør for Fincas Azabache.

Han vurderer, at de i år høster mellem 10 og 15 procent mindre end normalt.

Og længere sydpå i Spanien kæmper olivenproducenterne også med manglen på vand og ekstreme varmegrader. I Spanien produceres normalt halvdelen af verdens olivenolie, men eksperter frygter, at man i år vil høste over 35 procent færre oliven, når høsten begynder i næste måned.

- Vi er meget bekymrede, fortæller Manuel Heredia Halcón fra virksomheden Green Gold Olive Oil til CNN

Her i det sydlige Andalusien er varmegrader på 40 helt normalt, men ikke allerede i maj måned, som det skete i år, hvor oliventræerne var i gang med at blomstre. Og som konsekvens af det mistede virksomheden 15-20 procent af årets høst.

Siden kom den manglende nedbør, og nu frygter Manuel Heredia Halcón, at årets høst vil blive den værste i ti år. Og det vil kunne mærkes hos forbrugerne. Prisen på olivenolie er allerede steget med 14 procentpoint på verdensplan, og tørken vil blot få priserne til at stige yderligere.

Tomme vandreservoirer

Den lille landsby Vila Nova de Sau er pludselig kommet på verdenskortet, fordi det nærliggende vandreservoir nærmest er tørret helt ud. Og en landsbykirke, der siden 1964 har været dækket af vand, står nu fuldstændigt frit tilgængelig.

- Det er forfærdeligt. Turisterne strømmer til for at se kirken. Men i virkeligheden er det jo tegn på, at noget er helt galt. Det har ikke regnet, som det plejer, siden foråret 2021. Før troede man, at det kun var noget, de oplevede i Afrika, men nu sker det altså her hos os i Europa. Det er skræmmende, siger byens viceborgmester, Mila Martínez Adán, til TV 2.

Voldsomt efterår i vente

Efter et år med hedebølger og en lang tørkeperiode frygter mange spanske eksperter, at efteråret vil blive ramt af ekstremt vejr.

TV 2s egen meteorolog og vejrvært Peter Tanev er helt enig med sine spanske kollegaer.

- Efter sådan en periode her er Middelhavet meget varmt. Og når der så kommer kulde ned fra atmosfæren og møder det varme vand, er der skabt de perfekte betingelser for uvejr, forklarer Peter Tanev.

Han peger på, at vi allerede så det i sidste uge i Italien, hvor voldsomme regnskyl forårsagede oversvømmelser, og flere mennesker mistede livet.

- Faktisk er der en risiko for, at et tilsvarende ekstremt kraftigt uvejr rammer ferieøen Mallorca og Barcelona i weekenden, siger Peter Tanev.

TV 2s vejrvært forklarer også, at selvom der i den grad er brug for regn, er det faktisk et problem, når nedbøren kommer med uvejr og som skybrud.

Dels fordi det er svært at udnytte regn, der falder i store mængder på kort tid, dels fordi jorden efter tørken er blevet stenhård, og vandet ikke kan absorberes. I stedet er der stor risiko for oversvømmelser.

Klimaforandringer er årsagen

I Spanien diskuteres sammenhængen mellem dette års tørke og klimaforandringer. Spanske eksperter vurderer, at tørken og stadig flere varmebølger er et tydeligt tegn på, at klimaet forandrer sig.

Og Peter Tanev er meget enig.

- Der er en ret stor sandsynlighed for, at når vi ser ekstremt vejr i Europa i disse år, så har det noget med klimaforandringer at gøre. Det er præcis det, som vejrmodellerne siger. Nemlig at vores tørkeperioder og hedebølger kan blive længere, og at de også kan komme oftere, lyder det fra TV 2s meteorolog, som videre siger:

- Og så kan det godt være, at når vi står måske om 20 år og kigger tilbage og har haft 15 hedebølger og 15 tørkeperioder, at den ene af dem måske var kommet alligevel naturligt. Men det gør jo ikke problemet mindre.