Krigen i Ukraine

Planlagte folkeafstemninger skaber en ny situation for Putin, siger Tantholdt

Meldinger om folkeafstemninger er kommet, efter at Ukraine den seneste tid har generobret store områder i den syd- og østlige del af landet.

I Ukraine vil de russiskstøttede myndigheder i regionerne Donetsk og Luhansk om få dage afholde folkeafstemninger om at indlemme regionerne i Rusland.

Afstemningerne skal ifølge flere russiske nyhedsbureauer finde sted fra 23.-27. september.

Meldingerne kommer, efter at Ukraine den seneste tid har generobret store områder i den syd- og østlige del af landet.

Donetsk og Luhansks selvstændighed anerkendes hverken af Ukraine eller af resten af verden, bortset fra en håndfuld af Ruslands nærmeste allierede.

Under krigen er stort set hele Luhansk blevet overtaget af russerne, mens omkring halvdelen af Donetsk er på russiske hænder.

En ny situation for Putin

TV 2s korrespondent i Ukraine Rasmus Tantholdt forudser, at resultatet af folkeafstemningen falder ud til fordel for den prorussiske del af befolkningen i de besatte områder.

- Så vil russerne kunne sige, at Ukraine nu er i krig med Rusland. At de er i gang med at indtage en del af Rusland. Og så kan Putin sige, at det ikke er en specialoperation mere. At ukrainske soldater nu er gået ind i territorier, der tilhører Rusland. Dermed er det en helt ny situation, og så kan Putin måske godt finde på at mobilisere reserven og en hel masse værnepligtige.

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA er der også planer om en folkeafstemning i regionen Zaporizjzja de kommende dage. Det er i denne region, at Europas største atomkraftværk ligger.

Derudover skulle der være planer om en lignende afstemning i områder af den sydlige region Kherson, skriver RIA.

Folk skal selv bestemme, siger Lavrov

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at det hele tiden har været planen at lade folk i regionerne selv bestemme.

- Lige fra begyndelsen har vi sagt, at folk i de respektive områder selv skal bestemme deres egen skæbne, siger Lavrov på statsligt tv.

De varslede folkeafstemninger ventes ikke at have nogen reel betydning for Vestens opfattelse af de russiske territorier. Vesten, der har indført omfattende sanktioner mod Rusland, kræver, at de russiske styrker trækker sig helt ud af samtlige ukrainske områder.

Ugyldige afstemninger

I foråret udtalte en talsmand fra det ukrainske udenrigsministerium, at eventuelle folkeafstemninger ikke vil være gyldige.

- Alle falske folkeafstemninger om midlertidigt erobrede områder er ugyldige og vil ikke have nogen juridisk gyldighed. I stedet vil Rusland stå over for et endnu stærkere modsvar fra det internationale samfund, hvilket vil isolere dem endnu mere, sagde talsmanden Oleg Nikolenko.

Ukraine lover tirsdag at "eliminere" Rusland i Ukraine, skriver nyhedsbureauet AFP. Det sker netop efter nyheden om de forestående folkeafstemninger.

- Ukraine vil løse det russiske problem. Truslen kan kun blive udslettet gennem magt, siger Andrij Jermak, stabschef for Ukraines præsident.