Ukraine har krydset vigtig flod og står tæt på Luhansk

De russiske styrker har trukket sig tilbage fra Oskil-floden til ny forsvarslinje. Nu lyder ordren, at de ikke må trække sig længere tilbage.

Ukrainske styrker har nu kontrol med begge sider af den strategisk vigtige Oskil-flod i landets nordøstlige hjørne.

Det skriver landets væbnede styrker på Telegram sent søndag.

De seneste dage har der været flere meldinger om, at ukrainske styrker har krydset floden, der blandt andet løber gennem byen Kupiansk.

Byen på begge sider af floden er nu på ukrainske hænder, men var søndag stadig under voldsom russisk beskydning og var uden elektricitet og vand

De russiske styrker har trukket sig tilbage fra floden til en ny forsvarslinje længere østpå. Den forsvarslinje ligger tæt på grænsen mellem Kharkiv-regionen og Luhansk-regionen, der af Rusland er anerkendt som den selvstændige nation Folkerepublikken Luhansk.

"Ikke et skridt tilbage"

Den russiske militærblogger Rybar, der har 790.000 følgere, skriver, at de russiske styrker har fået ordre til, at de ikke må trække sig længere tilbage.

Institute for the Study of War (ISW) citerer fra Rybars blog, at styrker, der forsvarer positioner i Luhansk og det øvrige Donbass, ikke må trække sig "et skridt tilbage", uanset hvordan den militære situation udvikler sig på deres frontafsnit.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, slog dog fast søndag aften, at de ukrainske styrker ikke har tænkt sig at lade de nye russiske forsvarslinjer stoppe deres fremrykning.

- Måske tænker nogle af jer, at vi nu trænger til en pause efter en serie af sejre. Men der bliver ingen pause. Forberedelserne til de næste sejre er allerede i gang. Ukraine skal befries. Alt sammen, sagde præsidenten i sin daglige tv-tale til nationen søndag aften.

- Et ømt punkt

Ifølge en dansk militæranalytiker er det en vigtig sejr for ukrainerne, at de nu har fået kontrol med begge sider af Oskil-floden.

- Det har været et ømt punkt i ukrainernes angreb at komme over denne flod på den rigtige måde, uden for mange tab og få etableret et brohoved på den fjendtlige side af floden. Man er sårbar i den periode, hvor man krydser en vandhindring, siger Alexander Høgsberg Tetzlaff, der er major og militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Det fortsatte angreb anhænger nu af, om ukrainerne er i stand til at få artilleri, logistik og støttetropper frem til de rigtige steder, så de kan fortsætte angrebet, tilføjer han.

Den ukrainske regering slår fast, at offensiven skal fortsætte – også ind i Luhansk.

- Luhansk-regionen er lige henne om hjørnet. Afslutningen på besættelsen er ikke langt borte, skrev den ukrainske guvernør i Luhansk-regionen, Serhiy Gaidai, søndag på Telegram.

Noget tyder da også på, at de ukrainske styrker har gode muligheder for at fortsætte fremrykningen, siger Alexander Høgsberg Tetzlaff.

- Noget tyder på, at de har fået deres artilleri frem, så de kan ramme russerne i dybden. Og det kan betyde, at russerne bliver tvunget til at trække sig endnu længere tilbage, forklarer han.