Rusland invaderer Ukraine

Lig med hænderne bundet på ryggen fundet på gravplads i Izjum, fortæller Rasmus Tantholdt

Fundet i Izjum er i mange medier kaldt en massegrav, men det er det med 100 procent sikkerhed ikke, siger TV 2s korrespondent.

Torsdag blev der fundet en gravplads med over 400 lig uden for byen Izjum i Ukraine, og nu er arbejdet med at opgrave og identificere ligene gået i gang.

Der bliver lavet en efterforskning af hver enkelt grav for at finde ud af, hvad præcis der er sket

TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt

Mandag har TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt besøgt gravpladsen, der ligger i en skov uden for Izjum i Kharkiv-regionen i det østlige Ukraine.

- Der er masser af lig, som skal graves op. Det skal undersøges, hvad de præcist er døde af. Derfor er der blandt andet personer til stede, som skal undersøge, om der er begået krigsforbrydelser, fortæller Rasmus Tantholdt.

- Indtil videre får vi at vide, at der er fundet lig med hænderne bundet på ryggen. Man har fundet andre, som måske er døde af naturlige årsager, og så er der nogle, som er døde som følge af krigen – i eksplosioner, artilleri og så videre.

Begravet i individuelle grave

Fundet i Izjum er i mange medier kaldt en massegrav, men det er det med 100 procent sikkerhed ikke, siger Rasmus Tantholdt.

- Man kan se, det er individuelle grave, så de er begravet én efter én. På nogle kors er der navne, på andre blot et nummer, og så skal man forsøge at identificere de døde ud fra en liste, bedemændene har, fortæller han.

Ifølge Tantholdt er gravpladsen efter alt at dømme etableret i år.

- På korsene står der skrevet årstallet 2022, siger han.

Alt bliver dokumenteret

Gravpladsen i Izjum ligger i forlængelse af en allerede eksisterende kirkegård i udkanten af byen.

- Så det er ikke et fuldstændig tilfældig valgt sted, man har placeret den her gravplads, fortæller Rasmus Tantholdt, mens der ankommer flere personer, som skal bistå med opgravningen og identificeringen af lig.

- Politiet går rundt med kameraer, og alt bliver dokumenteret. Der bliver lavet en efterforskning af hver enkelt grav for at finde ud af præcis, hvad der er sket, så de pårørende og hele verden kan få vished om, hvorvidt der er begået krigsforbrydelser her, lyder det fra Rasmus Tantholdt.

Fundet af gravpladsen fik søndag Tjekkiet til at meddele, at de vil have oprettet en særlig international domstol, der skal undersøge Rusland for krigsforbrydelser.

Tidligere har man fundet massegrave i andre byer, der har været under russisk kontrol. Blandt andet i byen Butja i Kyiv-regionen, som russerne trak sig tilbage fra i slutningen af marts.

Rusland afviser beskyldninger

Russerne kontrollerede indtil september Izjum, men Ukraine har hen over den seneste uge haft held med at generobre omkring 6000 kvadratkilometer besat territorie og flere strategisk vigtige byer i Kharkiv-regionen.

Tidligere på ugen talte TV 2 med Serhey Haidai, guvernør i Luhansk-regionen, der grænser op til Kharkiv-regionen.

Han fortalte om meget aggressiv adfærd fra de russiske soldaters side, hvor russerne har slået aktivister ihjel og tortureret pro-ukrainske personer.

Det russiskudpegede viceoverhoved i Kherson, Kirill Stremousov, kalder det løgn og iscenesættelse.

- Vi har allerede hørt alle disse historier om Butja og Irpin. Zelenskyj (Ukraines præsident, red.) har opført sig som alle nazistiske aktivister: De skyder og dræber folk og viser det så til udenlandske medier, sagde han til det russiske statsmedie Tass.

Opgravningerne af de mange lig i Izjum kommer til at fortsætte de næste to uger, oplyser ukrainske myndigheder.