Hundredevis af store profiler er i dag samlet i London – men for disse lande kom invitationen aldrig

Det er en kolossal ydmygelse for Putin, at han ikke er velkommen til dronning Elizabeths begravelse i London, mener professor.

Den er blevet kaldt en af dette årtis største diplomatiske begivenheder og en af de største statsreceptioner af sin art.

Når knap 2000 personer mandag samles i Westminster Abbey i London til den britiske dronning Elizabeth 2.s begravelse, forventes mindst 500 af dem at være præsidenter, monarker, premierministre og andre højtprofilerede gæster som guvernører og ambassadører.

Det er enormt vigtigt at blive inviteret

Martin Marcussen, professor i statskundskab ved KU

Begravelsen i dag er med andre ord stedet at være, hvis man vil ses og høres på verdenskortet.

Den er en form for "diplomatisk værktøj".

Det fortæller Martin Marcussen, som er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og forsker i blandt andet diplomati og globale forhold.

- Det er enormt vigtigt at blive inviteret, fordi der også er den her geopolitiske dimension til det. For verden er det her en begivenhed, man gerne vil være med til, siger han til TV 2.

Men hvad der er endnu mere bemærkelsesværdigt, er de lande, der ikke er inviteret. Lande, der med Martin Marcussens ord er blevet "cancelled" og "fuldstændig udelukket".

På dén liste finder man lande som Syrien, Afghanistan, Venezuela, Myanmar og Hviderusland – og så optræder også Rusland, for hvem den manglende invitation kan gå hen at blive fatal, siger professoren.

Et tidligere imperium med trĂĄde til hele verden

Storbritannien, som på sit højeste var verdens største kolonimagt, trækker tråde til nationer over hele verden.

Derfor er der også en lang række lande at finde på gæstelisten, som aldrig var sluppet gennem det værdibaserede nåleøje ved en lignende begivenhed herhjemme, fortæller Martin Marcussen.

For eksempel en række Commonwealth-lande, hvoraf mange har haft den nu afdøde britiske dronning som monark.

- Kriteriet for at komme med til denne her begravelse har ikke været, om man er "et godt land" set med vestlige øjne, men har nærmere drejet sig om geografiske forhold og briternes fortid som et imperium, siger han.

På listen optræder blandt andet flere afrikanske lande, der ikke anses for at være velfungerende demokratiske, ligesom også Nordkorea er inviteret, dog kun på ambassadørniveau og ikke på statslederniveau.

Begravelsen i dag er et billede pĂĄ, at Rusland stĂĄr meget alene i verden

Martin Marcussen, professor i statskundskab ved KU

Det har med andre ord været et "komplekst puslespil" at planlægge dronning Elizabeths begravelse, mener Martin Marcussen.

- Det er virkelig nogle hovedbrud, de har haft i den britiske udenrigstjeneste, da de skulle sammensætte den liste. Der vil uden tvivl være gæster til stede, hvor man kan tænke: "Hvad laver de overhovedet der?"

Putin vil ikke komme – men han var slet ikke inviteret

Så selvom britisk kolonihistorie altså har været afgørende for gæstelisten, spiller nutidens politiske billede også en rolle.

En af dem, der ikke vil være til stede ved ceremonien, er nemlig den russiske præsident, Vladimir Putin.

Heller ikke andre højtstående personer fra den russiske regering i Kreml eller russiske repræsentanter i det hele taget er inviteret.

Allerede dagen efter dronning Elizabeths død meldte Kreml ud, at "selvom Putin respekterede dronningen for hendes visdom", var der ingen mulighed for præsidentens deltagelse.

Men Putin har aldrig været inviteret. Det skyldes hans invasion af Ukraine, har briterne oplyst.

Uanset hvad Putin har sagt, er det noget af en geopolitisk mavepuster for ham ikke at være til stede i Westminster Abbey mandag, fortæller Martin Marcussen.

- Det er en stempling af ikke at høre til, og det er dybt fatalt for et land på den måde at blive udelukket, siger han.

Noget andet, der kan blive en gedigen mavepuster for den russiske præsident, er, at flere af hans venner og allierede i verden – herunder Kina, Nordkorea og Ungarn – er repræsenteret ved den store begivenhed i London.

- Putin får svært ved at sige, at den manglende invitation bare er endnu et udtryk for vestlig arrogance, for alle hans venner er jo med, siger professoren og fortsætter:

- Det er altså en kolossal ydmygelse for ham, at man hellere vil have en repræsentant fra Nordkorea til stede end russerne. Begravelsen i dag er med andre ord et billede på, at Rusland står meget alene i verden.

Gæsteliste mødte kritik i Storbritannien

Da dele af gæstelisten begyndte at florere i medierne kort efter dronning Elizabeths død 8. september, vakte flere af gæsterne vrede hos blandt andet britiske politikere.

Således fremsatte en række konservative politikere et krav om tilbagekaldelse af invitationen til den kinesiske præsident Xi Jinping, som ifølge dem er en af "arkitekterne bag folkedrabet" på Uighur-muslimer i Xinjiang-provinsen.

Invitationen blev ikke tilbagekaldt, men Jinping, som kun yderst sjældent rejser, bliver ikke at finde på bænken i Westminister Abbey i dag. I stedet deltager landets vicepræsident, Wang Qishan.

Menneskerettighedsorganisationer i Storbritannien har desuden kritiseret Kongehusets beslutning om at invitere den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman, som ifølge amerikanske efterretninger beordrede drabet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Heller ikke han deltager. I stedet deltager en anden højtstående saudisk prins, Turki al-Faisal, på Saudi-Arabiens vegne.

Begravelsesceremonien begyndte i kirken Westminster Abbey i London mandag klokken 12. Klokken 17.30 nedsænkes kisten. Du kan følge begravelsen dagen igennem på TV2.dk og TV 2 NEWS.