Dronning Margrethe fik en fornem plads i Westminster Abbey: - En meget, meget fin gestus

Den danske dronning er nu den længst siddende nulevende monark, og – måske – derfor fik hun pladsen helt oppe ved kisten.

Kongefamilier fra nær og fjern var til stede mandag eftermiddag, da den britiske dronning Elizabeth 2. blev begravet fra kirken Westminster Abbey i London.

Det her er noget af det, der binder kongehuse sammen

Jakob Heinel Jensen, royal korrespondent på B.T.

Også det danske kongehus var repræsenteret i skikkelse af dronning Margrethe og kronprins Frederik.

Faktisk var de så godt repræsenteret, at de sad allerforrest i kirken under hele ceremonien, lige over for kong Charles og dronninggemalinde Camilla på den anden side af kisten.

Og selvom det er svært at vide præcis, hvorfor det danske kongehus fik så fornemme placeringer i kirken, så har Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T. og royal korrespondent, "et godt bud":

- Jeg tror, det er dronningens anciennitet i monarkiet og hendes nu 50 år på tronen, der gør, at hun fik så central en plads, siger han til TV 2.

Viser båndet mellem de to

Dronning Margrethe kunne for nylig fejre, at hun har været Danmarks dronning siden 1972, altså i hele 50 år.

Det gør hende til den længst siddende nulevende regent i verden.

At dronning Margrethe derfor mandag sad tættere på kisten, end mange af dem, som kendte dronning Elizabeth betydeligt bedre, var derfor også "en meget, meget fin gestus fra britisk side", mener Jakob Heinel Jensen.

- Det her er noget af det, der binder kongehuse sammen, og det viser også de bånd, der har været mellem dronning Margrethe og dronning Elizabeth gennem årene.

Sender et signal om et stærkt samarbejde

I et tidligere interview med en britisk tv-station kunne den danske dronning også løfte sløret for, hvordan de to monarker kaldte hinanden ved kælenavnene 'Lilibet' og 'Daisy'.

De sørgede desuden altid for at spise en frokost sammen, når dronning Margrethe lagde vejen forbi den britiske hovedstad.

I sit kondolencebrev efter dronning Elizabeths død 8. september lød det også fra den danske dronning, at hun vil "savne den britiske dronning frygteligt".

Ifølge Jacob Heinel Jensen var det også en "overraskende" berørt dronning Margrethe, som overværede ceremonien, der blev indledt af to minutters stilhed landet over.

- Man kunne se, at hun var meget bevæget, og jeg tror, det viser noget om, at hun så op til dronning Elizabeth, siger han og fortsætter:

- Og så sender det et klart signal om, at det britiske og det danske kongehus også vil have et tæt samarbejde i fremtiden. Noget, som jeg vil tro, at den nye kong Charles også er meget interesseret i at fortsætte med.

Dronning Elizabeth blev begravet fra kirken Westminster Abbey mandag klokken 12. Senere, klokken 17.30 nedsænkes kisten. Du kan følge begravelsen dagen igennem på TV2.dk og TV 2 NEWS.