Dronning Elizabeth er død

Charles i tårer, da Elizabeths kiste blev sænket ned i kapellet

Begravelsen af dronning Elizabeth var den største begivenhed i Storbritanniens historie nogensinde, siger korrespondent.

Mandag sagde briterne - og det meste af verden - et sidste farvel til dronning Elizabeth.

Efter en privat gudstjeneste i St. George's Kapel blev kisten med monarken sænket ned i Den Royale Hvælving under kapellet.

Til lyden af korsang forsvandt den lige så stille, mens den nye konge, Charles, fældede en tåre for sin afdøde mor.

Tung stemning i Storbritannien

Dagen igennem har der hvilet en tung stemning over Storbritannien, fortæller TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz, som befinder sig i London.

Men det har også været en betydningsfuld dag, understreger han.

- Det har været den største begivenhed i Storbritanniens historie nogensinde. Det var et farvel til en monark, men også et farvel til en æra, siger Jesper Steinmetz og henviser til dronning Elizabeths 70 år på tronen.

Han tilføjer, at det har været en dag fyldt med britiske ritualer og traditioner, som skulle ære dronning Elizabeth på hendes sidste rejse.

Særlige plads til danske royale

Dagen startede med en ceremoni i Westminster Abbey, hvor verdensledere og royale fra 200 lande deltog.

Både USA's præsident, Joe Biden, Frankrigs overhoved, Emmanuel Macron, og den nye britiske premierminister, Liz Truss, var blandt mange andre med.

Danmark var repræsenteret af dronning Margrethe og kronprins Frederik, der havde fået helt særlige pladser i kirken.

Massevis af briter havde samtidig samlet sig på tværs af London, hvor de fulgte statsbegravelsen tæt. Flere med en tåre trillende ned af kinden.

Det anslås af flere britiske medier, at milliarder af mennesker verden over fulgte ceremonien på tv og live-transmissioner online.

En sidste køretur

Efter ceremonien skulle dronning Elizabeth ud på en sidste køretur, da kisten skulle bringes fra Westminster Abbey til Wellington Arch ved Hyde Park Corner.

Kisten blev fragtet i sørgetog gennem byen på en 123 år gammel kanonvogn lavet af den britiske flåde. Samme vogn blev brugt ved kong George 6.'s begravelse i 1952.

Vognen blev trukket med reb af flådesoldater og ledt an af flere hundrede musikere, herunder sækkepibespillere og trommeslagere fra skotske og irske regimenter.

Langs ruten stod briterne klar til at hylde dronningen en sidste gang, mens optoget rullede gennem byen.

Ved Hyde Park Corner ventede en rustvogn, der skulle køre dronningen til St. George's Chapel og den endelige offentlige begravelse.

Her var folk også tydeligt berørte, som hertuginde Meghan der fældede en tåre.

En finger med i spillet

Der lå mange tanker og forberedelser bag den historiske dag. Dronningen har selv haft en finger med i spillet i meget af planlægningen.

Det kom til udtryk i løbet af begravelsen, at Elizabeth ikke blot har været dronning for Storbritannien, men dronning for alle Commonwealth-landene. Noget, der gennem hendes tid på tronen har ligget hende meget på sinde.

Derfor var der blandt andet gurkha-soldater med til at bære hende frem til Buckingham Palace. Gurkha-soldater er nepalesiske soldater, der blev rekrutteret til at gøre tjeneste i den britiske hær i kolonitiden.

Samtidig er Westminster Abbey, hvor den første ceremoni blev afholdt, den samme kirke, hvori Elizabeth blev både gift og kronet.

Hviler ved siden af sin mand

Mandag blev afsluttet med en privat ceremoni i St Georges Kapel for den nære familie. Her blev dronningen stedet til hvile ved siden af sin mand prins Phillip.

Ceremonien blev ikke tv-transmitteret, og der er ikke sluppet mange detaljer ud om den, da Buckingham Palace har kaldt det en "dybt personlig familie begivenhed". Det skriver BBC.

David Conner, der er ærkebiskop, ledte gudstjenesten for den private ceremoni, ligesom han stod for ceremonien tidligere i dag.

Omkring klokken 22 dansk tid meddelte det britiske kongehus på deres hjemmeside, at dronning Elizabeth var blevet begravet.