Rusland svarer på Bidens atomadvarsel: - Læs det, vi har skrevet

USA's præsident, Joe Biden, advarer Rusland mod at bruge atomvåben i Ukraine. Nu svarer Putins talsmand, at USA selv må læse, hvornår det kan ske.

Frygten for, hvad Ruslands invasion af Ukraine i sidste ende kan føre til, er ikke forsvundet trods de seneste ugers ukrainske succes på slagmarken.

Læs doktrinen. Det hele står der

Dmitrij Peskov, talsmand for Ruslands præsident

Lørdag satte den amerikanske studievært Scott Pelley ord på frygten under et interview med USA's præsident, Joe Biden.

- Mens Ukraine har succes på slagmarken, bliver Vladimir Putin flov og trængt op i et hjørne. Og jeg tænker på, hr. præsident, hvad du ville sige til ham, hvis han overvejer at bruge kemiske våben eller taktiske atomvåben, spurgte Scott Pelley, der er vært på programmet 60 Minutes.

Svaret fra Joe Biden lød:

- Lad være, lad være, lad være. Du vil ændre krigens udtryk på en måde, der ikke er set siden Anden Verdenskrig.

Præsidenten lovede også konsekvenser, hvis det sker, men han ville ikke sige præcis, hvordan USA i så fald vil reagere.

- Tror du, at jeg ville sige det, hvis jeg vidste præcis, hvad det vil være? Selvfølgelig siger jeg det ikke. Men jeg kan sige, at det får konsekvenser, lød det fra Joe Biden.

Nu har styret i Moskva så reageret på Joe Bidens udtalelser.

Doktrinen

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, siger ifølge nyhedsbureauet RIA Novosti, at Rusland har gjort det helt tydeligt, hvad der skal til for, at landet vil bruge atomvåben.

- Læs doktrinen. Det hele står der, sagde Dmitrij Peskov.

Den doktrin, talsmanden henviser til, er Ruslands forsvarsdoktrin fra 2020, der groft sagt beskriver fire scenarier for, hvornår Rusland vil tage sine kernevåben i brug.

  1. Som svar på brugen af atom- og masseødelæggelsesvåben mod Rusland og dets allierede.
  2. I tilfælde af en aggression med konventionelle våben mod Rusland, hvor statens eksistens er i fare.
  3. Ved troværdige data om, at der er affyret ballistiske missiler mod Rusland eller dets allierede.
  4. Et angreb mod myndigheds- eller militære lokaliteter, der ved forstyrrelse kan hindre atomstyrken i at respondere.

De fire punkter er åbne for fortolkning, og Rusland har ved flere lejligheder beskyldt Ukraine for at være i færd med at anskaffe sig masseødelæggelsesvåben.

Og allerede på krigens første dag kom Vladimir Putin med en trussel om, at Rusland var klar til at bruge våben, der kan medføre "så store konsekvenser for jer, at I aldrig tidligere har oplevet dem i historien", hvis nogen blandede sig militært i konflikten.

Nye trusler mod Ukraine

Fredag 16. september 2022 beskyldte han så Ukraine for at forsøge at udføre terrorangreb på russiske atomkraftværker og truede Ukraines regering med konsekvenser, hvis ukrainerne fortsætter med at bruge, hvad han betegner som terrormetoder over for Rusland.

- Vi oplever forsøg på at iscenesætte terrorangreb, forsøg på at skade vores civile infrastruktur. Vi svarer med tilbageholdenhed, men kun lige i øjeblikket, sagde Vladimir Putin og tilføjede at de seneste ugers missilangreb mod ukrainsk infrastruktur skulle ses som advarsler.

- Dette var et advarselsangreb. Hvis situationen fortsætter med at udvikle sig, bliver svaret mere alvorligt, lød det fra Vladimir Putin.

Hvordan et mere alvorligt svar ser ud, uddybede han ikke.

Truer Biden Rusland?

Om interviewet med Joe Biden, der udkommer i sin fulde længde på den amerikanske tv-station CBS natten til mandag dansk tid, indeholder andre informationer om krigen i Ukraine, vides i skrivende stund ikke.

CBS har kun offentliggjort et kort klip med Joe Bidens advarsel, men flere af de russiske medier bruger det allerede i deres dækning af krigen.

Dog nok ikke helt på den måde, som Joe Biden formentlig havde tænkt sig.

På den russiske tv-station RT udlægges meldingen fra den amerikanske præsident som en direkte trussel mod Rusland.

- Det er kun amerikanerne, der taler om atomvåben, siger Sergei Tsekov, der er russisk senator på den besatte halvø Krim til tv-kanalen.

- Vi har kun talt om det faktum, at vi kan svare med atomvåben, hvis der iværksættes et atomangreb mod vores territorium. Derfor siger jeg, at hvis han vil skræmme nogen, så må det være ham selv og hans underordnede, siger senatoren til RT.

Alexei Chepa, der er medlem af den russiske parlament, Dumaen, har også talt med RT. Han går et skridt videre og påstår, at USA tilsyneladende er klar til at bevæbne ukrainerne med kernevåben.

- Hvad angår taktiske atomvåben, så diskuterer USA i en vis udstrækning med Ukraine om muligheden for at levere disse taktiske atomvåben. Derfor er det kynisk af amerikanerne at komme med sådan nogle udtalelser. Vi anser det for en provokation og en trussel, siger Alexei Chepa til tv-kanalen.