Medlemmer af Ungdomshæren i en træningslejr nær Vladivostok, august 2022.
Rusland invaderer Ukraine

I Rusland gøres børn klar til at gå i krig - børnehæren tæller nu en million 'soldater'

Rusland har oprettet en ungdomshær, hvor voksne veteraner træner børn til krig. TV 2 har opsøgt bevægelsen bag for at finde ud af, hvad der foregår.

Drenge og piger i militærtøj går i takt med røde baretter på hovedet og lysende øjne.

Det, jeg holder mest af, er at adskille og samle automatvåben

Jelena Kiseleva, medlem af Ungdomshæren

Hvis de bliver bedt om at adskille og samle et automatvåben, kan de gøre det lynhurtigt, og når de bliver bedt om at skyde, rammer de som hovedregel inden for skiven.

Militære forhindringsbaner forcerer de med adræthed, og de kan iføre sig en gasmaske på få sekunder.

De opfører sig som små soldater, men de er kun børn.

Børnene er medlemmer af Ruslands patriotiske ungdomsorganisation, Junarmija – eller på dansk Ungdomshæren.

Hvem ønsker ikke at blive stærk, modig, lære at skyde med pistol og køre i kampvogn?

Tekst på Ungdomshærens hjemmeside

Ungdomshæren har afdelinger over hele landet, alle børn og unge mellem 8 og 18 år kan melde sig ind, og ifølge magasinet Foreign Policy har organisationen nu over én million medlemmer.

Ungdomshæren blev skabt efter et dekret fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, i 2015, efter at Rusland besatte den ukrainske halvø Krim, og russiskstøttede separatister indledte fjendtligheder i den østlige del af Ukraine.

Et ønske fra Moskva

Formelt set er det den civile organisation DOSAAF, der står bag bevægelsen.

DOSAAF er en forening, der har til formål at gøre reklame for Ruslands militær og veteraner, og en af ungdomshærens lærere fortæller til TV 2, at arbejdet med børnene får massiv støtte fra Ruslands forsvarsministerium.

På Forsvarsministeriets hjemmeside er der en hel sektion, der er dedikeret til Ungdomshæren.

- At være soldat og forsvare Moderlandet er et job for en rigtig mand. Mange drømmer om det allerede i en ung alder. Hvem ønsker ikke at blive stærk, modig, lære at skyde med pistol, køre kampvogn og at styre et krigsskib eller et jagerfly, står der på siden.

Videoer fra organisationens træningslejre er offentligt tilgængelige på Youtube, for eksempel her og her, og på det sociale medie Telegram.

Her ses det tydeligt, at børnene uddannes af militærfolk.

Billeder fra bevægelsens arrangementer viser også, at der deltager militærfolk på et ret højt niveau.

Alle børnene får energi af det. De får lys i øjnene.

Jelena N., viceskoleinspektør

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, har deltaget i organisationens arrangementer, og selv Ruslands præsident, Vladimir Putin, har kastet glans over bevægelsen.

På jagt efter nye medlemmer

TV 2 har talt med flere russere, der har erfaring med Ungdomshæren i deres daglige virke.

- Ungdomshæren har afdelinger i så godt som alle skoler. Når børnene præsenteres for bevægelsen, er de meget interesserede, siger Jelena N., der er viceskoleinspektør i Jekaterinburg 1400 kilometer øst for Moskva.

Ifølge Jelena er det ikke nødvendigt at have nogen særlige forudsætninger for at blive medlem af Ungdomshæren.

Alle er velkomne i organisationen, men Jelena N. siger, at det efter hendes vurdering mest er børn, der klarer sig dårligt i skolen, der melder sig ind.

- De bliver tiltrukket af hærens spændende ting. De synes godt om, at de kan få en flot uniform, så de kan vise sig over for pigerne, og at de kan deltage i parader, fortæller Jelena N. til TV 2.

Jekaterinburg er en af Ruslands største byer, og det er ikke her Ungdomshæren står stærkest.

Vi lærer dem krigskunst, patriotisme og mange andre ting

Alexander Mukhatjev, pensioneret oberst

Jelena N. fortæller, at hun har et familiemedlem, der er inspektør på en lille skole i Uralbjergene, hvor samtlige 101 elever på skolen også er medlem af Ungdomshæren.

- Alle børnene får energi af det. De får lys i øjnene. De har endda lavet et lille museum og laver alle mulige slags aktiviteter, siger hun.

En af de russere, der er med til at træne børnene i Ungdomshæren hedder Alexander Mukhatjev.

Han er pensioneret oberst og står nu i spidsen for Ungdomshærens hovedkvarter i Mari El-regionen 600 kilometer øst for Moskva.

- Jeg har startet Ungdomshæren op her i Mari-El, og jeg er meget positiv omkring bevægelsen, siger Alexander Mukhatjev til TV 2.

- Vi har ikke gjort nogen hemmelighed ud af, at vi skabte denne militærpatriotiske gren af foreningen for alle Ruslands skolelever. Vi lærer dem krigskunst, patriotisme og mange andre ting, siger den pensionerede oberst til TV 2.

Risikoen for at dø

Da vi spurgte ham, hvordan han har det med, at flere af de unge mennesker, der er blevet trænet i Ungdomshæren, nu er døde i kamp, svarede han:

- Vi har jo værnepligt i Rusland. En af vores opgaver er at forberede dem til at tjene i hæren. Hvis de er godt forberedt, er der mindre risiko for, at de bliver dræbt.

Obersten understreger over for TV 2, at det kun er frivillige soldater på kontrakt, der deltager i, hvad han kalder Ruslands militæroperation i Ukraine.

På det tidspunkt, Ungdomshæren blev oprettet, var unge russiske mænds interesse for de væbnede styrker dalende.

I 2011 viste flere meningsmålinger, at flertallet af de unge mænd i Rusland forsøgte at undgå militærtjeneste.

Krig i skolen

For at øge tilslutningen har styret i Moskva gennem det seneste årti hævet soldaternes løn, skruet op for den militære propaganda og forsøgt at forbedre hærens ry.

Et af tiltagene er Ungdomshæren.

Men de russiske myndigheder har ikke ladet indsatsen blive ved det.

Der findes et gammelt russisk ordsprog, der lyder: "Gør din slæde klar om sommeren", og den militære ungdomsorganisation er formentlig et udtryk for samme princip.

Jeg husker en koncert, hvor børn i uniform måtte stå i silende regn og synge patriotiske sange i to timer

Natalia N., lærer

Umiddelbart efter invasionen af Ukraine talte flere russiske politikere om at introducere grundlæggende militærtræning som en fast del af skoleskemaet.

Da Sovjetunionen eksisterede, var militærtræning en del af undervisningen i skolerne, og faget indeholdt stort set det samme som børnene i Ungdomshæren lærer i dag.

I flere af de russiske skoler er der allerede gang i en øget militarisering. Det fortæller Natalia N., der er lærer i en skole i Jekaterinburg til TV 2.

Hun siger, at der jævnligt er parader for børnene, og at helt almindelige skolekoncerter nu har fået militærtema.

- Jeg husker en koncert, hvor børn i uniform måtte stå i silende regn og synge patriotiske sange i to timer, siger hun.

Natalia N. fortæller til TV 2, at hun syntes det var sært at høre børn i alderen fra otte til ti år synge "Afsted mod fronten! Vi er ikke bange for bomberne".

Farvelæg en kampvogn

Børnene under otte år bliver ikke glemt.

For eksempel har Ruslands Forsvarsministerium produceret tegnefilm med letforståeligt sprog, der skal påvirke det helt unge segment.

Og på ministeriets hjemmeside kan børnene lære, hvordan en kampvogn slår fjenden ihjel – eller printe et billede af en kampvogn ud og farvelægge den.

Ifølge den russiske psykolog, forfatter og journalist Leonid Radzikhovskij er militariseringen af Ruslands børn og unge for alvor begyndt at slå igennem.

- Ruslands ungdom er virkelig militariseret i øjeblikket. Det er et af de vigtigste resultater af statens propaganda. Ideologisk set er unge mennesker fra Danmark og Rusland meget forskellige. I Europa lærer de om tolerance, men hvis du holder en prideparade i Rusland, får de homoseksuelle tæsk eller det, der er værre, siger han til TV 2.

Ondskabens Europa

Leonid Radzikhovskij er overbevist om, at mennesker bliver ideologisk påvirket af det samfund, de bor i.

- Hvis en gennemsnitlig europæer levede i Rusland i ti år, ville han have de samme synspunkter som resten af russerne. Hvis børn vokser op med, at alle mennesker er lige, tror de på det. Men hvis de i stedet vokser op med, at de skal lære militære færdigheder, så gør de det, siger han.

Mens europæerne mener, at Rusland er en totalitær, fascistisk stat, så har russerne det på samme måde med europæerne, fortæller Leonid Radzikhovskij.

Han siger, at russerne har lært, at Europa er del af et ondskabens imperium, hvor de traditionelle familieværdier er forvitret og civilisationen er ved at smuldre samtidig med, at folk lider af fobi over for russere.

I Ungdomshæren holdes de traditionelle familieværdier imidlertid i hævd.

Myndighederne gjort det attraktivt for børn og unge at benytte organisationens træningslejre, der ofte ligger placeret ved kysten og i naturskønne områder.

Gode forhold

Ifølge TV 2s oplysninger er maden god, og ifølge de lærere, vi har talt med, betyder de gode forhold, at lejrene kan tilbyde børn fra fattige kår et ophold, deres forældre ellers aldrig ville haft råd til.

Lederen af Ungdomshæren i Mari El-regionen, Alexander Mukhatjev, fortæller, at hans afdeling for eksempel har fået overdraget en gammel kuranstalt i en fyrreskov, hvor børnene kan boltre sig i naturen året rundt.

- Vi tager børn ind året rundt i tre til fire skift om måneden. Der er mellem 100 og 120 børn i hvert skift. De kan gøre alt her, lige fra at danse i balsalen til at springe ud med faldskærm, siger den pensionerede oberst og tilføjer, at der er lige så mange piger som drenge på holdene, og at de også gerne springer ud med faldskærm.

Ellers leger de forskellige militærlege, får mulighed for at køre i pansrede mandskabsvogne og øve sig i at modstå angreb med kernevåben.

- Det, jeg holder mest af, er et af vores hovedemner, nemlig at adskille og samle automatvåben. Det er meget brugbart og kan blive vigtigt i fremtiden, siger en af eleverne, Jelena Kiseleva fra Sevastopol, på en af de videoer, Ungdomshæren har offentliggjort på sin kanal på Youtube.

Et andet medlem af Ungdomshæren, Angelina Denezjkina, siger at træningen fænger hende.

- Der er mange nye og interessante ting her. Vi keder os absolut ikke. Vi har kadetter fra flåden, bomberyddere, ingeniører og hundetrænere, der besøger os, siger hun.

De tapre døde

Ungdomshæren har nu eksisteret så længe, at mange af de medlemmer, som blev trænet for et par år tilbage, nu er en del af Ruslands væbnede styrker.

På organisationens hjemmeside er der en mindesektion, hvor man kan læse navnene på de medlemmer, som af den ene eller den anden grund har mistet livet.

En hurtig gennemgang viser, at ni ud af de ti navne på listen er omkommet i Ukraine.

For eksempel Alexander Kasjin fra landsbyen Artek i Uralbjergene.

- En fantastisk dreng. Han stod i spidsen for en af Ungdomshærens enheder, siger Faina Bugujeva, der er inspektør på den skole, han gik på.

Alexander Kasjin gjorde tjeneste i Ruslands luftvåben og blev dræbt i Butja nær Kyiv.

Ifølge Ungdomshærens hjemmeside tog han en pansret mandskabsvogn fyldt med ammunition og kørte den bort, mens hans enhed var under artilleribeskydning.

Derved reddede han ifølge hjemmesiden sine kammerater.

Men han blev selv dræbt, da køretøjet blev ramt.

Alexander Kasjin blev 20 år.

Et andet navn på listen er 19-årige Viktor Urbakhanov.

Han kom fra Burjatia i det østlige Sibirien og blev dræbt i Donbass i det østlige Ukraine.

- Han var en god dreng. Venlig og sympatisk, selvom han ikke var en fremragende studerende. Han stod i spidsen for sin enhed i Ungdomshæren og vandt en masse konkurrencer. Han var altid klar til at hjælpe sine venner, siger Viktor Urbakhanovs tidligere lærer, Vjatjeslav Polutjajev til TV 2.

Hvor mange andre tidligere medlemmer af Ungdomshæren, der lige nu kæmper i Ukraine, er ikke offentligt kendt, men i øjeblikket, hvor Rusland ser ud til at mangle frivillige soldater, er det formentlig en fordel at have forberedt en stor gruppe unge mennesker på, at de skal ofre sig for Rusland.

- Jeg sværger højt og helligt på, at jeg vil tjene Moderlandet og Ungdomshæren, lyder den ed, børnene aflægger, når de melder sig ind.