Udland

Billeder fra topmøde viser Putin i særdeles uvant situation

Ruslands præsident, Vladimir Putin, forsøger at skabe en ny verdensorden – men han ser ikke længere ud til at være nummer ét i magtfordelingen.

Hvis der er noget, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, er berygtet for, når han mødes med andre statsledere, så er det at lade folk vente.

I 2003 måtte den britiske dronning Elizabeth 2. vente i 13 minutter på ham, i 2012 ventede USA's daværende præsident Barack Obama i 40 minutter, og i 2014 måtte Tysklands daværende kansler Angela Merkel vente i over 4 timer.

Men i den forgangne uge var det Vladimir Putin, der måtte vente.

Dette er ikke en tid til krig

Narendra Modi, premierminister, Indien

Præsidenten var til topmøde i den usbekiske by Samarkand, hvor stats- og regeringschefer fra landene i den såkaldte Shanghai Samarbejdsorganisation havde sat hinanden i stævne.

Organisationens medlemmer samarbejder om sikkerhed, økonomi og politiske spørgsmål i Asien, både Kina og Indien er med i organisationen, og cirka 40 procent af klodens befolkning bor i et medlemsland.

Rusland har været med i organisationen siden 1990'erne som et af de oprindelige fem medlemmer.

Under topmødet i den forgangne uge skete der noget, som ikke er set ret mange gange, inden Vladimir Putin beordrede Ruslands militær til at invadere Ukraine:

Da præsidenten skulle mødes én til én med sine kolleger i organisationen, måtte han vente på, at de dukkede op – og ikke omvendt.

Og ikke bare én gang.

Putin i venteposition

Her venter han på Irans præsident, Ebrahim Raisi.

Her er det Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, som tilsyneladende er forsinket.

Her er det Kirgisistans leder, Sadyr Japarov, der ikke kom til tiden.

Her er det Aserbajdsjans diktator, Ilham Aliyev, som lader Putin vente.

Og her er det Indiens leder, Narendra Modi, der kom for sent. I 2014 var det Vladimir Putin, der lod Modi vente i en time.

Præcis hvor længe Vladimir Putin måtte vente på de forskellige, står ikke helt klart, da videomaterialet fra topmødet ikke er komplet. Den korteste ventetid ser ud til at være på Usbekistans præsident – her ventede Putin i cirka et halvt minut.

Den nye verdensorden

Efter topmødet i Samarkand har de russiske medier fortalt, hvor stor en succes mødet var.

- Mødet i Samarkand blev kaldt historisk, før det begyndte. Og selvom der ikke kom nogen højrøstede erklæringer på mødet, var det virkelig betydningsfuldt, skriver den politiske analytiker Petr Akopov fra det statskontrollerede nyhedsbureau RIA Novosti.

Ifølge analytikeren var mødet vigtigt, fordi det samlede Ruslands venner, som skal hjælpe med at skabe en ny verdensorden.

- Under forhold, hvor den gamle verdensorden, der blev formet i en æra med vestlig dominans og af vestlige interesser, ændrer sig hurtigere og hurtigere, er dette af stor vigtighed, skriver RIA's analytiker.

Panderynken i Indien og Kina

Men på flere punkter gik topmødet i Samarkand formentlig ikke helt, som Vladimir Putin havde håbet, og billederne af den ventende Vladimir Putin viser, at hans udenrigspolitik ikke er lige populær alle steder.

Da Vladimir Putin mødtes med Indiens leder, Narendra Modi, benyttede inderen for eksempel lejligheden til at belære den russiske præsident:

- Dette er ikke en tid til krig. Vi har talt om dette gentagne gange over telefonen. Demokrati, diplomati og dialog er vigtige værktøjer til at finde løsninger med. Det er nødvendigt at opnå fred i fremtiden, og jeg er sikker på, at vi får muligheden for at diskutere dette, sagde Narendra Modi ifølge det referat af mødet, der findes på hjemmesiden for Ruslands præsidentkontor.

Vladimir Putin fortalte den indiske premierminister, at han var opmærksom på problemet.

- Jeg kender din holdning til konflikten i Ukraine og de bekymringer, du konstant udtrykker. Vi vil gøre vores bedste for at standse det så hurtigt som muligt, men desværre vil den anden side, Ukraines ledelse, ikke forhandle og siger, at de vil nå deres mål med militære midler, sagde den russiske præsident.

En af de ledere, som ikke lod Vladimir Putin vente, var Kinas præsident, Xi Jinping.

Men heller ikke han kom med nogen varm støtte til krigen i Ukraine.

Inden drøftelserne med Xi Jinping lagde Vladimir Putin ud med en kort tale.

- Vi sætter stor pris på vore kinesiske venners afbalancerede holdning i forbindelse med krisen i Ukraine. Vi forstår jeres spørgsmål og bekymringer omkring emnet, sagde Vladimir Putin.

Den kinesiske præsident nævnte ikke Ukraine offentligt. Han nøjedes med at sige, at Kina er rede til at gå foran med et godt eksempel som en "ansvarlig verdensmagt", og at Kina vil "spille en ledende rolle i forhold til at bringe en verden i hastig forandring ind i en bæredygtig og positiv udvikling".