Rusland invaderer Ukraine

Putin erkender, at Kina har "spørgsmål og bekymringer" til Ruslands invasion

Putin er bevidst om Kinas svære balancegang under krigen i Ukraine. Det erkendte han ved et topmøde torsdag.

Eksperter herhjemme har påpeget, at Kina er blevet sat i en akavet situation på grund af Ruslands invasion af Ukraine. Det folkerige land vægter sine ord fastklemt mellem russiske og vestlige interesser.

Det har Ruslands præsident, Vladimir Putin, tilsyneladende selv lagt mærke til.

Ved et topmøde med Kina i Usbekistan torsdag erkendte Putin, at han ikke nyder ubetinget støtte fra sine kinesiske kolleger. For Beijing har "spørgsmål og bekymringer" over situationen i Ukraine, sagde han ifølge CNN.

Balancegang

Ordene faldt, da de to ledere mødtes ansigt til ansigt – i øvrigt det første møde siden invasionen.

Han roste dog ifølge CNN sin kinesiske modpart for sit "balancerede standpunkt".

Kina har gennem hele Ruslands invasion slået knuder på sig selv i forsøget på ikke at vække vrede i hverken USA eller Rusland. Kina har bekendtgjort, at landes suverænitet og territoriale integritet skal respekteres, men nævner ikke, om den officielle holdning er, at Ukraine er en selvstændig stat.

- Han (Putin, red.) siger ikke tak for den aktive støtte. De (Kina, red.) støtter russerne, men de gør det ikke meget aktivt, og det kommer også til syne her, siger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Kina har afholdt sig fra at tage direkte afstand til Ruslands invasion, men har erklæret interesse i at samarbejde med Rusland i fremtiden.

Fortsat samarbejde

Xi Jinping har været interesseret i at modtage Putins uforbeholdne støtte til, at Taiwan er en ubestridelig del af Kina, og den støtte fik han ved mødet.

Mødet i Usbekistan bliver holdt i regi af organisationen Shanghai Cooperation Organization (SCO), der oprindeligt var et samarbejde mellem Kina, Rusland, Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Tadsjikistan om at bekæmpe terror og islamisme i regionen.

- Vi sætter stor pris på vores kinesiske venners balancerede position i forbindelse med den ukrainske krise. Vi forstår jeres spørgsmål og bekymringer i denne forbindelse, sagde Putin ifølge CNN.

- Under dagens møde vil vi naturligvis i detaljer forklare vores holdning til disse spørgsmål, selvom vi har drøftet det før.

Fra præsident Xi Jinping lød det, at Kina vil samarbejde med Rusland om at udvide "stærk gensidig støtte" til hinandens kerneinteresser.

Og for Splidsboel giver mødet mening for begge parter, men særligt for Rusland.

- De får det ud af det, at de kan bekræfte hinanden i det forhold, de har. For Putin har det været vigtigt, fordi han gerne vil ses med Xi Jinping og gerne vil have opbakning og politisk støtte såvel som investeringer, som Rusland har brug for nu, siger Flemming Splidsboel.