Charles i Wales for første gang som konge - her mødte Elizabeth sin største fortrydelse

En ulykke rystede i 1966 Wales, da en lavine af kulaffald rullede ind over en skole.

Fredag besøgte den britiske konge og dronningegemalinden Wales for første gang, siden Charles er blevet ny konge i Storbritannien.

Flere timer før besøget havde borgere taget plads ved Llandraff-katedralen i Wales' hovedstad, Cardiff, som kong Charles besøgte fredag, skriver WalesOnline.

Men besøget er ikke kun en glædelig begivenhed. For det er en påmindelse om en tragisk hændelse i 1966, som skulle blive dronning Elizabeths største fortrydelse i hendes lange regeringsperiode.

En tragisk mineulykke

En fredag morgen i oktober 1966 i byen Aberfan sad en masse skolebørn og modtog undervisning på Pantglas Junior School, da en lavine af rester fra en kulmine skred ned ad en bjergside og begravede skolen.

116 børn og 28 voksne blev dræbt i lavinen, der også rullede ind over flere huse i byen.

Og kritikken haglede ned over myndighederne. Det var nemlig en ulykke, der kunne være forudset og dermed undgået. Det skrev flere medier dengang.

Sunday Mirror skrev "Hvorfor blev advarslerne ignoreret?", og The People skrev "Sorgen og vreden".

Dronning Elizabeths største fortrydelse

Først otte dage efter ulykken besøgte dronning Elizabeth byen, og det blev efterfølgende kritiseret fra flere sider. Det skriver BBC.

I stedet for selv at tage til Wales og sørge over ulykken med de efterladte sendte hun sin mand, prins Phillip.

Og den beslutning skulle komme til at plage hende.

I 2002 meddelte dronningen, at ”hendes største fortrydelse” i sin regeringsperiode var ikke at besøge Aberfan lige efter ulykken. Det rapporterer flere medier, blandt andre History og WalesOnline.

Dronning Elizabeths private sekretær Lord Charetis tog skylden på sig. Han har udtalt, at han ikke gav sin dronning den rette rådgivning.

- Vi bad hende om at blive væk, indtil det indledende chok havde lagt sig, har Lord Charteris fortalt ifølge BBC.

Overlevende skolebarn

Den skarpe kritik har fortaget sig med årene, og ifølge en overlevende efter ulykken skal dronningen ikke høre kritik for sin sene ankomst.

- Hun kom på det rette tidspunkt, og hun brød ud i tårer. Hun blev nødt til at komme til sig selv, før hun kunne møde forældrene, fortæller Jeff Edwards, som TV 2 har mødt i forbindelse med Charles' besøg i Wales.

Han var en af de sidste overlevende, der blev reddet ud af kulbunkerne på skolen.

Jeff Edwards fortæller, at han efterfølgende blev udnævnt som hendes repræsentant i området, og han har flere gange mødt dronningen.

- Den (ulykken, red.) gjorde et stort indtryk på hende, siger han.

I dag kan man besøge et mindesmærke for de døde efter ulykken i Aberfan. På kirkegården har de børn, der blev ofre for ulykken, fået deres egen afdeling.

I 2016 besøgte Charles Aberfan for at markere, at det var 50-året for ulykken.

Hans besøg fredag går dog ikke til den lille by med den triste historie.