Udland

Vesten holder skarpt øje med Putin og Xi Jinpings møde om Ukraine

For første gang siden invasionen af Ukraine mødes præsidenterne for Rusland og Kina ansigt til ansigt.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, og den kinesiske præsident, Xi Jinping, mødes torsdag og fredag til et topmøde i Usbekistan.

Det er ikke, hvad man i USA og EU vil kalde det gode selskab

Christina Boutrup, TV 2s Asien-korrespondent

Det er første gang, at de to skal mødes ansigt til ansigt siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Mødet i Usbekistan bliver holdt i regi af organisationen Shanghai Cooperation Organization (SCO), der oprindeligt var et samarbejde mellem Kina, Rusland, Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Tadsjikistan om at bekæmpe terror og islamisme i regionen. Siden er Pakistan og Indien blevet en del af SCO.

- Én ting, der kendetegner alle de her lande, bortset fra Indien, er, at det er lande, der på en eller anden måde er på kant med Vesten. Flere af landene er også underlagt sanktioner fra Vesten, så det er ikke, hvad man i USA og EU vil kalde det gode selskab, siger TV 2s Asien-korrespondent, Christina Boutrup.

Vesten holder skarpt øje

Hun fortæller, at Vesten holder et skarpt øje med, hvad der foregår på mødet i Usbekistan, fordi der spekuleres i, om SCO er ved at udvikle sig til et regulært modtræk til NATO.

- I august var forsvarsministrene fra de her lande samlet, man holder fælles militærøvelser, og på trods af de forskellige landes interne stridigheder er der altså ting, man kan blive enige om.

- Men det er også et meget speget forum, og der er mange ting, landene ikke kan blive enige om. Derfor mener nogle også, at man ikke skal frygte, at SCO-landene underskriver en erklæring om at etablere en ny verdensorden, siger Christina Boutrup.

Ukraine på dagsordenen

Det fulde program for mødet er ikke offentliggjort, men medlemmerne skal ifølge den oprindelige plan blandt andet tale om situationen i Afghanistan og muligheden for at udvide samarbejdet.

Men ifølge russiske regeringskilder skal mødet også bruges til at diskutere krigen i Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Kina har tidligere udtrykt sin støtte til Rusland i konflikten, og regeringen i Beijing mener således, at USA og NATO har en del af ansvaret for krigen i Ukraine.

Rusland og Kina er de senere år blevet tættere partnere og forsøger ifølge dem selv at være modvægt til USA's globale dominans.

Ubegrænset partnerskab

Xi Jinping og Vladimir Putin indgik få uger før krigen i Ukraine en aftale om et "ubegrænset" partnerskab. Det var ved den lejlighed, at de to statsledere senest mødtes ansigt til ansigt.

På nuværende tidspunkt er Kina, Rusland, Indien, Pakistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan medlemmer af SCO.

Iran har for nuværende observatørstatus sammen med Hviderusland og Mongoliet.

En række andre lande betragtes som partnerlande til organisationen. Det gælder eksempelvis Sri Lanka og Nepal.