Dronning Elizabeth er død

Genforenet Harry og William ved farmors kiste vækker opsigt i britiske medier

Flere britiske medier har torsdag haft prins Harry og prins William på forsiden efter flere år med konflikt.

Under prins Philips begravelsesceremoni sidste år gik den britiske kongefamilie sørgende bag kisten i et optog, der blev transmitteret til hele verden.

Her stjal hans børnebørn prins William og prins Harry overskrifterne med en bemærkelsesværdig detalje.

William og Harrys fætter Peter Philips gik nemlig mellem dem efter kisten.

Det har fået flere medier til at interessere sig for, om brødrene ville være gode nok venner til at kunne gå ved siden af hinanden, da de onsdag skulle følge kisten med deres afdøde farmor, dronning Elizabeth, i et optog. Eller om de igen skulle have, hvad mediet The Telegraph har kaldt en "fredsmægler" mellem de to.

At prinserne igen gik side om side bag kisten, ligesom de gjorde til deres mor, Dianas, begravelse i 1997, har fået nogle briter til at håbe, at en årelang strid mellem de to og deres hustruer er ovre. Det fortæller TV 2s korrespondent, Lotte Mejlhede, der siden dronning Elizabeths død har befundet sig i London.

Pressen skrev torsdag om det turbulente forhold, der for få år siden splittede kongehuset og den engelske befolkning i to, men som nu giver håb midt i sorgen.

Forsiderne

Dagen efter prins Philips begravelse sidste år var forsiderne dækket af de to stridende prinser.

Torsdag morgen prydede nogle helt anderledes og mere opløftende billeder forsiderne. Her er det billeder af de to brødre sammen, der er på forsiderne af tre af de store aviser i England.

På Daily Stars forside kunne briterne torsdag se et billede af prinsernes ægtefæller Meghan og Kate ved siden af hinanden lige over et billede af Harry og William side om side. Her lød overskriften:

"Skulder mod skulder i hvert fald for en dag".

Overskriften står som en ironisk kommentar til, hvordan forholdet har været de to brødre imellem de senere år og peger samtidig ind i, hvordan deres fremtidige forhold vil vise sig. Og det er også noget, der optager briterne.

- De håber, at det ikke kun er overfladesmil, men at det reelt kan ske, at de får et forhold igen, fortæller Lotte Mejlhede.

Hun beretter om, at briterne håber på en forsoning:

- Alle, jeg har talt med, synes, at når bedstemor dør, ville det være fint at familien fandt sammen igen, fortæller hun.

Splittelse i kongehuset

Siden prins Harry fandt sammen med og senere giftede sig med Meghan Markle, har briterne været delt i to. Dem, der godt kan lide hende, og dem, der mener, hun er giftig og har trukket Harry og William fra hinanden.

- Nogen nærmest tilbeder Meghan, mens andre mener, at hun kører et show for sig selv, fortæller Lotte Mejlhede.

Også pressen har været efter Meghan for at være skyld i, at prins Harry frasagde sig sine royale pligter og flyttede til USA.

Striden mellem de to brødre begyndte tilbage i 2018, da det kom frem, at Harry ikke syntes, at William gjorde nok for at byde Meghan velkommen i familien. I 2019 udtalte Harry i en dokumentar til ITV, at de to brødre ikke var de samme steder i livet. Det skriver Cosmopolitan.

Striden blussede igen op lige før, de med deres fætter imellem sig gik efter deres farfars kiste. Her deltog Harry og Meghan i et interview med den amerikanske tv-vært Oprah Winfrey, hvor de blandt andet beskyldte det britiske kongehus for at være bekymrede for, hvor brun deres barns hud ville blive.

I august 2022 indtog hertuginde Meghan forsiden af det amerikanske magasin The Cut, hvor hun fortalte, at parret var glade for at have forladt Storbritannien og for deres nye liv i Californien. Og det har skabt anledning til, at briterne og pressen har holdt øje med, om prinserne gik sammen eller adskilt bag kisten onsdag.

Mindelser til for 25 år siden

De billeder, der onsdag tonede frem for de mange mennesker, der så optoget med dronning Elizabeths kiste gennem London, har fået folk til at tænke på nogle lignende billeder fra 1997. Sådan lyder det fra Lotte Mejlhede.

Dengang var forsiderne på store aviser som The Observer, Sunday Mirror og The Mail on Sunday dækket af de dengang 15- og 12-årige sønner. De gik med bøjede hoveder og nedtrykte ansigter efter kisten, mens verdenspressen så på.

Derfor ser briterne nu frem til dronning Elizabeths begravelse mandag 19. september, hvor alle øjne igen vil være rettet mod kongefamilien.

- Alle håber, at begravelsen kan gøre, at brødrene finder sammen igen, fortæller Lotte Mejlhede.