Udland

Dette er billedet på en af USA’s mest betændte politiske konflikter

Demokratiske politikere raser over guvernører, der sender migranter med busser til andre stater. Ret kritikken mod Joe Biden, lyder svaret.

Foran kirken lignede de mest af alt en flok migranter, der lige var landet med et eftermiddagsfly midt i et ferieparadis for USA’s rige, liberale elite.

Mænd, kvinder og børn af latinamerikansk oprindelse. Nogle med en rygsæk på, andre med en stor sportstaske over skulderen. Formentlig uden en mønt på lommen.

Men det var ikke bare noget, de lignende. Det var præcis det, de var.

Onsdag landede to fly og satte de omkring 50 migranter af på Martha’s Vineyard, en ø i delstaten Massachusetts der mest af alt er kendt som et populært feriested for velhavende amerikanere.

Her kan nævnes tidligere præsidenter som Barack Obama og Bill Clinton og skuespillere som Meg Ryan og Reese Witherspoon.

Men med ankomsten af 50 migranter er øen pludselig – og helt uforberedt – blevet inddraget i en af USA’s mest betændte politiske konflikter.

Chartret af Floridas guvernør

Det står ikke 100 procent klart, hvor flyene kom fra. Noget tyder på, at de samlede migranterne op i Texas og muligvis mellemlandede i Florida inden ankomsten på Martha’s Vineyard. Sådan lyder flere af migranternes forklaring over for det amerikanske medie NPR.

Men der er ingen tvivl om, at det er Floridas republikanske guvernør, Ron deSantis, der har chartret flyene.

Jeres nylige interesse for denne historiske og undgåelige krise er en kærkommen udvikling

Greg Abbott, guvernør, Texas

Det bekræfter hans kommunikationschef i en udtalelse sendt til flere medier.

- Stater som Massachusetts, New York og Californien kan bedre tage sig af disse individer, som de har inviteret ind i vores land ved at skabe incitament for ulovlig immigration gennem deres titel af ’sanctuary states’ og deres støtte til Biden-administrationens åben grænsepolitik, lyder det.

Sanctuary state eller city er en betegnelse for stater og byer, der har en lempelig politik over for migranter og direkte fraråder politiet at indrapportere illegale immigranter til myndighederne, medmindre de efterforskes for alvorlig kriminalitet.

Det milde blik på illegale migranter står i skærende kontrast til stater som Texas, der længe har kunnet se flokke af latinamerikanske migranter strømme ind over grænsen fra Mexico. For første gang nogensinde forventer amerikanske grænsemyndigheder at nå to millioner migranter på et enkelt år.

Ifølge republikanske senatorer og guvernører ligger ansvaret hos demokraterne og særligt præsident Joe Biden, der ifølge dem ikke gør nok for at afhjælpe grænsekrisen.

Derfor har nogle af de mest højlydte kritikere blandt guvernørerne opfundet en ny taktik, som Ron DeSantis onsdag eskalerede med sine migrantfly til Martha’s Vineyard.

Sender busser med migranter

Taktikken går ud på at sende busser med migranter til demokratiske højborge som New York og Washington D.C.

Kritikerne siger, at politikerne misbruger migranter som menneskelige brikker i et politisk spil.

Guvernørerne siger, at de bare forsøger at gøre opmærksom på et reelt problem ved grænsen. Og at demokratiske politikere bør vende deres kritik mod Joe Biden.

- Jeres nylige interesse for denne historiske og undgåelige krise er en kærkommen udvikling. Særligt eftersom præsidenten og hans administration hverken har udvist anger over deres handlinger eller et ønske om at gøre noget ved situationen selv, skrev Texas' guvernør, Greg Abbott, i begyndelsen af august i et åbent brev til borgmestrene i New York og Washington.

Greg Abbott er den suverænt største afsender af migrantbusser til andre stater.

Lyn-analyse

Herhjemme førte de radikale engang valgkamp med sloganet: ”Det handler om mennesker, ikke vælgere”. I USA er den kyniske kalkule lige omvendt: Det handler om vælgere og ikke de immigranter, der har krydset grænsen sydpå. Set med demokraternes øjne nordpå er der tale om et umenneskeligt politisk stunt. De republikanske guvernører sydpå fastholder derimod, at demokraternes manglende evne til at sikre grænsen ikke skal ligge deres (skatte)borgere til last. Derfor må immigranterne også fremadrettet se frem til, at den politiske slagsang for dem vil være ’hjulene på bussen drejer rundt, rundt, rundt’.

Siden april har han sendt over 7600 migranter med busser til den amerikanske hovedstad, og siden august over 1900 til New York.

I slutningen af august ankom de første to busser så til Chicago med 95 migranter fra Texas, hvilket straks fik delstaten Illinois' guvernør til at erklære staten for katastrofeområde.

Migrantstrømmene har også skabt store udfordringer i Washington, hvor guvernøren har erklæret offentlig nødretstilstand. Og i New York, hvor byens unikke 'ret til husly'-politik er under gevaldigt pres, skriver New York Times.

I Philadelphia er myndighederne blevet nervøse og forbereder sig nu på risikoen for blive den næste destination for Greg Abbotts busser.

Det er selvom Texas-guvernøren ikke har bekendtgjort, at han vil sende busser til den store by i Pennsylvania. Men han har på den anden side heller ikke forsøgt at lægge en dæmper på spekulationerne.

Det er fucking depraveret

Dylan Fernande, lokalpolitiker, Massachusetts

Så da mediet Axios spurgte, hvilke byer der er hans næste mål, svarede hans talsperson kryptisk:

- Stay tuned.

Ankom uden varsel

I midten af august oplyste texanske myndigheder til El Paso Times, at busprogrammet foreløbigt havde kostet Texas 12 millioner dollars (89 millioner kroner), svarende til lige godt 1300 dollars (9700 kroner) per passager.

Floridas delstatsparlament har sat et lignende beløb af til at transportere migranter til andre stater, skriver New York Times.

I Martha’s Vinyard siger lokale myndigheder, at de var fuldstændig uforberedte på, at der pludselig ankom 50 migranter til øen.

Med et indbyggertal på cirka 20.000 og kun ét herberg med plads til ti personer, er 50 migranter mange at håndtere på én gang for det lille, men velhavende samfund.

Lokalsamfundet stod dog sammen for at tage sig af migranterne, forsikrer Dylan Fernandes, der er valgt til Massachusetts' delstatsparlament på Martha’s Vinyard.

Samtidig raser han over republikanske Ron DeSantis, som han beskylder for at stuve migrantfamilier sammen ”som kvæg på et fly” uden at fortælle dem, hvor de skal hen.

- Guvernøren i en af landets største stater har brugt tid på at udklække en hemmelig plan om at samle og fragte mennesker – børn, familier – lyve for dem, om hvor de skal hen, bare for at vinde billige politiske point hos Tucker Carlson (ultrakonservativ talkshowvært på Fox News, red.) og MAGA-Twitter (Donald Trumps Make America Great Again-bevægelse, red.), skriver han på Twitter.

Og så slutter han med en salut, der efter amerikanske skikke er temmelig uhørt:

- Det er fucking depraveret.