Udland

Xi og Putin styrker alliance uden om Vesten

ANALYSE: Topmøde mellem blandt andre Kina, Rusland, Pakistan og Iran skal demonstrere, at der findes en alternativ verdensorden.

Når Kinas leder, Xi Jinping, i denne uge rejser til Kasakhstan og Usbekistan, er det første gang, at han forlader Kina i mere end to år. Kinas grænser har stort set været lukkede siden det første covid-19-udbrud i Wuhan.

Der er intet, der tyder på, at Xi Jinping pludselig har droppet strategien om nultolerance over for corona. Dermed sender han et meget klart signal til omverdenen, når han torsdag møder den russiske præsident, Vladimir Putin, i forbindelse med et topmøde i den kinesiskanførte ”klub” Shanghai Cooperation Organization.

Strategiske partnere

Budskabet er, at partnerskabet med Rusland har højeste prioritet, og Centralasien er et strategisk vigtigt område for Kina, der har investeret enorme summer i infrastruktur som en del af Xi Jinpings silkevejsprojekter. Der er lagt op til endnu mere samarbejde og samhandel mellem Rusland og Kina.

Shanghai Cooperation Organization har eksisteret i mere end 20 år og startede på kinesisk initiativ som et samarbejde med fokus på at bekæmpe terror og etnisk separatisme i regionen. Agendaen for dette års møde er endnu ikke offentliggjort, men alt tyder på, at medlemmerne foruden situationen i Afghanistan skal drøfte muligheden for at udvide organisationen.

Det var oprindeligt Kina, Rusland og de fire centralasiatiske stater Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Tadsjikistan, som grundlagde organisationen. I 2017 blev Indien og Pakistan inkluderet, og sidste år blev man enige om at optage Iran, mens Belarus har søgt om medlemskab.

På kant med Vesten

Fælles for alle landene, på nær Indien, er, at de er på kant med Vesten. Flere lande er underlagt sanktioner og bliver langt fra opfattet som godt selskab i Europa og USA.

Både Indien og Kina forholder sig officielt neutralt i forhold til den russiske invasion af Ukraine. Men den kinesiske regering har gentagne gange kritiseret Vestens sanktioner mod Rusland og beskyldt NATO for, med USA i spidsen, at have presset Rusland op mod en mur.

Xi og Putin mødtes senest i forbindelse med åbningsceremonien til Vinter-OL i Beijing i februar, kort før Rusland startede sin såkaldte militære operation i Ukraine.

I den forbindelse udgav de to ledere en venskabserklæring, hvori det stod klart, at de til trods for et historisk kompliceret forhold er enige om mange ting. Først og fremmest at USA er skyld i mange af verdens problemer.

Kina er som verdens næststørste økonomi dybt afhængig af at handle med hele verden og forsøger at balancere forholdet til Vesten med venskabet med Rusland.

Et modtræk til NATO?

Men Kina og Rusland bliver stadig oftere omtalt som en samlet trussel og er blevet skubbet tættere på hinanden i de senere år. Begge lande har brug for nye stærke alliancer. Derfor kunne man få den tanke, at Shanghai Cooperation Organization er ved at udvikle sig til et modtræk til NATO-alliancen.

Der har netop været møde mellem alle forsvarsministrene i Shanghai Cooperation Organization, og her blev man blandt andet enige om at udvide militærsamarbejdet mellem medlemslandene.

Men den tanke har den kinesiske generalsekretær Zhang Ming afvist med argumentet om, at Shanghai Cooperation Organization i modsætning til NATO ikke søger at fremme sine medlemslandes sikkerhed på bekostning af andre.

Fælles interesser

Man kan undre sig over, hvorfor Indien vil være en del af det ”dårlige” selskab, når landet som verdens største demokrati nyder godt af et mere positivt image i Vesten.

Men Indien er afhængig af at købe våben fra Rusland, og landet har for nyligt deltaget i en stor militærøvelse i Rusland, hvor Kina også deltog. Til trods for at de to lande har et til tider anstrengt forhold.

Så sent som for to år siden var der en fæl grænsestrid i Himalaya, hvor der blev kastet med sten, og 20 indere mistede livet. Kineserne har aldrig offentliggjort tal for sårede og døde.

Efter utallige dialogmøder har begge parter for nyligt nedrustet i området, og der tegner sig et billede af, at verdens to folkerigeste lande med vanlig asiatisk pragmatisme er ved at indse, at det er mere frugtbart at søge en form for harmoni og balance i naboskabet.

Således kan man ikke så let opdele verden i to blokke af demokratier og autokratier.

Ønsker en multipolær verdensorden

Landene i Shanghai Cooperation Organization har nemlig en fælles interesse i at få skabt en multipolær verdensorden, hvor det ikke kun er USA, der svinger taktstokken som den eneste supermagt.

Medlemslandene repræsenterer en tredjedel af verdens samlede befolkning og vil i de kommende dage demonstrere, at der findes en alternativ verdensorden uden for Vesten og det såkaldte gode selskab.

Derfor vil mødet denne gang blive fulgt med ekstra stor interesse og bekymring især i Washington og Bruxelles.