Rusland invaderer Ukraine

Nu trækker russerne sig fra Melitopol, melder fordreven borgmester

Borgmesteren, som russerne tidligere har bortført, hævder, at de russiske styrker vil trække sig tilbage til Krim-halvøen.

Russiske styrker er ved at forlade den besatte by Melitopol i det sydlige Ukraine.

Det skriver det ukrainske nyhedsmedie Odessa Journal på baggrund af oplysninger fra Melitopols ukrainske borgmester, Ivan Fedorov.

Borgmesteren befinder sig dog ikke selv i byen, og oplysningerne, som han har lagt op på det sociale medie Telegram, er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Ivan Fedorov skriver på Telegram, at de russiske styrker trækker sig syd på til den russisk-annekterede halvø Krim:

- Lange køer af militærkøretøjer kan allerede ses ved grænsekontrollen i Chongar (en af grænseovergangene mellem Ukraine og Krim-halvøen, red.) Det var forventet. Den hurtige ukrainske offensiv gav dem ikke en chance, skriver han.

Bortført borgmester

Melitopol - med 150.000 indbyggere - ligger i det russiske-kontrollerede område mellem den aktuelle frontlinje ved Kherson og Mariupol, der tidligere var rammen om nogle af krigens mest indædte kampe.

Byen blev erobret af russiske styrker få uger inde i krigen.

Dengang blev borgmester Ivan Fedorovs navn kendt langt udenfor Ukraines grænser, da han blev anholdt og brutalt ført væk af russiske soldater.

Byens indbyggere organiserede store demonstrationer for at få ham frigivet, og præsident Volodomyr Zelenskyj kaldte dengang bortførelsen af borgmesteren for ”et ny niveau af terror”, der skulle få byen til at underkaste sig.

Efter at have været tilbageholdt omkring en uge blev Ivan Fedorov frigivet i en fangeudveksling, hvor Ukraine til gengæld løslod ni tilfangetagne, russiske soldater.

Men han vendte ikke tilbage til Melitopol, hvor russerne i mellemtiden havde indsat en anden og mere loyal lokalpolitiker på posten.

Den nye borgmester, Galina Danilchenco, opfordrede byens indbyggere til ”at acceptere den nye virkelighed og begynde at leve på en ny måde så hurtigt som muligt”, skrev blandt andre Sky News dengang.

Som modsvar åbnede de ukrainske myndigheder straks efter en sag om højforræderi mod hende.

Folkeafstemning "udskudt"

Melitopol ligger i det område, hvor der var planlagt en folkeafstemning, der skulle afgøre, om man hellere ville være en del af Rusland. Afstemningen skulle være holdt i løbet af efteråret, men er blevet ”udskudt”, efter Ukraine indledte deres meget omtalte offensiv mod Kherson.

Ifølge den afsatte borgmester, Ivan Fedorov, er ”udsættelsen” dog et forkert ordvalg, for han tror aldrig folkeafstemningen kommer til at finde sted:

- Som situationen er nu, kan jeg ikke se nogen mulighed for en afstemning. Alt kan være forandret om to måneder. Ved fronten kan vi se, hvor grundigt den ukrainske hær er i gang med at befri vores byer, siger han til det ukrainske nyhedsmedie Ukrinform.