London forbereder sig på et hav af tilrejsende og kilometerlang kø for at se dronningens kiste

Først onsdag aften bliver der åbnet for, at offentligheden kan se dronning Elizabeths kiste i London, men mange har allerede stillet sig i kø.

Det tegner til at blive nogle hektiske dage i den engelske hovedstad, London, når der onsdag klokken 18 dansk tid åbnes for, at offentligheden kan se dronning Elizabeths kiste i Westminster Hall frem til mandag morgen.

Foreløbige estimater peger på, at omkring 750.000 mennesker vil besøge kisten, og der er forlydender om, at der kan opstå op til 12 timer lange køer for at få adgang. Fra officielt hold er det blot meldt ud, at ”køen forventes at være meget lang.”

- Du vil være nødt til at stå i mange timer, muligvis over natten, med meget få muligheder for at sidde ned, da køen vil være i bevægelse, lyder det på den britiske regerings hjemmeside.

Men 12 timer er småting i forhold til, hvor længe nogle allerede har stået i kø i London.

Jeg tænkte, at jeg ville blive fra nu af, for jeg vil ikke gå glip af chancen

Vanessa Nathakumaran, London-borger i kø til Westminster Hall

Den første i kø venter i over to døgn

Ved middagstid mandag vandrede 56-årige Vanessa Nathakumaran rundt omkring Westminster Hall for at finde ud af, hvordan hele systemet omkring køen ville være sat op.

Da hun henvendte sig til en kontrollør, blev hun vist hen til, hvor køen ville starte. Og selvom der endnu var over to døgn til, at der blev åbnet for adgang, og ingen andre havde stillet sig op, så var hun ikke i tvivl.

- Jeg tænkte, at jeg ville blive fra nu af, for jeg vil ikke gå glip af chancen, siger hun til BBC.

Tirsdag middag har hun overstået den første nat og de første 24 timer langs Themsen. Og mens det lyder som en stor indsats for blot at få et hurtigt blik af kisten, så har hun allerede lidt rutine på området. Da prinsesse Diana skulle begraves i 1997, gjorde hun nemlig det samme.

- Det var fra morgen til sen eftermiddag, så det her er lidt længere, men jeg er sikker på, at jeg klarer det. Det er jeg nødt til nu, siger hun til The Guardian.

Efter hun som den første vil gå forbi kisten onsdag, vil der være en konstant strøm af mennesker ind og ud af Westminster, da der vil være adgang døgnet rundt frem mod begravelsen mandag.

Og hvis man vil have en lille fornemmelse af, om folk nu alligevel vil stå i natten over, kan man se mod Edinburgh i Skotland.

Skotter stod i kø gennem natten

Mandag aften blev der åbnet for, at skotterne i 24 timer kunne se dronningens kiste i St. Giles’ Cathedral. Billeder fra aftenen, natten og morgenen viser lange køer til katedralen, og ifølge BBC nåede 26.000 at komme forbi, inden kisten blev fløjet videre til London.

Til yderligere sammenligning drog 200.000 mennesker til Westminster Hall, da dronning Elizabeths mor i 2002 også havde sin kiste til offentligt skue.

Selskaberne bag den offentlige transport i London har været ude og advare om ”hidtil usete” mængder rejsende og opfordrer passagerer til at overveje at gå til deres endestationer.