Rusland invaderer Ukraine

Russere på vild flugt lod dusinvis af kampvogne stå til ukrainerne

Da Ukraines hær brød igennem russernes frontlinje i den østlige del af landet, lod russerne flere steder deres tunge våben stå, da de stak af.

Ved fronten i det østlige Ukraine tegner der sig nu et billede af, at den russiske hærs tilbagetog enten foregik i vild panik, eller at soldaterne med vilje efterlod deres køretøjer til den ukrainske hær.

Måske troede I, at den ukrainske hærs erobringer ved Izyum var forbi. Forkert!

Ukraine Weapons Tracker – Twitter-konto, der følger udviklingen i Ukraine

På billeder, der er begyndt at dukke op på sociale medier, kan man se et stort antal kampvogne, pansrede mandskabsvogne og pansrede selvkørende artilleri, der simpelthen er blevet efterladt af russerne i og omkring byen Izyum.

- Russiske soldater trak sig sandsynligvis tilbage i al hast, og opslag på sociale medier viser efterladte kampvogne og andet tungt militærudstyr nær Izyum, hvilket indikerer, at den russiske hær ikke formåede at organisere en sammenhængende tilbagetrækning, skriver tænketanken Institute for the Study of War, der følger krigen tæt, i sin daglige briefing.

Øjenvidner i landsbyen Zaliznychne, der ligger lige nord for Izyum, bekræfter over for avisen Washington Post, at russerne flygtede i panik.

- De smed bare deres rifler på jorden, siger Olena Matvienko, der bor i landsbyen, til den amerikanske avis.

Lod kampvognene stå

Hun siger, at halvdelen af de russiske soldater i landsbyen flygtede i deres køretøjer, men at der ikke var plads til alle, så den anden halvdel blev efterladt.

- De kom ind i vores huse for at tage civilt tøj, så dronerne ikke kunne se deres uniformer. De stjal vores cykler. To af dem pegede deres gevær mod min eksmand, indtil han gav dem bilnøglerne, siger Olena Matvienko.

Fra den ukrainske regering meldes der også om, at flere russiske enheder har mistet kamplysten.

Nataliya Humeniuk, der er talskvinde for Ukraines militær, siger til avisen Kyiv Post, at mange russere ønsker at overgive sig.

- De søger efter måder at komme i kontakt med vores enheder på, så de kan gennemføre såkaldte forhandlinger omkring våben og overgivelse i henhold til international lov, siger hun til avisen.

I byen Izyum, syd for Zaliznychne, nøjedes russerne ikke med at smide deres rifler. Men det stod i første omgang ikke klart, hvor meget udstyr russerne havde efterladt.

Det kom drypvis.

Først offentliggjorde Twitter-kontoen Ukraine Weapons Tracker, der siden krigens begyndelse har opdateret sine 677.000 følgere om militært isenkram i konflikten, billeder af tre store selvkørende haubitsere inde i Izyum.

Kort efter kom der billeder af ni moderne T-80 kampvogne, et minerydningskøretøj, et bjærgningskøretøj og et kommunikationskøretøj, som var efterladt af de russiske soldater.

Så dukkede der billeder op af yderligere en kampvogn og fire pansrede mandskabsvogne.

Dusinvis af efterladte køretøjer

Det er muligt at geolokalisere billederne til et område i udkanten af Izyum. Og som timerne gik, kom der endnu flere.

Søndag ved middagstid havde ukrainerne fundet yderligere 16 pansrede mandskabsvogne, 3 kampvogne, 4 lastbiler, 4 tunge selvkørende haubitsere, 1 termobarisk raketkaster og 1 lastbil med brændstof.

- Måske troede I, at den ukrainske hærs erobringer ved Izyum var forbi. Forkert! skriver Ukraine Weapons Tracker.

Billederne af de mange erobrede kampvogne er blandt andet blevet delt af militæreksperten Rob Lee, der skriver på Twitter, at det ser ud til, at et helt kompagni fra Ruslands 4. kampvognsdivision i Izyum har forladt deres køretøjer.

Og det er kun de kendte russiske tab ved Izyum – flere andre steder er der også meldinger om efterladte køretøjer, som umiddelbart kan tages i brug af den ukrainske hær.

De russiske tab er dog stadig kun en brøkdel af Ruslands samlede styrke, som var på 3330 kampvogne og 6450 pansrede mandskabsvogne ved invasionens begyndelse 24. februar ifølge en opgørelse fra International Institute for Strategic Studies.

Med de seneste døgns udvikling kommer de samlede kendte russiske tab op på 1073 kampvogne og 1892 pansrede mandskabsvogne – det anslår de to hollandske militæranalytikere Stijn Mitzer og Joost Oliemans, som siden krigens begyndelse har bogført hver eneste ødelagte eller erobrede russiske panservogn i Ukraine.

Ifølge det britiske forsvarsministerium har de seneste ukrainske sejre haft betydelige konsekvenser for Ruslands militære formåen.

Ministeriet skriver i sin daglige briefing, at "størstedelen af den russiske styrke i Ukraine nu tvinges til at foretage nødprioriteringer omkring defensive handlinger", og at "den begrænsede tillid, de indsatte soldater har til Ruslands øverste militære ledelse, vil sandsynligvis forringes yderligere".