Valg i Sverige

Valggyser i Sverige - intet er afgjort endnu

Jublen på den svenske venstrefløj er søndag aften forstummet, efter man aftenen igennem har haft en lille, men solid føring.

Der blev spået en gyser ved det svenske riksdagsvalg.

Og spådommen gik i opfyldelse.

Natten igennem så først den ene blok - og så den anden - ud til at have vundet valget.

Men klokken 05.00 mandag morgen havde ingen endnu erklæret sig som vinder, og resultatet balalncerede stadig på en knivsæg.

Da de første dugfriske exitpolls blev frigivet ved 20-tiden søndag aften, begyndte et billede at tegne sig.

Rød blok lå det meste af søndagen med en snæver føring til højrefløjen, men inden midnat berettede svenske medier om et skift.

Ét enkelt mandat

Nu havde højrefløjen overhalet med ét enkelt mandat og stod dermed til at få 175 mandater i Riksdagen, mens venstrefløjen stod til at få 174 mandater.

Klokken 05.00 var omtrent 94 procent af stemmerne talt op, og føringen holdt stadig.

Jubelscenerne fra Socialdemokratiets valgfest, som tidligere søndag aften havde galloperet over skærmen på svensk tv, var nu skiftet ud med langt mere alvorlige miner.

I timevis havde det set ud som om, at statsminister Magdalena Andersson (S) bevægede sig langsomt mod endnu en regeringsperiode.

Sverigedemokraterna får kæmpe opbakning

Med mere end 30 procent af stemmerne ved optællingen mandag morgen, står Socialdemokratiet til at blive landets største parti. Men et parti langt ude på højrefløjen har nydt historisk opbakning.

Det er Sverigedemokratnerna - Dansk Folkepartis søsterparti - som ser ud til at have fået et kanonvalg med over 20 procent af stemmerne.

Dermed tegner Sverigedemokraterna sig til at blive landets andetstørste parti med flere stemmer end Moderaterna, som ved optællingen mandag morgen havde fået cirka 19 procent af stemmerne.

Ottetimer efter, at valgstederne officielt lukkede, er det fortsat fuldstændig uklart, hvem der kan gå hjem som vindere af riksdagsvalget.

For der er så godt som dødt løb mellem blokkene - blå bloks føring er så lille, at den kan indhentes ved fintællingen.