Rusland invaderer Ukraine

Ukraine har taget 2000 kvadratkilometer tilbage i modoffensiv, siger Zelenskyj

Ifølge den ukrainske præsident har landets militær taget fuld kontrol med byen Balakliya.

Ukrainske styrker er efter alt at dømme i gang med en storslået offensiv, der presser russerne voldsomt i det nordøstlige Ukraine.

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har ukrainerne nu befriet omkring 2000 kvadratkilometer land fra russisk besættelse, siden modoffensiven startede i begyndelsen af september.

Det siger han i en tale lørdag aften.

- I disse dage viser russerne, hvad de er bedst til – at stikke halen mellem benene, siger præsidenten.

Balakliya under ukrainsk kontrol

Samtidig bekræfter Volodymyr Zelenskyj tilsyneladende forlydender om, at Rusland har trukket sine styrker fra byen Balakliya.

Tidligere på dagen lød det fra prorussiske embedsmænd i Donbas-regionen, at Ukraine havde indledt angreb på Balakliya, og at den russiske stilling i byen var presset.

Hvis man sidder på området fra Balakliya til Kupjansk kan man dominere hele området

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker, Forsvarsakademiet

Senere lød det i en erklæring fra det russiske forsvarsministerium, at der var truffet beslutning om at "omgruppere" de russiske tropper i Balakliya- og Izyum-regionerne til den østlige del af Donetsk-regionen.

Den ukrainske præsident siger lørdag aften, at landets militær i samarbejde med specialstyrker, nationalgarde og politi har taget fuld kontrol med byen Balakliya.

Ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen har de russiske tropper formentligt trukket sig tilbage, fordi de var ved at blive omringet.

- Der valgte man at trække dem ud, ganske enkelt for at stoppe ulykken, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

Han har fulgt den ukrainske modoffensiv time for time lørdagen igennem og betegner udviklingen som potentielt meget afgørende for krigens videre udvikling.

- Det er meget store landområder, Ukraine nu pludselig tilbageerobrer, og det går meget stærkt, siger han

Vil befri hele Donetsk

Dagen igennem har der også været meldinger om, at ukrainsk militær er rykket ind i midten af Izyum og har taget kontrol med Kupjansk.

Kupjansk er strategisk meget vigtig, fordi man kan kontrollere logistikken i området med både jernbaner og vejnet, lyder det fra Anders Puck Nielsen.

- Hvis man sidder på området fra Balakliya til Kupjansk kan man dominere hele området, og det er formentlig årsagen til, at Rusland har set sig nødsaget til at omgruppere deres styrker, siger han.

Står det til Volodymyr Zelenskyj er der ingen vej uden om ukrainsk sejr i det østlige Ukraine.

- Hele Donetsk-regionen vil blive befriet, vil blive sikker og lykkelig igen, sådan som det burde være i Ukraine, som det burde være overalt i vores land, siger præsidenten.

Han takker samtidig de ukrainske soldater for i løbet af de seneste uger at have gjort målet om en ukrainsk sejr "endnu mere håndgribeligt".