Rusland invaderer Ukraine

Meldinger om russisk kollaps nord for Donbas – analytikere kalder det et afgørende vendepunkt

Den ukrainske offensiv omkring Izium kan true hele den russiske operation i Donbas, lyder vurderingen.

Ukrainske styrker har ifølge flere medier og nyhedsbureauer indtaget nøglebyerne Izium og Kupjansk i det nordøstlige Ukraine.

Hvis oplysningerne holder stik, kan vi i øjeblikket være vidner til endnu et vendepunkt i den ukrainske modoffensiv mod de russiske invasionsstyrker, lyder vurderingen fra to analytikere.

- Det er intet mindre end kæmpestort, hvis de her meldinger holder vand. Hvis både Izium og Kupjansk er omringet og løbet over ende, kan det true hele den russiske operation i Donbas, siger Jakob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Hele fronten i Donbas kan kollapse for russerne. Vandet fosser så at sige ud af badekarret lige i øjeblikket

Jakob Kaarsbo, tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste

Netop de to byer er helt centrale i den russiske forsyningskæde til tropperne langs fronten i det nordøstlige Ukraine, forklarer han.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange russiske tropper der indtil nu har haft base i områderne, men det estimeres, at der er tale om op mod 15.000 soldater – samt et væld af materiel, skriver Reuters.

Ifølge militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet viser byernes fald, at ukrainerne med snilde har udnyttet en svaghed i russernes strategi i regionen.

- Alt tyder på, at ukrainerne har grebet en pludseligt opstået mulighed, der er opstået, fordi russerne har trukket deres styrker sydpå for at forsvare Kherson. Det kunne tyde på, at Rusland har smurt sine styrker tyndt ud i de erobrede områder, siger han.

Russerne står svagt

Den amerikanske tænketank The Institute for the Study of War (ISW), der dagligt udgiver en analyse af krigens gang i Ukraine, vurderer også, at muligheden for en ukrainsk offensiv i Kharkiv-regionen er opstået, fordi russerne har trukket nogle af sine elitestyrker sydpå.

Og det viser, at ukrainerne ganske enkelt har spillet deres kort genialt, siger Jakob Kaarsbo.

- De har med deres offensiv mod Kherson i syd fået russerne til at rykke styrker væk fra området omkring Kharkiv, og det er netop dem, de mangler nu. Det har gjort det muligt for ukrainerne at omringe Izium og muligvis tvinge tusinder af soldater til overgivelse.

- Hele fronten i Donbas kan kollapse for russerne. Vandet fosser – så at sige – ud af badekarret lige i øjeblikket, siger analytikeren.

Både Jakob Kaarsbo og Anders Puck Nielsen understreger, at situationen i det nordøstlige Ukraine udvikler sig lynhurtigt i disse timer, så de forskellige meldinger fra fronten skal tages med forbehold.

Fredag indrømmede selv de russiskstøttede myndigheder i de besatte dele af Kharkiv-regionen, at ukrainerne har vinden i ryggen i øjeblikket.

- Fjenden er blevet så forsinket som muligt, men flere områder er kommet under kontrol af ukrainske styrker, lød det fra en talsmand, Viktor Gantsjev.

Zelenskyj: Vi har indtaget 30 byer

Samtidig bekræfter flere prorussiske politikere og analytikere, at de russiske styrker i Kharkiv-området er på hælene.

En embedsmand fra Folkerepublikken Donetsk, den ene af de to russiskstøttede udbryderrepublikker i Donbas, skriver på det sociale medie Telegram, at Ukraine også har indledt et angreb på Balakliia, og at den russiske stilling i byen er presset:

- Balakliia er omringet og inden for skudafstand af det ukrainske artilleri. Al adgang til byen er afbrudt af beskydningen, skriver embedsmanden Daniil Bezsonov.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger i en videotale, at landets hær har generobret over 30 byer i Kharkiv-regionen. Zelenskyj tilføjer, at Ukraines hær fortsætter med succesfulde operationer flere steder i landet.

Mange af de russiske soldater, der tilsyneladende har forladt Kharkiv, er draget sydpå mod Kherson. Her har de ukrainske styrker fanget op mod 25.000 russiske soldater i et område, der er stort set umuligt at forsvare, siger Anders Puck Nielsen.

- Russerne er fanget som kanonføde på den anden side af Dnepr-floden, efter at ukrainske soldater har bombet og ødelagt tre broer, der er kritiske for de russiske forsyningslinjer. Her har især de amerikanske HIMARS-missilsystemer været en gamechanger for den ukrainske hær, siger militæranalytikeren til TV 2.