Udland

En kinesisk magnet sætter nu leveringen af nye jagerfly på pause

Danmark har bestilt 27 F-35-fly hos amerikanerne. Forsvarsministeriet bekræfter over for TV 2, at leveringen lige nu er ramt af "midlertidigt stop".

Danmark kan blive nødt til at vente længere på de milliarddyre kampfly, der meget lovende er blevet kaldt "Forsvarets nye gamechangere".

I hvert fald har det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, nu valgt at sætte leveringen af F-35-jagerfly på pause.

Det skriver mediet Politico.

Alle lande skal gøre op med sig selv, hvor meget ikkeallieret teknologi de vil acceptere

Steen Rynning, professor i international politik

Pausen skyldes, at producenten bag de lovpriste militærfly, Lockheed Martin, har fundet en magnet i flyets konstruktion, der kommer fra Kina.

Og selvom både Pentagon og Lockheed Martin med det samme har afvist, at der skulle være en sikkerhedsrisiko forbundet med de kinesiske reservedele, vælger ministeriet alligevel at suspendere leveringen til både det amerikanske militær og en række internationale F-35-købere for nu.

Kender endnu ikke konsekvenserne for Danmark

Lockheed Martin har ifølge Politico allerede fundet et fremtidigt alternativ til den kinesiske magnet.

Desuden skal man ikke være nervøs, hvis man har modtaget et af de 88 F-35-fly, der allerede er leveret på verdensplan i 2022. Flyet kan fortsat operere, slår producenten fast:

- Magneten har ikke adgang til nogen følsomme oplysninger. F-35 er fortsat sikkert at flyve med, og vi arbejder nu sammen med forsvarsministeriet for at løse problemet hurtigst muligt, så leverancerne kan genoptages, siger talskvinde fra Lockheed Martin Laura Siebert i en meddelelse.

Men fordi det skal undersøges nærmere, hvordan den kinesiske magnet er havnet i F-35-flyet, er det altså bedst at indføre en pause i leverancerne, er vurderingen.

Herhjemme blev et flertal i Folketinget tilbage i 2016 enige om at investere i 27 nye kampfly til det danske forsvar.

Valget faldt på det amerikanskproducerede kampfly af typen F-35, som ifølge Forsvaret selv er det "mest overlegne" og "mest avancerede kampfly, verden hidtil har set".

Flyene skulle erstatte de efterhånden udtjente og knap 40 år gamle F-16-modeller, der har udgjort rygraden af dansk luftforsvar i årtier.

Hvad kan de nye F-35 fly?

F-35 kaldes for verdens mest avancerede kampfly og fungerer som en slags "flyvende computer", der kan indsamle og behandle store datamængder. 

F-35 betragtes derfor som overlegen i forhold til flere af sine konkurrenter, herunder også flere europæiske producenters. USA's militær opererer allerede flere hundrede af F-35 flyet, som findes i tre varianter: A, B og C. 

Danmark har indkøbt 27 fly af basismodellen, A.  

Kilder: Forsvaret, CNN. 

Men Flyvevåbnet skal altså måske vente lidt længere på kampflyene.

I et svar til TV 2 bekræfter Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse nemlig, at der ganske rigtigt er indført et midlertidigt stop for den danske modtagelse af F-35-fly.

Desuden oplyser ministeriet, at det "endnu ikke kender de eventuelle konsekvenser for den fremtidige levering til Danmark".

I 2021 fik Danmark sit første af de i alt 27 fly, som dog blev stående på amerikansk jord, hvor det skal bruges til træning. Efter den oprindelige plan burde det næste F-35-fly blive leveret på dansk jord i 1. kvartal 2023.

Viser, at Danmark er sårbar

Selvom Lockheed Martin og amerikanske myndigheder har afvist en nuværende sikkerhedsrisiko ved flyene, giver det ifølge Sten Rynning mening at gå med livrem og seler og standse leveringerne, når man opdager kinesiske komponenter som i tilfældet her.

Han er professor i international politik ved Syddansk Universitet og beskæftiger sig særligt med krigsstudier og det internationale alliancesamarbejde i NATO.

Sten Rynning peger på, at vi også helt generelt skal "gøre op med brugen af kinesernes avancerede teknologi", når det kommer til militært udstyr.

- Alle lande skal gøre op med sig selv, hvor meget ikkeallieret teknologi de vil acceptere i deres forsvar, siger han til TV 2.

F-35-modellen er ifølge Sten Rynning desuden "det helt rigtige valg", når det kommer til at opruste over for en stormagt som eksempelvis Rusland, og derfor kan det gøre os sårbare, hvis vi må vente længere på flyene, mens der er krig i Europa.

- Danmark viser sig at være sårbar her, fordi vi har været så sent ude og desuden lavet nogle lidt skrabede aftaler. Havde vi gjort som Norge og købt F-35-fly tidligere, stod vi et betydeligt bedre sted oven på en nyhed som denne.

Norges regering valgte i 2008 at udskifte landets F-16-beholdning med F-35. Havde vi været tidligere ude, ligesom nordmændene, kunne vi ifølge Sten Rynning have haft flyene allerede og dermed været mindre sårbare over for leveringspausen.

I Danmark har vi i første omgang brugt omkring 20 milliarder kroner på de nye kampfly. Den samlede udgift i flyenes levetid forventes at nå over 56 milliarder kroner.