Rusland invaderer Ukraine

Russerne flytter deres bedste soldater mod syd – nu angriber Ukraine i nord

Det russiske militær har flyttet elitestyrker til Kherson-regionen – og det har givet Ukraine mulighed for et uventet modangreb et andet sted.

Ukraine har gennemført et succesfuldt modangreb i Kharkiv-regionen i den nordlige del af landet og har tilsyneladende generobret terræn mellem Kharkiv og de russiskkontrollerede områder længere østpå.

Ukraine melder, at man er tæt på at generobre byen Balakliia med 27.000 indbyggere.

Onsdag aften lykønskede den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, de væbnede styrker med succesen:

- Jeg tror, at alle vores borgere er stolte af vores soldater. Det er en velfortjent stolthed, en rigtig følelse, sagde præsidenten.

Han går ikke i detaljer med, hvor de ukrainske styrker er rykket frem.

- Nu er det ikke tiden til at sætte navn på de byer, hvor det ukrainske flag igen vajer. Men til at sige tak, sagde Zelenskyj onsdag aften i en tv-tale.

"Byen er omringet"

De russiske myndigheder har ikke kommenteret de seneste dages udvikling i Kharkiv-regionen, skriver CNN.

Til gengæld har flere prorussiske politikere og analytikere bekræftet, at de russiske styrker er trængt ind i området.

En embedsmand fra Folkerepublikken Donetsk, den ene af de to russiskstøttede oprørsrepublikker i det østlige Ukraine, skriver på det sociale medie Telegram, at Ukraine har indledt et angreb på Balakliia, og at den russiske stilling i byen er kritisk:

- Balakliia er omringet og inden for skudafstand af det ukrainske artilleri. Al adgang til byen er afbrudt af beskydningen, skriver embedsmanden, Daniil Bezsonov.

Den russiske militærkommentator Igor Girkin, der normalt er stærkt nationalistisk og tidligere har været militærchef i de østukrainske oprørsregioner, er ude med en skarp kritik af det russiske forsvar af Balakliia, skriver den britiske avis The Guardian.

Igor Girkin skriver, at byen blev forsvaret af dårligt uddannede militsfolk fra det østlige Ukraine, der ”ikke havde forstand på at betjene de tunge våben, der var til deres rådighed”.

De bedste soldater er sendt sydpå

Den amerikanske tænketank The Institute for the Study of War (ISW), der dagligt udgiver en analyse af krigens gang i Ukraine, er inde på noget af det samme.

ISW skriver, at muligheden for en ukrainsk offensiv i Kharkiv-regionen tilsyneladende er opstået, fordi russerne har trukket nogle af sine elitestyrker sydpå.

Her skal de forsvare området omkring storbyen Kherson, hvor Ukraine er i gang med en større, længe forberedt modoffensiv.

Og det har svækket den russiske styrke nordpå.

- Det har ukrainerne udnyttet, da lejligheden bød sig onsdag, og de har brugt overraskelsesmomentet til at trænge mindst 20 kilometer ind på russiskbesat territorium, skriver ISW.

Tænketanken vurderer, at Ukraine har generobret omkring 400 kvadratkilometer terræn.