Dronning Elizabeth er død

I de næste ti dage står Storbritannien stille – det skal der ske, inden dronning Elizabeth bisættes

Begivenhederne efter monarkens død er planlagt ned nøje.

Storbritannien er officielt gået i stå, efter at det torsdag blev meddelt, at kongerigets længst siddende monark er afgået ved døden. Dronning Elizabeth II blev 96 år gammel.

De næste ti dage vil et nøje fastsat ritual blive rullet ud med alt fra 96 kanonsalutter til et væld af audienser, indtil den afdøde dronning bliver stedt til hvile ved en såkaldt statsbegravelse i den royale kirke Westminister Abbey i London.

Her kan du blive klogere på, hvad der ifølge flere britiske aviser ventes at ske dag for dag. Mange af begivenhederne er rituelle kutymer, men det vides ikke, om alt gennemføres som planlagt.

Dødsdagen

Torsdag aften meddelte det britiske kongehus, at dronning Elizabeth er død. Hun sov fredfyldt ind på Balmoral-slottet i Skotland.

Men inden den officielle melding fra Buckingham Palace om dødsfaldet kom, har der ifølge The Guardian været iværksat en telefonkæde.

Først blev Storbritanniens nye premierminister, Liz Truss, personligt informeret af dronningens private sekretær, og derefter gik nyheden gennem kabinetssekretariatet og et royalt kontor, som koordinerer regeringsarbejde på dronningens vegne.

Først derefter blev den officielle meddelelse givet til offentligheden.

Flagene på alle de royale residenser, i Whitehall og andre regeringsbygninger blev sat på halv, mens kongehusets hjemmeside blev ændret til en sort baggrund med en kort udtalelse, hvor man annoncerede dronningens død.

Regeringens hjemmesider skiftede til et sort banner.

Premierministeren var det første medlem af regeringen, der kom med en udtalelse. På Buckingham Palace er der tradition for at hænge det indrammede budskab om dødsfaldet op på det royale rækværk.

Da dronningens øjne lukkedes for sidste gang torsdag eftermiddag, blev hendes søn prins Charles officielt konge.

Dag et - fredag

Fredag er der en masse formaliteter, der skal på plads.

Kong Charles og hans hustru, dronninge-gemalinde Camilla, vender tilbage til London fra Balmoral. Her skal kongen afholde sin første audiens med premierminister Liz Truss.

Han skal ligeledes mødes med den kongelige statholder, Earl Marshal, for officielt at bekræfte planerne om begravelsen søndag 18. september.

House of Commons mødes klokken 9.30 lokal tid (klokken 10.30 dansk tid), mens parlamentets to kamre mødes klokken 12 lokal tid, skriver Sky News.

Undervejs vil medlemmer af parlamentet blive opfordret til at hylde dronning Elizabeths liv indtil klokken 22 i aften. Der forventes ikke at være andet på agendaen under det ti timer lange møde.

Regeringen vil deltage i en offentlig gudstjeneste i St. Pauls katedral i det centrale London i løbet af dagen. Desuden ventes det, at regeringen vil melde ud, hvor længe den nationale landesorg officielt varer. Det forventes at være omkring 12 dage – indtil dagen efter begravelsen.

Fredag forventes kong Charles at mødes med hertugen af Norfolk, som skal stå for dronningens begravelse. Han skal desuden beslutte, hvor længe hoffet og den kongelige familie skal sørge, hvilket ventes at være en måned.

Fredag aften ventes kong Charles at tale til folket i en tv-transmitteret tale, hvor han vil hylde sin mor og sværge troskab som konge.

I London bliver 96 salutter affyret – et for hvert år af dronning Elizabeths liv. Kirkeklokkerne vil ringe over hele Storbritannien, ligesom gudstjenester vil blive holdt til ære for den afdøde monark.

Dag to - lørdag

Tidspres har udskudt kong Charles' formelle udnævnelse til lørdag, selvom han automatisk blev konge af Storbritannien torsdag.

Et såkaldt tiltrædelsesråd med flere regeringsmedlemmer – Accession Council – og medlemmer af det royale kontor, der koordinerer regeringsarbejdet, forventes at samles på St. James Palace i London for officielt at proklamere, at der er en ny konge – Kong Charles III.

Med sine 73 år er han den ældste person til at tiltræde tronen i britisk historie.

Normalt indkaldes rådet inden for 24 timer efter en monarks død, men fordi den officielle meddelelse om dronning Elizabeths død først kom tidligt torsdag aften, var der ikke tid nok til at iværksætte planerne for fredag, skriver The Guardian.

Når tiltrædelsesrådet samles og udråber den nye konge, vil bekendtgørelsen blive læst højt fra balkonen på St. James's Palace, som er den britiske monarks officielle residens i London, og senere på dagen igen på the Royal Exchange i indre London.

Den nye konge holder audienser med premierministeren, regeringen, lederen af oppositionen, ærkebiskoppen af Canterbury og dekanen fra Westminster.

Der vil blive afholdt hyldester i parlamentet. Flaget ved Accession Council vil være hejst i 24 timer, inden det igen bliver sat på halv indtil dagen efter begravelsen.

Desuden forlader kisten med dronning Elizabeth slottet Balmoral ved Aberdeen i Skotland lørdag og bliver kørt til hendes mindste slot, Palace of Holyroodhouse i Edinburgh.

Dag tre - søndag

Der vil være en ceremoniel procession fra Holyrood langs Royal Mile til St. Giles katedral i Edinburgh.

Her vil der være en gudstjeneste for medlemmer af den kongelige familie. Derefter vil St. Giles katedral være åben for offentligheden i 24 timer, mens dronningen ligger til hvile – ikke officielt til skue, for det sker i London.

Kong Charles forventes at rejse til Palace of Westminster, parlamentsbygningen, for at modtage kondolencer.

Derefter skal han flyve til Edinburgh, og i sin første handling skal han til Palace of Holyroodhouse til en nøgleceremoni efterfulgt af en gudstjeneste i St. Giles katedral. Han holder audiens med Skotlands førsteminister, og han modtager kondolencer i det skotske parlament.

Dag fire - mandag

Sent om aftenen ventes kisten transporteret til Edinburgh Waverley Station, hvor den med et royalt tog bliver kørt til London i løbet af natten. Den ventes at ankomme på St. Pancras station næste morgen.

Kong Charles flyver til Nordirland, hvor han ventes at få kondolencer på Hillsborough Castle. Han deltager i en gudstjeneste i St. Annes katedral i Belfast med bøn og refleksion over dronning Elizabeths liv.

Dag fem - tirsdag

Kisten forventes at ankomme til Buckingham Palace nogle timer inden den store ceremonielle dag i London.

I den første ceremoni inden begravelsen bliver dronningens kiste båret fra Buckingham Palace til Westminster Hall, hvor en fem dage lang periode, hvor kisten ligger til skue (in state, red.). Ved ankomsten vil der være en kort gudstjeneste.

Perioden i skue inden begravelsen er en mulighed for, at offentligheden kan komme og vise deres sorg. Kisten vil blive placeret på en katafalk – en begravelsesplatform, som der vil være adgang til for offentligheden 23 timer i døgnet.

Dag seks - onsdag

Kisten fortsætter med at ligge til skue.

Dag syv - torsdag

Kong Charles tager til Wales for at deltage i en gudstjeneste i Llandaff Cathedral i Cadriff. Derefter besøger han det walisiske parlament, Senedd, hvor han vil modtage kondolencer. Han vil have en audiens med den walisiske førsteminister.

Repræsentanter for medlemslandene af det britiske Commonwealth begynder at ankomme til London.

Dag otte - fredag

Kong Charles ventes at modtage regeringsledere fra andre lande, der er en del af det britiske rige.

Dag ni - lørdag

Aftenen inden begravelsen vil kong Charles modtage royale familier fra andre lande, der kommer til begravelsen. De vigtigste gæster fra andre lande ventes at se kisten ligge til skue i Westminister Hall.

Dag ti - søndag

Statsbegravelsen bliver holdt på Westminster Abbey. Kisten bliver båret fra Westminster Hall til Westminster Abbey. Der vil være to minutters stilhed over hele landet.

Efter en timelang gudstjeneste vil en stor ceremoniel procession transportere kisten til Hyde Park, hvorfra den transporteres til Windsor.

Efter en procession gennem Windsor vil der blive holdt en begravelsesgudstjeneste i St. George's Chapel på Windsor Castle. Her vil kisten blive sænket ned i den royale krypt.