Dronning Elizabeth er død

Dronning Elizabeth er død

Dronningen gik bort på slottet Balmoral i Skotland.

Den britiske dronning Elizabeth er død i en alder af 96 år.

Det oplyser store britiske medier som BBC og Sky News.

På Twitter skriver den royale familie, at dronningen døde fredfyldt denne torsdag eftermiddag:

Dronningen overtog tronen i 1952, og i juni 2022 kunne hun dermed fejre imponerende 70 år som regent. Hun efterfølges nu på tronen af sin ældste søn, Charles.

Torsdag eftermiddag og aften er royale familiemedlemmer rejst til slottet Balmoral i Skotland, hvor dronningen var i sine sidste timer.

Den nyslåede konge, Charles, og hans hustru, Camilla, bliver på slottet indtil i morgen, hvor de rejser til London, oplyser den royale familie.

Alle fire børn til stede

Ifølge nyhedsbureauet Reuters havde den 96-årige dronning siden slutningen af ​​sidste år lidt af, hvad kongehuset har kaldt "episodiske mobilitetsproblemer".

Og tidligere torsdag oplyste kongehuset, at dronningen var syg, og at læger var bekymrede for hendes helbred.

- Efter nærmere undersøgelse denne morgen udtrykker dronningens læger bekymring for Hendes Majestæts helbred og har anbefalet, at hun fortsat er under lægeligt opsyn. Dronningen forbliver komfortabel på slottet Balmoral, lød det i en erklæring.

Næstlængst siddende regent nogensinde

Efter fejringen af 70-årsjubilæet i juni lød det fra dronningen, at hun var inspireret af den "venlighed og glæde, som har været så tydelig de seneste dage".

- Jeg håber, at denne genfundne følelse af sammenhold vil blive mærket i mange år i fremtiden, sagde hun.

Dronning Elizabeth er den regent, der har siddet næstlængst nogensinde. Hun blev kun overgået af den franske kong Ludvig 14., der fra 1643 til 1715 regerede i 72 år og 110 dage.

Hun var gift med prins Phillip, der døde 9. april sidste år i en alder af 99 år. De blev gift i 1947 og stod således ved hinandens side i mere end 73 år.

Her kan du se dronningens nekrolog:

Video: TV 2 Danmark