Krigen i Ukraine

Putin truer med at lukke helt for energiforsyningen til Europa

EU-Kommissionen vil sætte hårdt mod hårdt og tvinge prisen på russisk gas ned med et prisloft.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, truer med helt at stoppe energiforsyninger til Europa, hvis der bliver indført et prisloft på russisk gas og olie.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Truslen fra den russiske præsident kommer, efter at G7-landene, de syv største økonomier i verden, er blevet enige om at danne et såkaldt køberkartel, der vil resultere i et prisloft på russisk olie. Samtidig vil EU indføre et prisloft på russisk gas.

Frygten for en energikrise er stigende i Europa, efter at Rusland har valgt at lukke for gassen til EU via gasrørledningen Nord Stream 1.

Kan ramme som en boomerang

Putin advarer imod, at et prisloft kan ramme Europa som en boomerang.

- Det er en fuldstændig dum idé, hvis nogen prøver at indføre det. Det vil ikke føre til noget godt for dem, som gør det, lyder det fra Ruslands præsident.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er trods Putins sabelraslen overbevist om, at et prisloft på russisk gas er den rigtige løsning lige nu.

- Jeg er overbevist om, at tiden nu er inde til et prisloft over russisk gas til Europa. Det er kortsigtede tiltag. Vi vil naturligvis også tale om, at vi også skal kigge på elmarkedet på mellemlangt sigt. Altså en adskillelse af gasprisen fra den generelle elprisdannelse. Det vigtigste tema i dag, i morgen og i overmorgen er massive investeringer i vedvarende energi, siger Ursula von der Leyen ifølge Reuters.

EU vil bestemme prisen

Et prisloft vil konkret sige, at EU-landene beslutter, hvor meget man maksimalt vil betale for russisk energi. Dermed bliver det i teorien EU – og ikke Rusland – som sætter prisen på gas.

Rusland kan dog svare igen ved at nægte at levere til den pris, som EU fastsætter. Og det vil måske ske. Rusland har allerede ad flere omgange sænket leverancerne til EU.

EU-Kommissionen vil ifølge von der Leyen i alt fremsætte fem forslag til indgreb, som hurtigt skal mindske prisen for energi.

Loft over profitten

Ud over et prisloft for russisk gas er det blandt andet lofter over indtjeningen for virksomheder, der ifølge von der Leyen kan producere elektricitet, olie og gas billigt, men sælger det dyrt i lyset af ustabiliteten på energimarkederne.

- Virksomhederne har lave omkostninger, men priserne er høje på energimarkederne. Derfor tjener virksomhederne enorme profitter, som de ikke havde regnet med, og som ikke afspejler deres omkostninger.

- Nu er det på tide, at forbrugerne får gavn af de lave omkostninger fra grøn energi, siger Ursula von der Leyen.

EU-Kommissionen foreslår, at virksomhederne skal aflevere en del af profitten til EU-landene, så de kan sende pengene videre til de udsatte husstande og virksomheder.

Regeringen er positiv stemt

Den danske regering er positivt stemt over for EU's forslag om et prisloft på russisk gas.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det er vi positive over for, og det er vi helt generelt. Vi kigger EU-mæssigt både i forhold til de høje elpriser og de høje gaspriser, siger Mette Frederiksen.