Udland

FBI fandt oplysninger om fremmed lands atomstyrke hos Donald Trump

Flere tophemmelige dokumenter lå hjemme hos den tidligere præsident. Parterne skændes stadig om FBI's ret til at beslaglægge dem.

FBI fandt en række hemmelige dokumenter, da de i august ransagede tidligere præsident Donald Trumps kombinerede hjem og private country club i Mar-a-Lago i Florida.

Et af de mest opsigtsvækkende dokumenter i bunkerne var en beskrivelse af et andet lands militære kapacitet, blandt andet styrken af landets atomvåben, skriver avisen Washington Post.

Hvilket land, det drejer sig om, er ikke oplyst.

Den seneste afsløring kommer, mens justitsministeriet og Donald Trumps advokater stadig strides om FBI’s ret til at beslaglægge dokumenterne hos den tidligere præsident.

Donald Trump selv lægger ikke fingrene imellem:

- Spørgsmålet om atomvåben er et fupnummer. Ligesom spørgsmålet om forbindelserne til Rusland var et fupnummer, de to rigsretssager var fupnumre og mange andre. Det er de samme luskede personer, der står bag, skriver han på sociale medier.

Hans tidligere justitsminister William Barr forsvarer til gengæld FBI’s ransagning af Trumps private gemmer. Han siger til Fox News, at der ikke er nogen som helst rimelig grund til, at Donald Trump opbevarer tophemmelige dokumenter hjemme hos sig selv.

Han erkender, at man aldrig før har set FBI ransage en tidligere præsidents hjem.

- Men man har heller aldrig set før, at en præsident tager alle disse hemmeligstemplede dokumenter med sig hjem og opbevarer dem i en country club, siger den tidligere justitsminister.

Top-top hemmelige

Washington Post skriver, at flere af de beslaglagte dokumenter beskriver amerikanske operationer, der er klassificeret som endnu mere hemmelige end dem, der er stemplet ”tophemmelige”.

Disse operationer vil typisk kun være kendt af ganske få regeringsmedlemmer og topembedsmænd.

Alle dokumenter om disse operationer skal ifølge reglerne være låst inde i særlige sikringsrum, når de ikke skal bruges. Og dertil kommer, at der udpeges en særlig kontrolofficer, der hele tiden skal have styr på, hvor dokumenterne befinder sig.

Det gav FBI det særlige problem, at de anklagere og de politifolk, der var involveret i ransagningen, ikke var sikkerhedsgodkendte til at læse de beslaglagte dokumenter.

Sejr til Trumps advokater

Det juridiske opgør om ransagningen af Donald Trumps hjem er stadig i fuld gang.

Mandag vandt Trumps advokater en sejr ved retten i Florida, da en dommer besluttede, at FBI ikke må gennemgå de 13.000 beslaglagte dokumenter, før at en særligt udpeget og neutral tredjemand har gennemgået dem alle sammen.

Således får FBI ikke kendskab til dokumenter, som Donald Trump har ret til at holde private. Det kan for eksempel være korrespondance med hans advokater, skatteoplysninger eller helbredsoplysninger.

- Det skal sikre, at der i det mindste er et skær af fairness og integritet, skrev dommeren Aileen Cannon i sin afgørelse.

Trumps advokater kaldte efterfølgende afgørelsen for ”en fornuftig vej fremad”. Til gengæld er kritikken haglet ned over den konservative og Trump-udnævnte dommer fra liberale juraeksperter.

- Denne kendelse tydeliggør, hvad mange af os allerede havde fattet. Nemlig, at der gælder særlige regler for tidligere præsident Trump, siger for eksempel juraprofessor Ryan Goodman fra New York University til The Washington Post.

I det nationale arkiv

Kampen om Donald Trumps dokumenter har stået på, lige siden han gik af som præsident.

Først i form af høflige forespørgsler fra det amerikanske nationalarkiv, der ifølge regler og sædvane skal have udleveret alle officielle papirer fra en afgående præsident.

Det fik i januar Donald Trump til at aflevere 15 kasser med dokumenter, hvoraf 184 havde forskellige grader af hemmeligstempling.

Derefter strammede FBI tonen, og det fik i juni Trumps advokater til at udlevere yderligere en stak, deriblandt 38 hemmeligstemplede.

Ved den lejlighed lovede advokaterne, at der nu ikke var flere dokumenter i Mar-a-Lago, der burde være afleveret til nationalarkivet.

Men det troede FBI ikke på, og i august fik FBI en dommerkendelse til at gennemføre deres ransagning af kontorer, arkivskabe og skriveborde i Mar-a-Lago.

Det afslørede yderligere 11.000 dokumenter, deriblandt mere end 100 med forskellige grader af hemmeligstempling.