Rusland invaderer Ukraine

Russer risikerer fængsel for at kritisere Putin på Facebook: - Jeg er imod idioti

"Krigen vil sparke Putin ud", skrev instruktøren blandt andet. Nu skal han for retten.

Russerne har konsekvent og stædigt holdt fast i, at det ikke er nogen krig, de fører i Ukraine.

Så stædigt fast, at den russiske regering i marts hasteindførte en lov, der blandt andet gjorde det forbudt at kalde Ruslands invasion for netop dét.

Jeg mener, at krigen i Ukraine er i modstrid med Ruslands interesser

Vsevolod Lisovsky, teaterinstruktør i Moskva

Modsætter man sig alligevel denne lov, kan det koste både bøde- og fængselsstraffe. Det gælder også for Vsevolod Lisovsky, der er teaterinstruktør i Moskva.

Da TV 2 møder ham, er han få dage forinden netop blevet anholdt af russisk specialpoliti, fordi han har kritiseret krigen og præsident Putin på sin Facebook.

Alligevel har teaterinstruktøren ikke tænkt sig at skrue ned for retorikken, når det kommer til at dele sine holdninger om krigen.

- Jeg er imod idioti. Og som russisk statsborger mener jeg, at krigen i Ukraine er i modstrid med Ruslands interesser, siger han til TV 2.

Vil ikke dukke hovedet

Vsevolod Lisovsky blev anholdt i forbindelse med opførelsen af et gadeteaterstykke.

Han er nu sigtet for sin kritik af det russiske militær i Facebook-opslaget, der blandt andet lød sådan her:

- Krigen i sig selv er blevet den mest indflydelsesrige politiker, krigen vil sparke Putin ud, fordi krigen er blevet træt af hans idioti.

Efter anholdelsen står Vsevolod Lisovsky nu over for en retssag, der potentielt kan ende med en fængselsdom. Men allerede på forhånd er han dog afklaret om sin fremtid som teaterinstruktør.

- Jeg vil anfægte domstolens afgørelse. Og jeg vil ikke ændre på principperne i det, jeg gør. Jeg har ikke noget andet at lave, siger han til TV 2 og fortsætter:

- At dukke hovedet og gemme mig i et hul er ødelæggende. Det ødelægger jeg mig selv ved.

Borgmester risikerer fængsel

Det er både politikere, aktivister, journalister og helt almindelige russere, der er blevet ramt af den særlige informationslov. Det fortæller vores udsendte forsvarskorrespondent, Anders Lomholt, fra Moskva.

- Det var den her lov, der fik alle mulige journalister til at rejse hjem fra Moskva, fordi man ikke kan arbejde i Rusland under loven. Det gælder også vores egen journalist på TV 2, Uffe Dreesen, fortæller Anders Lomholt.

- For nylig faldt der også en dom på syv års fængsel til en lokalpolitiker her i Moskva, som havde brugt ord som "krig" og "invasion" om det, der foregår i Ukraine. Der er også en anden berømt sag, hvor en meget populær tidligere borgmester i storbyen Jekaterinburg blev anholdt. Ifølge hans advokat står han til fem års fængsel, fortæller TV 2s korrespondent i Moskva.

Truer med op mod 15 års fængsel

Loven, der forbyder russerne at omtale situationen i Ukraine som en krig eller en invasion, blev indført 4. marts.

Det var kun en lille uge efter russernes invasion af naboerne Ukraine 24. februar.

I princippet er det selvfølgelig en krig

Victoria Karo, pensionist og indbygger i Moskva

Loven blev hasteindført i dagene efter invasionen, underskrevet af præsident Putin og straks indført samme dag. Den omhandler dog ikke kun krigen i Ukraine, men alle missioner, der vedrører det russiske militær.

Loven forbyder desuden russere at demonstrere mod krigen og truer med op mod 15 års fængsel for overtrædelser.

Ifølge organisationer som Human Rights Watch er der desuden grund til at frygte, at loven på et tidspunkt også kan anvendes retrospektivt. Altså på russere, der tidligere har omtalt det russiske militær kritisk.

Selvom befolkningen i Rusland indimellem alligevel har trodset loven og valgt at demonstrere, har den russiske statskontrol rodfæstet sig godt og grundigt i befolkningens bevidsthed.

For eksempel hos den studerende Vladislav Chernopyatov, som selv kalder krigen for en "militær specialoperation", da TV 2 møder ham i Moskva.

Men er du bange for at bruge ordene?

- Nej, det tror jeg ikke. Men jeg kan godt føle, at regeringen ellers ikke vil mene, at jeg støtter dem, siger han.

Anderledes vævende er Victoria Karo, der er på pension og også bor i Moskva.

- Selvom det kaldes en specialoperation, er det jo principielt en krig. I princippet er det selvfølgelig en krig, siger hun til TV 2.

- Når mennesker kæmper og skyder, er det krig.