Chimpanse på flugt fra zoo i krigshærget by lod sig "overtale" til at vende hjem

Flere af dyrene fra den zoologiske have i Ukraines næststørste by er evakueret. Men aberne er ikke færdige med at drille dyrepasserne.

En abe i bybilledet er langt fra hverdagskost.

Men det er, hvad nogle af de tilbageværende indbyggere i Kharkiv kunne se tirsdag, da en chimpanse undslap fra byens zoologiske have.

Chimpansen brugte i første omgang den nyvundne frihed uden for abegrotten til at spankulere rundt på en parkeringsplads, mens en betroet dyrepasser fra Feldman Ecopark forsøgte at lokke den i retning mod sit hjem.

Byge og gul regnjakke

Det lykkedes dog først med hjælp fra en byge og en gul regnjakke, som chimpansen åbenlyst viste interesse for at iføre sig. En tur på cykel "hjem" var åbenbart det ultimative trumfkort.

Herefter gik det retur mod den zoologiske have i Ukraines næststørste by. En attraktion, som siden Ruslands invasion i landet har ført en meget usikker tilværelse.

Alexander Feldman, der ejer den zoologiske have, har tidligere fortalt om bestræbelserne på at flytte de større rovdyr i sikkerhed.

Dyr evakueret

Flere af dyrene – herunder kænguruerne – er siden invasionen i februar blevet evakueret fra deres hjem i den lokale zoo.

Den zoologiske have i Kharkiv hedder Feldman Ecopark og huser blandt andet kænguruer, bjørne, fugle og skildpadder – plus en samling eksotiske fugle.

Men det kan være fortid nu. Både traner, kænguruer, tapirer og de store rovdyr som tigre og løver – er nemlig blevet evakueret fra deres hjem i den lokale zoo på grund af beskydning fra russisk side.

Både vores løver og andre dyr fra haven er i midlertidig sikkerhed i Odesa, fortalte Feldman Ecopark selv på havens Facebookside i sommer.

Netop aberne i Feldman Eco Park har en særlig plads i den 120 år gamle zoologiske have.

Under Anden verdenskrig besatte de tyske nazister Kharkiv i 1941 og dræbte de fleste af dyrene. Lige bortset fra tre chimpanser, der har fået efterkommere helt frem til i dag, selv om der er suppleret med friske gener udefra for at undgå indavl.