Energikrise tvinger Tyskland til at udskyde lukning af atomkraftværker

If√łlge Lykke Friis, der er direkt√łr i T√¶nketanken Europa, er den tyske beslutning et eksempel p√• et klassisk politisk kompromis.

Regeringen i Tyskland har mandag valgt at forlænge levetiden på to af landets atomkraftværker, så tyskerne er sikret energi vinteren over.

Planen var ellers, at de tyske atomkraftv√¶rker skulle lukke og slukke til nyt√•r. Men efter Rusland er stoppet med at levere gas gennem Nord Stream 1-r√łrledningen, har regeringen nu besluttet at forl√¶nge levetiden for to af landets tre atomkraftv√¶rker for at im√łdekomme den akutte mangel p√• energi.

De to atomkraftværker skal derfor stå standby indtil april 2023. Herefter er det planen, de skal lukkes.

- Vi har en del usikre omst√¶ndigheder, og sommeren har forv√¶rret det betydeligt med t√łrken, siger den tyske √łkonomiminister, Robert Habeck, mandag if√łlge Reuters.

Han frygter dog ikke p√• nuv√¶rende tidspunkt, at Tyskland vil st√• over for en reel energikrise i l√łbet af vinteren.

På reservebænken

If√łlge Lykke Friis, der er direkt√łr i T√¶nketanken Europa, er den tyske beslutning et eksempel p√• et klassisk politisk kompromis.

- Tyskland har fået en rapport, der viser, at man lige akkurat kan klare sig med den energiforsyning, man har nu. Men for at være på den sikre side sætter man så at sige to af de tre atomkraftværker på reservebænken, så man kan starte dem op, hvis man får brug for det, siger Lykke Friis til TV 2.

Straf for sanktioner

Mandag meddelte Rusland, at man ikke vil genoptage gasforsyningen til Europa via Nord Stream 1, f√łr de vestlige sanktioner er oph√¶vet. Det oplyser Kreml-talsmand Dmitrij Peskov if√łlge avisen Financial Times.

- Problemerne med at pumpe gas opstod p√• grund af de sanktioner, som vestlige lande indf√łrte mod vores land og flere virksomheder. Der er ingen andre √•rsager, der kunne have for√•rsaget dette pumpeproblem, siger Peskov.

Peskovs kommentarer markerer Moskvas hidtil klareste krav om, at EU trækker sine sanktioner tilbage til gengæld for, at Rusland genoptager gasleverancerne til kontinentet. Det skriver The Guardian.

Det statsejede russiske energiselskab Gazprom meddelte fredag, at det ikke kan sende gas til Europa via Nord Stream 1, der l√łber mellem Rusland og Tyskland, som f√łlge af en teknisk fejl med en kompressor, der pumper gas ned i r√łrene. Derfor er den blevet lukket p√• ubestemt tid.

St√łtte til husholdninger

Energikrisen har indtil videre f√łrt til, at tyske husholdninger og virksomheder er blevet lovet st√łtte til at h√•ndtere prisstigningerne.

Omvendt er offentlige bygninger fra 1. september blevet pålagt at holde varmeniveauet på maksimalt 19 grader. Det gælder dog ikke hospitaler og andre bygninger med kritiske funktioner.

Heller ikke facader må længere være oplyst, hvis det sker for æstetikkens skyld. Og butikker kan blive tvunget til at slukke for lyset i udstillingsvinduer.