Energikrise tvinger Tyskland til at udskyde lukning af atomkraftværker

Ifølge Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa, er den tyske beslutning et eksempel på et klassisk politisk kompromis.

Regeringen i Tyskland har mandag valgt at forlænge levetiden på to af landets atomkraftværker, så tyskerne er sikret energi vinteren over.

Planen var ellers, at de tyske atomkraftværker skulle lukke og slukke til nytår. Men efter Rusland er stoppet med at levere gas gennem Nord Stream 1-rørledningen, har regeringen nu besluttet at forlænge levetiden for to af landets tre atomkraftværker for at imødekomme den akutte mangel på energi.

De to atomkraftværker skal derfor stå standby indtil april 2023. Herefter er det planen, de skal lukkes.

- Vi har en del usikre omstændigheder, og sommeren har forværret det betydeligt med tørken, siger den tyske økonomiminister, Robert Habeck, mandag ifølge Reuters.

Han frygter dog ikke på nuværende tidspunkt, at Tyskland vil stå over for en reel energikrise i løbet af vinteren.

På reservebænken

Ifølge Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa, er den tyske beslutning et eksempel på et klassisk politisk kompromis.

- Tyskland har fået en rapport, der viser, at man lige akkurat kan klare sig med den energiforsyning, man har nu. Men for at være på den sikre side sætter man så at sige to af de tre atomkraftværker på reservebænken, så man kan starte dem op, hvis man får brug for det, siger Lykke Friis til TV 2.

Straf for sanktioner

Mandag meddelte Rusland, at man ikke vil genoptage gasforsyningen til Europa via Nord Stream 1, før de vestlige sanktioner er ophævet. Det oplyser Kreml-talsmand Dmitrij Peskov ifølge avisen Financial Times.

- Problemerne med at pumpe gas opstod på grund af de sanktioner, som vestlige lande indførte mod vores land og flere virksomheder. Der er ingen andre årsager, der kunne have forårsaget dette pumpeproblem, siger Peskov.

Peskovs kommentarer markerer Moskvas hidtil klareste krav om, at EU trækker sine sanktioner tilbage til gengæld for, at Rusland genoptager gasleverancerne til kontinentet. Det skriver The Guardian.

Det statsejede russiske energiselskab Gazprom meddelte fredag, at det ikke kan sende gas til Europa via Nord Stream 1, der løber mellem Rusland og Tyskland, som følge af en teknisk fejl med en kompressor, der pumper gas ned i rørene. Derfor er den blevet lukket på ubestemt tid.

Støtte til husholdninger

Energikrisen har indtil videre ført til, at tyske husholdninger og virksomheder er blevet lovet støtte til at håndtere prisstigningerne.

Omvendt er offentlige bygninger fra 1. september blevet pålagt at holde varmeniveauet på maksimalt 19 grader. Det gælder dog ikke hospitaler og andre bygninger med kritiske funktioner.

Heller ikke facader må længere være oplyst, hvis det sker for æstetikkens skyld. Og butikker kan blive tvunget til at slukke for lyset i udstillingsvinduer.