Energikrise

Tyskland præsenterer "massiv" redningspakke som følge af energikrise

Energikrisen i Tyskland påvirker også den danske eksport, siger ekspert.

Tysklands regering er blevet enige om en tredje og omfattende redningspakke, som skal aflaste det øgede pres på landet som følge af de høje energipriser.

Det meddelte den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, søndag på et pressemøde.

- Vi vil ikke lade nogen i stikken. Målet for dem alle (tiltagene, red.) er, at vi kommer sammen gennem den vanskelige tid, sagde han.

Det, der sker i Tyskland, vil også få konsekvenser for alle andre

Lykke Friis, direktør i Tænketanke Europa

Den økonomiske redningspakke lyder på 65 milliarder euro, hvilket svarer til over 483 milliarder kroner.

- Den er wuchtig. Det vil sige, at det er en massiv pakke, lyder det fra Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa.

Regeringen vil blandt andet bruge pengene på at forlænge rabatordninger på offentlig transport og give skatterabatter til omkring 9000 særligt energifølsomme virksomheder.

Tyskerne er bekymrede

Den nye redningspakke kommer efter, at Rusland fredag aften meddelte, at gasforsyningen til Europa via Nord Stream 1-rørledningen er lukket på ubestemt tid.

Ifølge det russiske energiselskab Gazprom skyldes det, at der er en lækage, som skal repareres. Men Tyskland tror, at der er andre motiver bag gasstoppet.

- Rusland er ikke længere en pålidelig energileverandør. Det er en del af den nye virkelighed. Regeringen har forberedt sig på dette, lød det fra Olaf Scholz under pressemødet.

Krigen i Ukraine har ført til, at Vesten ad flere omgange har pålagt Rusland sanktioner, og siden har Rusland skruet ned for gaseksporten.

Det har man i høj grad kunnet mærke i vores naboland mod syd, som er afhængig af russisk gas, fortæller Lykke Friis til TV 2.

- Når man ser på målingerne, er tyskerne meget bekymrede for fremtiden, og de bruger ikke deres penge. Det påvirker også den danske eksport. Det, der sker i Tyskland, vil også få konsekvenser for alle andre, siger hun.

Overvejer at udskyde lukning af atomkraftværker

I Tyskland har man tre atomkraftværker, som var planlagt at skulle lukke i slutningen af 2022.

Men nu er der ifølge Lykke Friis snak om at omlægge planen på grund af stigende energipriser.

- Før 24. februar (dagen for Ruslands invasion, red.) havde man et massivt flertal, der mente, at man ikke skulle have atomkraftværker. Men nu siger man, at de skal livsforlænges altså lade dem løbe noget længere, fortæller hun.

Direktøren i Tænketanken Europa tilføjer, at man i de kommende dage kan forvente en udmelding om atomkraftværkernes fremtid.

9. september skal energiministrene i EU mødes i Bruxelles, hvor de skal drøfte, hvordan de får de høje energipriser ned.