Udland

Truss deler den britiske befolkning

Når de konservative på mandag har valgt deres nye leder, og dermed landets næste premierminister, så føler mange briter sig slet ikke hørt.

På fiskefabrikken i det østlige London bliver der saltet friske, flotte laks i lange baner, som ender i køledisken i nogle af landets fineste varehuse som Harrods og Fortnum & Mason.

Ejeren, Lance Forman, som er medlem af Det Konservative Parti, håber, at Liz Truss bliver landets nye premierminister, når Boris Johnson går af i næste uge.

- Liz Truss tror på en lille stat, lave skatter og på at skære ned på reguleringer, og at virksomheder skal kunne trives frit. Det bringer flere penge ind til hele landet, siger han.

Lance Forman støttede i sin tid Boris Johnson, men mener i dag, at landet har brug for en ny jernlady – kaldenavnet på Storbritanniens første kvindelige premierminister, Margaret Thatcher.

- Boris Johnson blev ledet af begivenheder i stedet for at have en strategi. Vi har brug for en strategi nu, og jeg tror, at folk er klar til en med lidt mindre karisma og lidt mere af en plan, siger han om Liz Truss.

For Forman handler det om at få økonomien i gang igen, som han mener vil ske ved skattelettelser og mindre regulering for firmaer som hans eget.

Men her midt i et skifte på premierministerposten er landet delt.

Vælgere kæmper for at skrabe pengene sammen

Mindre end et kvarters kørsel fra fiskefabrikken finder vi en af de såkaldte pie and mash-butikker, som er steder, som traditionelt har øset kødtærte, kartoffelmos, og persillesovs op til arbejderklassen. Her på S.R. Kelly & Son møder vi kun folk, som stemmer Labour – hvis de altså overhovedet gider stemme.

- Vi har brug for en som os, en fra arbejderklassen, som forstår, hvordan det er ikke at kunne få pengene til at slå til og ikke at kunne få en tid hos lægen. Folk, som kommer her, taler ikke om andet end stigende priser på energi og fødevarer, siger kvinden bag disken, Jill Ball, der ingen tiltro har til Liz Truss, hvis hun ender som briternes næste premierminister.

I 35 år har Jill Ball serveret kødtærter fyldt med hakket oksekød til lokale og til arbejdere i området Bethnal Green. Hun er 69 år og mener selv, at hun efter et langt arbejdsliv burde kunne have stoppet for ti år siden. Hun får udbetalt sin statslige pension på omkring 180 pund om ugen.

- Men det er ikke nok til at leve for, siger hun, og derfor står hun stadig bag skranken.

Den dag, vi møder hende, står hun sammen med Joseph Kelly, barnebarnet til den nuværende ejer af den familiedrevede tærtebutik. Han er lige er fyldt 18 år, men er allerede desillusioneret over tilværelsen og politikerne.

- Jeg gider ikke engang at stemme. Der er ingen pointe i det. De lover en ting og gør noget andet, siger han.

Han har svært ved at få pengene til at slå til med rejseudgifter til skolen, som han går på, og han tør slet ikke at drømme om at købe sit eget bosted i London.

To kandidater kæmper om premierministerposten

Det er udelukkende de konservative partimedlemmer, der i denne omgang kommer til at bestemme, hvem der skal lede landet.

Valget står mellem udenrigsminister Liz Truss og tidligere finansminister Rishi Sunak. Og selvom de kommer fra samme parti, står de for en temmelig forskellig økonomisk retning. Truss betragtes som mere folkelig end Sunak, der kommer fra en stenrig baggrund. Men økonomisk er hun faktisk mere højreorienteret.

Hun fører stort i de konservative meningsmålinger, men fælles for dem er, at de begge ville stå til at tabe til arbejderpartiet Labour med Keir Starmer i spidsen, hvis der blev udskrevet valg nu.

Ifølge en af de seneste meningsmålinger lavet for mediet The Independent har Labour fået et forspring på 13 point hen over sommeren, mens de konservative har diskuteret, hvem der skal være deres nye leder.