Svensk regering med opsigtsvækkende pressemøde før valg: - Sverigedemokraterna er venner med Rusland

Højrefløjspartiet Sverigedemokraterna står til at blive det næststørste parti, når svenskerne 11. september går til valg.

Med lidt mere end en uge til det svenske valg til Riksdagen bliver der for alvor skruet op for temperaturen i valgkampen.

Så meget, at den socialdemokratiske forsvarsminister, Peter Hultqvist, og hans partifælle integrations- og migrationsminister, Anders Ygeman, fredag holdt et pressemøde om den "sikkerheds- og udenrigspolitiske trussel", de anser Sverigedemokraterna (SD) for at være.

Anders Ygeman indledte ifølge Aftonbladet med at opremse en række skandaler, som partiet havde været involveret i og nævnte også en rapport om, at 214 SD-kandidater havde givet udtryk for nazisme eller andre former for højreekstremisme.

Anklager om forbindelser til Rusland

Men hvad der lod til at være pressemødets egentlige emne, var Sverigedemokraternas forhold til et mildest talt ombrust land: Rusland.

Her fremhævede Hultqvist, at Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson, kort før invasionen af ​​Ukraine ikke ønskede at vælge mellem den amerikanske præsident, Joe Biden, og Vladimir Putin på et spørgsmål fra SVT.

Peter Hultqvist fortsatte med at give sit syn på SD's udenrigspolitik, som han anser for at være "upålidelig". Han mener, at Sverigedemokraterne har stemt for russiske interesser i Europa-Parlamentet.

- 14. februar 2022 stemte Europa-Parlamentet om en støttepakke til Ukraine for at styrke landets modstandskraft, hvor partiets medlemmer stemte mod hjælpepakken, sagde Peter Hultqvist.

Forsvarsministeren sagde samtidig, at Sverigedemokraterna nu bør fortælle, hvilken kontakt partiet har haft til Rusland før og efter invasionen af Ukraine.

- Spørgsmålet, der nu stilles, er, om SD skal få minister- eller tilsynsposter i Udenrigs- eller Forsvarsministeriet, og hvad det kan være for en indflydelse på rigets sikkerhed, sagde forsvarsministeren og satte dermed spørgsmålstegn ved Sverigedemokraternas regeringsduelighed, hvis det skulle ende med et borgerligt flertal ved riksdagsvalget 11. september.

- Diktaturstil for åbent gardin

De seneste måneder har der tegnet sig et tydligt billede i de svenske meningsmålinger. Sverigedemokraternas vælgertilslutning øges. Og et borgerligt flertal er i den grad en mulighed med Sverigedemokraterna som hjørnestenen.

Siden begyndelsen af juni er partiet gået tre procentpoint frem i et vægtet gennemsnit af meningsmålinger og står nu til at blive landets næststørste parti med mere end 20 procent af stemmerne.

I samme periode er Socialdemokraterna og de borgerlige Moderaterne gået mærkbart tilbage.

Hos Sverigedemokraterne reagerede partileder Jimmie Åkesson med forargelse over Socialdemokraternas pressemøde.

- Diktaturstil for åbent gardin. Socialdemokraterna har således et pressemøde for at "informere" om modstanderen. Du tror næsten ikke, det er sandt, lød det blandt andet fra Jimmie Åkesson på Twitter.

Ingen rygende pistol

Mens anklagerne fra de socialdemokratiske ministre var tunge og alvorlige, så blev der ikke fremlagt nogle substantielle beviser på russiske forbindelser til partiet.

Pegede dog på, at et SD-medlem af forsvarsudvalget havde delt russisk misinformation i foråret, og en tidligere SD-embedsmand, af sikkerhedsmæssige årsager blev suspenderet fra Riksdagen.

Sikkerhedspolitisk ekspert ved Sveriges Institut for Udenrigspolitik Jan Hallenberg siger til SVT, at han var overrasket over de socialdemokratiske beskyldninger, og at han ikke er stødt på belæg eller overbevisende beviser for Sverigedemokraterna som en sikkerhedstrussel.

- At de ville være allierede med russerne er meget alvorlige anklager, som man skal have klare beviser for. Det kræver et mønster af gentagne, velindøvede samarbejder med russiske interesser, og det tror jeg ikke, vi har set, lyder det fra Jan Hallenberg.

At Socialdemokraterna indkalder til et pressemøde lidt under en uge før et riksdagsvalg med det ene formål at tale om et parti, indikerer, at de ikke er trygge ved de nuværende meningsmålinger, siger nordisk korrespondent hos TV 2, Jesper Zølck.

- Det er en måde at sige, de ikke er stuerene og pålidelige.

- Socialdemokraterne frygter, at Sverigedemokraterna er ved at få så godt et valg, at de kan hive den borgerlige blok op til en sejr og sidde med indflydelse efter valget, siger Jesper Zølck.

Sverigedemokraterna er som det eneste indvandrekritiske parti indtil videre blevet holdt uden for politisk indflydelse i Sverige af Riksdagens andre partier.

Men ifølge Jesper Zølck flytter vælgerne sig mod Sverigedemokraterna på netop på grund af deres hårde linje i indvandre- og bandespørgsmålet, som den siddende regering ikke har løst.

Han er ikke sikker på, at pressemødet vil få den ønskede effekt.

Særligt fordi de to ministre Peter Hultqvist og Anders Ygeman for kun fem år siden var involveret i en stor skandalesag om læk af personfølsomme oplysninger.

Her mistede sidstnævnte minister jobbet, mens Hultqvist akkurat slap for en mistillidsafstemning.

- Det virker som et ret gennemsigtigt og åbenlyst forsøg på at skræmme svenske vælgere væk fra Sverigedemokraterna.

- Det er en meget hårdt skåret anklage mod et parti, der står til at få så mange stemmer fra svenskerne, siger Jesper Zølck.