Rusland invaderer Ukraine

Vladimir Putin underviste børn i en time: - Det var Ukraine, der begyndte

Ruslands præsident er på besøg i Kaliningrad ved Østersøen - her delte han både ud af sin livsvisdom og sit syn på konflikten i Ukraine.

Det er ikke hver dag, at børn og unge i den russiske eksklave Kaliningrad har mulighed for at modtage undervisning direkte fra landets præsident, Vladimir Putin.

På det landområde, hvor Ukraine ligger, er de begyndt at skabe en anti-russisk enklave

Vladimir Putin, præsident, Rusland

Men det skete torsdag, hvor præsidenten fløj til det lille russiske landområde, som ligger klemt inde mellem Polen og Litauen, for at møde skolebørn, der har gjort sig bemærket inden for sport, kultur eller videnskabelige fag.

Her holdt Vladimir Putin en lektion under overskriften "Snak om det, der er vigtigt", hvor han gav tilhørerne og os andre et unikt indblik i, hvad han mener, der er vigtigt for tiden.

Præsidenten indledte med en tale til eleverne, hvor han blandt andet forklarede dem, at det er vigtigt at tygge sin mad grundigt.

- Husk denne vittighed: Du hjælper samfundet ved at tygge din mad grundigt, lød det fra præsidenten, der uddybede, at jo sundere man er, jo bedre kan man bidrage til Ruslands succes.

Lektionen skulle snart blive endnu mere ejendommelig.

Et opvakt publikum

Elevernes møde med Vladimir Putin var arrangeret sådan, at de cirka 20 elever skulle stille spørgsmål, som han så svarede på.

Samtlige elever rakte hånden op, da der blev mulighed for at spørge - det fremgår af en videooptagelse af lektionen, der ligger på det russiske præsidentkontors hjemmeside.

En af eleverne – en dreng ved navn Alexander Smolin – havde en indtrængende bøn til præsidenten.

Alexander Smolins far havde fødselsdag, og han ville enormt gerne trykke Vladimir Putins hånd, så han kunne give håndtrykket videre til faderen.

Ønsket blev opfyldt under stort bifald.

'Ukraine begyndte'

Men der blev også talt om mere alvorlige ting.

For eksempel gav Vladimir Putin eleverne et indblik i sit syn på konflikten i Ukraine.

Ifølge præsidenten var det Ukraine som begyndte konflikten i 2014, da en folkemængde i Kyiv fremtvang et regeringsskifte i landet.

Vladimir Putin fortalte eleverne i Kaliningrad, at der havde været tale om et regulært kup, hvor resultatet ikke var anerkendt blandt de områder af Ukraine med mange etniske russere.

- Der er nogen, som ikke forstår, at efter kuppet i Ukraine i 2014, ville indbyggerne i Donetsk, Luhansk og på Krim ikke anerkende resultatet af kuppet, sagde Vladimir Putin og tilføjede, at det var regeringen i Kyiv, som var gået i krig mod landets egen befolkning i de tre regioner.

- Dette er ikke et emne for børn. De indledte faktisk en krig imod dem og udkæmpede den i otte år, sagde Vladimir Putin.

Hvad børn lærer i Ukraine

Ifølge den russiske præsident er Rusland i øjeblikket i gang med at hjælpe indbyggerne i Donetsk og Luhansk, der også kaldes Donbas.

- Vores opgave, vores mission, vore soldaters mission, militsfolkene fra Donbas' mission er at standse denne krig, beskytte folk. Selvfølgelig skal vi også beskytte Rusland, for på det landområde, hvor Ukraine ligger, er de begyndt at skabe en anti-russisk enklave, der truer vores land, forklarede Vladimir Putin.

Ingen elever stillede kritiske spørgsmål.

Den russiske præsident kom også med eksempler på, hvad den nuværende regering i Ukraine ifølge ham har gjort ved landets skolebørn.

- Undskyld, nu er jeg begyndt at snakke. Skolebørn derovre vidste ikke, at der var en bro til Krim. De troede, at det var en løgn. De vidste ikke engang, at Ukraine og Rusland engang var del af en enkelt stat, nemlig Sovjetunionen, lød det fra præsidenten.

Han forklarede eleverne, at det er sandt, at russiske soldater dør under konflikten.

- Dette er meget vigtigt og vedrører unge mennesker. Mange drenge kæmper derovre og risikerer liv og lemmer. Mange dør. De skal forstå, hvad de giver deres liv for: For Rusland og folket i Donbas, sagde Vladimir Putin.

Og så blev der ikke snakket mere om det.

Til gengæld kom Vladimir Putin med flere små stykker livsvisdom, som eleverne kunne tage med sig.

Putins gode råd

Han rådede blandt andet eleverne til at hjælpe ældre mennesker.

- Så føler I, at I gør en god gerning, og I styrker det gode i jeres hjerter. I bliver bedre mennesker. Men det er ikke kun de ældre, der har brug for det. Det har I også. Der er mange veluddannede mennesker på plejehjem, megen livserfaring og ved at snakke med dem, kan I lære mange brugbare ting, sagde Vladimir Putin.

Han berigede endda eleverne med en anekdote fra sin tid som grøn officer i Sovjetunionens efterretningstjeneste KGB.

Ifølge præsidenten havde han en ældre og langt mere erfaren kollega, der arbejdede på samme niveau som den nyudklækkede Putin.

Vladimir Putin spurgte kollegaen, om han ikke skammede sig over at arbejde på det lave niveau, når han nu var så erfaren. Svaret var ifølge den russiske præsident, at han ikke behøvede en højere post, fordi han arbejdede med lige nøjagtigt det, som moderlandet havde sat ham til, og det var en stor mulighed for ham.

Den læresætning fra Vladimir Putins undervisningstime, som efterfølgende skabte mest trafik Twitter, kom, da han brugte et ret usædvanligt ord til at lære en ung elev i rød pioneruniform om arbejdsmoral.

- Hårdt arbejde er en særskilt gave. Det kan ikke klares med, undskyld mig, en gummirøv. Det er et talent at kunne få sig selv til at arbejde produktivt, lød det fra Vladimir Putin.

Efter timen sang eleverne Ruslands nationalsang sammen med deres præsident, inden han fortsatte til andre gøremål.