Udland

Særligt én ting var værd at bemærke under afgørende formandsduel, siger korrespondent

Liz Truss er stadig favorit, men Rishi Sunak bliver nu præsenteret som underdog, og det kan briterne rigtig godt lide, siger TV 2s korrespondent.

I Storbritannien krydsede Det Konservative Partis to formandskandidater onsdag aften klinger i den sidste debat, inden en af dem skal vælges som partiets leder og dermed også premierminister.

Kandidaterne, Liz Truss og Rishi Sunak, indtog scenen på Wembley Arena i London foran tusindvis af partiets medlemmer. Her fik de begge et sidste skud i bøssen til at overbevise deres partifæller om, hvorfor de fortjener deres stemme.

- Vi ved alle, at vi står over for vanskelige tider. Vi har den frygtelige krig i Ukraine, startet af Putin. Vi har en energikrise, og vi har eftervirkningerne af covid-19. Og så har vi haft to årtier med forholdsvis lav vækst her i landet. Så vi kan ikke bare gøre, som vi plejer. Vi skal være modige, og vi skal gøre tingene anderledes. Det er det, jeg vil gøre, hvis jeg bliver valgt til jeres premierminister, lød det fra Liz Truss, inden aftenens debat blev skudt i gang.

Samtidig lovede Liz Truss – som hun løbende har gjort – skattelettelser. Skattelettelserne er af Sunak blevet kritiseret for at være en skødesløs vej at gå. Han hævder at stå for en mere ansvarlig retning.

En dynamisk debat

Forhenværende finansminister Rishi Sunak blev tidligere anset som favorit til at afløse Boris Johnson, men er den seneste måneds tid blevet overhalet i målingerne af Liz Truss.

- I har alle sammen set mig under pandemien, hvor jeg handlede beslutsomt for at sikre vores økonomi over for det største chok, vi havde oplevet i 300 år. Så I ved, at jeg har evnerne og erfaringen til sikkert at styre os igennem de storme, der venter os, sagde Sunak til de mange fremmødte partimedlemmer.

Det blev en meget dynamisk debat mellem de to britiske premierministerkandidater. Det siger TV 2s korrespondent, Lotte Mejlhede, som især lagde mærke til én ting under debatten onsdag aften.

- Liz Truss har ført stort i meningsmålingerne de sidste mange uger, men hvis man lyttede til, hvem der fik mest applaus, var det faktisk Rishi Sunak. Hans folk havde ændret hans video, så han nu bliver præsenteret som underdog, og det kan briterne rigtig godt lide. Og det gav også en kæmpe, kæmpe applaus, siger Lotte Mejlhede.

Liz Truss nåede ifølge Lotte Mejlhede ikke helt samme niveau som Rishi Sunak under aftenens debat i Wembley Arena.

Vinderen offentliggøres mandag

Storbritannien har ifølge nyhedsbureauet AFP den højeste inflation blandt de magtfulde G7-lande med over 10 procent på årsbasis.

Investeringsbanken Goldman Sachs har i en prognose advaret om, at inflationen kan blive op til 22,4 procent næste år, hvis energipriserne fortsætter med at stige.

De omkring 200.000 konservative medlemmer kan stemme per brev eller online frem til fredag klokken 18.00. Mandag offentliggøres vinderen. Tirsdag kan den konservative vinder begynde arbejdet i Downing Street.

Boris Johnson blev tvunget til at gå af, da en lang række ministre gik af i protest mod en række skandaler og fejl – især i forbindelse med fester i Downing Street, som var i strid med Storbritanniens covid-19-regler.