Rusland invaderer Ukraine

Rusland med modsvar til stop for visa: - Radioaktiv stråling har ikke brug for visum

Talspersonen for det russiske udenrigsministerium kommer med en indirekte trussel i debatten om visa til russiske turister i EU-lande.

Rusland svarer nu igen på den verserende debat om, hvorvidt EU-landene skal stoppe med at udstede visa til russere.

I den forbindelse nævnte talsperson Maria Zakharova den anspændte situation ved Zaporizjzja-kraftværket, der har været under beskydning i en længere periode.

- Stråling har ikke brug for visum til at krydse grænser. Hvis der sker noget på Zaporizjzja, vil det ikke længere handle om visa, pas eller grænser, lød det fra Maria Zakharova.

EU-lande har strammet visumregler

Udmeldingen kommer i kølvandet på EU-landenes beslutning om at suspendere en aftale mellem Rusland og EU.

Aftalen har hidtil gjort det nemmere for russere at få visum til et EU-land og dermed til at holde ferie i Europa. Men det kan altså være slut.

Tirsdag og onsdag holdte EU-landenes udenrigsministre et uofficielt møde i Prag, hvor det kom frem, at flere lande ønskede et generelt indrejseforbud. Det har Ungarn dog blokeret for.

Det fik dog allerede tidligere på ugen Rusland til at reagere med vrede over, at det overhovedet var kommet på tale at begrænse russiske turisters muligheder for at komme til EU.

- Det er på grænsen til vanvid, sagde den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov, tirsdag i en kommentar til forslaget, som han kaldte det seneste tegn på EU’s ”antirussiske agenda”.

Flere EU-lande, der grænser op til Rusland eller ligger i Østeuropa, har tidligere selv valgt at stramme visumreglerne.

Letland, Litauen, Estland, Tjekkiet og Polen stoppede kort efter krigens udbrud med at udstede visa til russiske turister.

Anspændt situation

Ruslands vrede er blevet antændt på et tidspunkt, hvor situationen i forvejen er anspændt. Særligt omkring atomkraftværket Zaporizjzja i det sydlige Ukraine.

Torsdag ankom FN's eksperter til det sydlige Ukraine, hvor de skal undersøge sikkerhedssystemer og eventuelle skader fra beskydning omkring atomkraftværket.

Forholdene på atomkraftværket Zaporizjzja i det sydlige Ukraine har været uklare i ugevis, hvor Moskva og Kyiv er blevet beskyldt for beskydning.

Et nyligt satellitbillede fra det private amerikanske firma Maxar Technologies viste flere sorte huller i taget på en bygning, der støder op til reaktorer på anlægget.

Ifølge borgmester i byen Enerhodar, Dmytro Orlov, har Rusland allerede vist sin modstand. Han hævder, at Rusland torsdag har udført et bombeangreb mod byen, der ligger nær et atomkraftværk, som inspektører fra FN skal undersøge.

Ukraine meldte også ud, at de ikke kunne garantere sikkerheden for de udsendte fra FN under deres mission til Zaporizjzja. Ukraines energiminister, Herman Halushcenko udtalte, at situationen omkring atomkraftværket er "rodet".