Rusland invaderer Ukraine

Inspektører nægter at stoppe trods missilangreb ved atomkraftværk

Et hold fra FN's atomagentur skal inspicere et belejret atomkraftværk i Ukraine. Holdet bekræfter "øget militær aktivitet" i området.

Rusland har torsdag morgen udført missilangreb mod byen Enerhodar, der ligger nær atomkraftværket i Zaporizjzja i det østlige Ukraine.

Det hævder Enerhodars borgmester, Dmytro Orlov. Den ukrainske leder i regionen, Oleksandr Starukh, bekræfter oplysningerne på det sociale medie Telegram.

Jeg tror ikke, at vi skal konkludere noget som helst i forhold til, hvem der skyder på hvem

Rasmus Tantholdt, korrespondent, TV 2

Angrebet sker, samtidig med at et hold på 14 inspektører fra FN’s atomagentur (IAEA) er ankommet til Zaporizjzja for at undersøge skaderne på atomkraftværket.

- Russerne sender granater mod den på forhånd aftalte rute for IAEA's mission fra Zaporizjzja (byen red.) til atomkraftværket Zaporizjzja, skriver Starukh.

Nægter at stoppe

IAEA-chef, Rafael Grossi, siger torsdag ifølge Reuters, at agenturets folk er opmærksomme på "øget militær aktivitet" i området.

Grossi fastholder dog agenturets plan om at besøge værket og dets personale.

- Vi bliver ved, selvom vi er klar over den aktuelle situation. Der har været stigende militær aktivitet, også her til morgen for et par minutter siden. Jeg er blevet informeret af den ukrainske regionale chef, hvad angår de medfølgende risici. Når vi afvejer de ting, der taler for og imod, nu, vi er kommet så langt, så stopper vi ikke, siger Rafael Grossi.

Det ukrainske energiselskab Energiatom oplyser torsdag formiddag, at en af de to sidste aktive reaktorer på atomkraftværket er taget ud af drift på grund af russisk morterbeskydning.

Samtidig skriver det russiske nyhedsbureau TASS, at ukrainske sabotører har forsøgt at generobre værket.

Hold tungen lige i munden, siger Tantholdt

Det gælder om at holde tungen lige i munden, mens Rusland og Ukraine beskylder hinanden for at forpurre atominspektørernes besøg, fortæller korrespondent Rasmus Tantholdt fra Ukraine:

- Ukrainerne siger, at Rusland skyder, og russerne siger, at Ukraine skyder. Sådan er det i den her krig. Jeg står her som journalist og skal vurdere, hvad der er rigtigt, og det tør jeg ikke. Jeg tror ikke, at vi skal konkludere noget som helst i forhold til, hvem der skyder på hvem.

- Atomkraftværket ligger i et russiskkontrolleret område, og man kan ikke afvise, at ukrainerne vil lave det, man kalder en falsk flag-operation, hvor de beskyder værket og siger: "Se, hvor onde russerne er. De forsøger at skabe en atomkatastrofe og skyde på FN-inspektørerne". Man kan heller ikke afvise det modsatte, at det er russerne, der skyder, siger Rasmus Tantholdt.

Frygter atomkatastrofe

Atomanlægget i Zaporizjzja ligger i et område, som russiske styrker kontrollerer. De to parter i krigen har gennem længere tid beskyldt hinanden for at beskyde kraftværket. Det har udløst frygt for en atomkatastrofe.

Et nyligt satellitbillede fra det private amerikanske firma Maxar Technologies viste flere sorte huller i taget på en bygning, der støder op til reaktorer på anlægget.

Kraftværket blev i marts overtaget af russiske styrker. Siden da har IAEA advaret om en mulig atomkatastrofe ved kraftværket. Blandt andet fordi både Ukraine og Rusland har beskyldt hinanden for at affyre missiler mod mål i nærheden af Zaporizjzja-værket.

Ukrainsk personale arbejder fortsat på kraftværket. Det sker under opsyn af russiske soldater.