Udland

Biden ville samle nationen, men advarer om en ekstremistisk trussel fra MAGA-republikanere

Joe Biden har gjort sig bemærket den seneste uge ved at tale om "den ekstreme MAGA-filosofi og "semi-fascmisme" i Det Republikanske Parti.

Han skulle samle nationen.

Det var det, han lovede, da han blev valgt som USA’s næste præsident i november 2020.

Det er også langt hen ad vejen de toner, han har lagt for dagen i løbet af sin første lange tid i Det Hvide Hus.

Men i den seneste periode har Joe Biden lagt en anderledes tone an over for dem, han kalder ”MAGA-republikanere”. MAGA er forkortelsen for forhenværende præsident Donald Trumps berømte slagord ’Make America Great Again’.

Det vil han formentlig gøre igen torsdag aften, når han holder en tale klokken 20 amerikansk tid - klokken 02.00 i Danmark.

På genbrugspladsen

I sig selv er det usædvanligt, at præsidenten holder tale i bedste sendetid. Det vil han normalt kun gøre, når det handler om emner, der har stor betydning for hele nationen.

Men det er også tilfældet, for ifølge præsidenten er ”demokratiet i fare”, forklarede pressesekretær i Det Hvide Hus Karine Jean-Pierre onsdag på et pressemøde.

- Præsidenten mener, at der er en ekstremistisk trussel mod vores demokrati, sagde hun og understregede, at den trussel kommer fra ”MAGA-republikanerne”.

Det Hvide Hus har døbt talen ’Kampen om nationens sjæl’, hvilket også var et tema for Joe Bidens valgkamp op til præsidentvalget i 2020.

Eller som TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, udtrykker det:

- Han har været en tur på genbrugspladsen.

Men Joe Bidens tone over for de mest yderliggående dele af Det Republikanske Parti, som han kalder ’MAGA-republikanerne’, er ikke genbrug. Den er blevet mere aggressiv, mener Mirco Reimer-Elster.

Joe Biden slog for alvor takten fast for en uge siden, da han talte til demokratiske donorer i Rockville, Maryland.

- Det vi ser nu, er enten begyndelsen eller dødsklokken for den ekstreme MAGA-filosofi, sagde Joe Biden ifølge Politico og fortsatte:

- Det er ikke kun Trump, det er hele filosofien, der understøtter – nu siger jeg noget, det er ligesom semi-fascisme.

Jeg respekterer republikanere. Jeg respekterer ikke disse MAGA-republikanere

Joe Biden, præsident, USA

Han fulgte op lidt senere på et partimøde i en high school-gymnastiksal ikke langt derfra, hvor han sagde:

- Jeg respekterer republikanere. Jeg respekterer ikke disse MAGA-republikanere.

En stedfortræderkrig med Trump

Præsidentens nye, hårdere retorik kommer på et tidspunkt, hvor han for en sjælden gangs skyld har lidt vind i sejlene og med kun to måneder til det midtvejsvalg, der skal afgøre, om Det Demokratiske Parti kan fastholde flertallet i et eller begge af Kongressens kamre.

Alt imens er hans politiske modstandere mest optaget af FBI's ransagning af Donald Trumps hjem.

Men faktum er, at Joe Biden fortsat er en yderst upopulær præsident med under 43 procent opbakning i de såkaldte approval ratings, og inflationen er tårnhøj.

- Normalt er et midtvejsvalg en folkeafstemning for eller imod præsidenten, om hvor godt han har gjort det. Og det er jo tydeligt, at Biden gerne vil have, at det i stedet bliver et valg. Altså groft sagt en stedfortræderkrig mellem ham og Trump, fordi han har en forventning om, at der vil demokraterne klare sig bedre, siger Mirco Reimer-Elster.

Men USA-analytikeren tror ikke på, at det nødvendigvis vil gøre hverken til eller fra i det samlede regnskab.

For når midtvejsvalget skal afgøres 8. november, vil emner som abort, inflation og kvaliteten af kandidaterne i diverse valg formentlig vægte tungere hos vælgerne.

Så har Joe Biden bare opgivet sit løfte om at samle et splittet USA?

- Hvis man spørger i hans egen lejr, vil de nok påstå, at han aldrig har sagt, at han vil samle hele USA, fordi det kan man ikke. Så han vil samle de fornuftige elementer, påpeger Mirco Reimer-Elster.

- Andre vil sige, at han aldrig rigtig har prøvet. For hvis du seriøst mener, at splittelsen er et kæmpestort problem, så skal du måske ikke kendetegne en tilpas stor del af din politiske opposition som semi-facister, siger USA-analytikeren.