Energikrise

Storbritannien står over for en svær vinter – inflationen kan stige til 22 procent

Over 100.000 briter har tidligere sagt, at de nægter at betale deres regninger for el og gas.

Briterne går en hård vinter i møde, og de skal forvente en inflation, der stiger voldsomt i de kolde måneder.

Det fremgår af en prognose fra investeringsbanken Goldman Sachs for britisk økonomi, som i forvejen er en af de hårdest pressede i Europa. Det skriver Berlingske.

I prognosen peger den amerikanske investeringsbank på, at høje energipriser kan få inflationen op på 22,4 procent i begyndelsen af 2023 og skabe en dyb recession.

- Bekymringerne omkring presset på leveomkostningerne i Storbritannien er intensiveret på grund af den forværrede energikrise, skriver banken i sin rapport ifølge Berlingske.

De 22 procents inflation er ikke Goldman Sachs' basisscenarie, men er deres forventning af, hvad der vil ske, hvis gaspriserne forbliver høje i en lang periode.

Nægter at betale elregninger

I august havde briterne en inflation på over 10 procent - det højeste niveau i 40 år, og det har fået mange til at frygte for vinteren.

De stigende priser på alt fra dagligvarer i supermarkedet til regningen på gas og el har sendt tusinder af mennesker på gaden for at demonstrere. De forsøger at råbe regeringen op og mener, at de må komme dem til undsætning økonomisk.

Goldman Sachs' prognose kommer i kølvandet på, at konkurrenten Citi i sidste uge advarede om, at britiske forbrugerpriser i januar kan ramme 18,6 procent og først falde til under 2 procent omkring april 2024.

Over 100.000 har allerede meldt sig under fanerne hos kampagnen 'Enough is Enough', og de nægter at betale deres regninger for el og gas 1. oktober, hvis ikke energiselskaberne – eller regeringen – kommer dem i møde.

Største fald i levestandarden siden 1950'erne

Storbritannien står samtidig over for det største fald i levestandard siden 1950’erne med voldsomt stigende inflation og faldende vækst.

Mens priserne på mad, strøm og brændstof stiger kraftigt, følger lønningerne slet ikke med, og mange briter er presset til det yderste.

I august viste tal fra York Universitet, at over halvdelen af alle hjem i Storbritannien vil blive presset ud i energifattigdom i 2023.

Og i byen Bristol har man som den første by i Storbritannien annonceret, at man i løbet af september og oktober vil etablere "varmebanker". Det skal være et sted, hvor byens borgere kan søge hen i dagtimerne vinteren over, når de ikke har penge nok til at tænde for varmen derhjemme.

Premierminister Boris Johnson har erkendt, at situationen er kritisk, men vil som afgående premierminister ikke gribe til konkrete politiske forslag. Han har valgt at lade det være op til sin efterfølger at beslutte, hvad der skal gøres for at komme borgerne i møde og afbøde de voldsomme regninger.

Oppositionspartiet Labour har derimod foreslået at fryse energipriserne, så statens loft for energipriser forbliver på de gældende knap 2000 pund (knap 18.000 danske kroner) om året henover vinteren. Et forslag, der allerede er blevet skudt ned af flere konservative.