Krigen i Ukraine

Russiske Gazprom har som varslet lukket for gas til Tyskland

Forsyning af gas fra Rusland til Tyskland blev stoppet natten til onsdag. Stoppet forventes at vare 72 timer.

Det statsejede russiske energiselskab Gazprom har som varslet stoppet for forsyningen af gas til Tyskland via gasrørledningen Nord Stream 1.

Det oplyser det russiske nyhedsbureau Tass tidligt onsdag morgen.

Lukningen skete klokken 03.00 dansk tid.

Nyhedsbureauet Reuters har tidligere skrevet, at lukningen kommer til at vare 72 timer fra 31. august til 3. september. Det fremgår ifølge Reuters af Seeburger, som er en platform, der leverer information om energimarkederne.

Den midlertidige lukning skyldes vedligeholdelsesarbejde.

Tvivl om genåbning

Fra tyske politikere har det dog flere gange lydt, at lukningen af gasforsyninger er et russisk forsøg på at straffe Tyskland for at støtte Ukraine - og dermed også støtte de sanktioner, der er indført mod Rusland i kølvandet på invasionen 24. februar.

Det er ikke første gang, at Nord Stream 1 bliver lukket. Også i juli stod gasforsyningen stille på grund af vedligeholdelsesarbejde.

Siden 21. juli, hvor der igen blev åbnet, har gasrørledningen kun haft en leverance på 20 procent af maksimal kapacitet.

I juli var der tvivl om, hvorvidt rørledningen ville blive åbnet igen. Det er der ligeledes denne gang.

Gazprom har ifølge nyhedsbureauet AFP tidligere udtalt, at vedligeholdelsesarbejdet er "nødvendigt".

Uforståelig beslutning

Adspurgt for nylig om gasforsyningen vil blive genoptaget på lørdag efter de tre dage, svarede den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov:

- Der er en garanti for - bortset fra ved tekniske problemer forårsaget af sanktioner - at intet forstyrrer forsyningerne.

Imens har chefen for den tyske styrelse for forsyningssikkerhed, Klaus Müller, kaldt den midlertidige lukning for en "teknisk uforståelig" beslutning.

Tysklands afhængighed af russisk gas har skabt alvorlige bekymringer for mangel for de mange mennesker, der bruger gas til at opvarme deres hjem i de kolde vintermåneder.

I Danmark er elpriserne steget betydeligt på grund af usikkerhed om de fortsatte gasleverancer.