Udland

Foto viser tophemmelige papirer hos Trump – nu prøver nettet at læse dem

USA's tidligere præsident havde hemmeligstemplede papirer på sit kontor. Et netop offentliggjort foto viser papirerne på kontorets gulvtæppe.

De ligger strøet ud på et gulvtæppe i Donald Trumps residens i Florida.

Papirer med røde og gule kanter, stemplet med "Secret" og "Top secret", så ingen burde kunne komme i tvivl om, at dette ikke er helt almindelige dokumenter.

Dokumenter fra myndighederne blev sandsynligvis fjernet og gemt

Retsdokumenter fra USA's justitsministerium

Dokumenterne optræder på et billede, der ifølge USA's justitsministerium er taget 8. august 2022, da FBI-agenter i civilt tøj ransagede den tidligere præsidents bolig, Mar-a-Lago i Florida.

Billedet er netop blevet offentliggjort sammen med 36 siders retsakter fra en sag, hvor USA's justitsministerium anklager den tidligere præsident for at have taget hemmeligstemplede papirer med sig, da han forlod Det Hvide Hus i januar 2021.

Retsakterne er blevet offentliggjort, efter at Donald Trump selv anmodede om at få en uafhængig gennemgang af det materiale, som FBI fandt i hans hjem under ransagningen.

Mistanke om skjulte papirer

I dokumenterne kan man læse, at USA's justitsministerium fik en dommer til at godkende ransagningen, fordi myndighederne har beviser for, at Donald Trump havde hemmeligstemplede dokumenter i sin residens, og at de sandsynligvis var gemt væk.

Myndighederne havde på det tidspunkt været i kontakt med repræsentanter for Donald Trump, der havde påstået, at alt følsomt materiale var leveret tilbage. Tidligere havde de lovet, at alt fortroligt materiale ville blive opbevaret bag en låst dør i et kælderrum i Mar-a-Lago.

Men det fremgår af de netop offentliggjorte retsakter, at FBI fandt 3 hemmelige dokumenter i skrivebordet på Donald Trumps kontor og mere end 100 andre fortrolige dokumenter i 13 kasser i ejendommen.

- Dokumenter fra myndighederne blev sandsynligvis fjernet og gemt, og der blev gjort tiltag til at obstruere myndighedernes efterforskning, står der blandt andet i de netop offentliggjorte dokumenter.

Hemmeligt og tophemmeligt

Billedet af de hemmeligstemplede dokumenter er ifølge de amerikanske myndigheder taget inde på Donald Trumps kontor, hvor de lå i en kasse.

Kaster man et nærmere blik på billedet, ser man tydeligt et dokument med rød kant, der er stemplet med "hemmeligt" og fem dokumenter med gul kant, der er stemplet "tophemmeligt".

De amerikanske myndigheder har bortcensureret en stor del af teksten på fotografiet af de hemmelige dokumenter, men siden billedet blev offentliggjort, har folk på internettet forsøgt at finde ud af, hvad der mon står i de hemmelige dokumenter, Donald Trump tilsyneladende ikke ville give slip på.

Her er en enkelt detalje dukket op, som potentielt kan belaste Donald Trump.

Stemplet HCS

Flere af dokumenterne er nemlig stemplet "HCS" – det stempel bruger de amerikanske myndigheder til at beskytte efterretninger fra hemmelige menneskelige kilder.

Så her er der mulighed for, at dokumenternes indhold i værste fald kan bruges til at afsløre amerikanske spioner.

Derudover er det muligt at se nogle få datoer på dokumenterne.

Skriften er svær at se, men der er formentlig tale om 9. maj 2018, 26. august 2018 og muligvis 28. august 2018.

Flere tweets om papirerne og deres indhold er gået viralt og er retweetet titusindvis af gange.

Og nu er folk på internettet så begyndt at se på, hvad der skete omkring de datoer, der fremgår af dokumenterne.

Mængden af spekulationer er voldsom – lige fra om papirerne har noget at gøre med atomaftalen med Iran, som Trump opsagde 9. maj 2018, til om han gemte hemmelige oplysninger om den republikanske senator John McCain, der døde 25. august 2018.

Erklæringen

Da indholdet af papirerne jo er hemmeligt, er det nok usandsynligt, at vi nogensinde får det at vide, men dokumenterne var tilsyneladende så vigtige for Donald Trump, at hans folk gav falske oplysninger til FBI.

I de 36 siders retsdokumenter, der netop er blevet offentliggjort, findes der nemlig en skriftlig erklæring fra en af Donald Trumps nære medarbejdere.

Personens navn er bortcensureret fra brevet, men vedkommende underskriver sig som den ansvarlige for Donald Trumps dokumenter, og der er formentlig tale om den tidligere præsidents advokat Christina Bobb.

Erklæringen er dateret 3. juni, hvor de amerikanske myndigheder mødte op med en stævning og forsøgte at få den tidligere præsident til at aflevere alle hemmeligstemplede dokumenter frivilligt.

Dengang modtog myndighederne 38 fortrolige papirer og den underskrevne erklæring, hvor der står:

- Der blev foretaget en omhyggelig gennemgang af de kasser, som blev flyttet fra Det Hvide Hus til Florida. (...) Gennemgangen blev foretaget som foreskrevet i stævningen for at tilvejebringe alle dokumenter, der har med stævningen at gøre. (...) Og ingen kopi, skriftligt notat eller reproduktion af nogen slags blev fundet. Ej heller nogen dokumenter.

Inden Donald Trumps medarbejders underskrift står der:

- Jeg bekræfter og sværger på, at den ovenstående erklæring er sand.

Samarbejdet

Samme dag som den edsvorne erklæring blev underskrevet, havde myndighedernes repræsentanter forsøgt at kigge i alle kasserne i kælderrummet i Mar-a-Lago, men ifølge de netop offentliggjorte retsakter fik de ikke lov.

- Den tidligere præsidents rådgiver forbød udtrykkeligt myndighedernes repræsentanter at åbne eller kigge i de kasser, som blev tilbage i opbevaringsrummet, står der i retsakterne.

Den oplysning er direkte i strid med, hvad Donald Trump selv har sagt om sagen.

Efter ransagningen i august skrev han på sit sociale medie Truth Social, at hans advokater "samarbejdede fuldt og helt", og at "myndighederne kunne have læst, hvad de end ville".

Han påstod desuden, at dokumenterne ikke var hemmelige længere – hvilket FBI ifølge de netop offentliggjorte retsdokumenter er uenige i.

Her skriver de, at Donald Trumps advokater i forløbet op til ransagningen "aldrig hævdede, at den tidligere præsident havde deklassificeret dokumenterne".

Ifølge Donald Trump skal hele sagen dog ses som del af en heksejagt på ham, og han mener, at ransagningen af Mar-a-Lago er politisk motiveret.

Om indholdet af de hemmeligstemplede dokumenter udgjorde en sikkerhedsrisiko for USA, skal nu afgøres af eksperter hos USA's efterretningstjenester.