Rusland invaderer Ukraine

Ukraine indleder modoffensiv i den sydlige del af landet

Ukrainsk modoffensiv kan få spektakulære konsekvenser, siger korrespondent Rasmus Tantholdt.

Ukraine har indledt en længe ventet modoffensiv i den sydlige del af landet.

Det siger Natalia Humeniuk, der er talsmand for Ukraines sydlige militærkommando.

- I dag har vi indledt offensive aktioner i forskellige retninger, herunder i Kherson-regionen, siger hun til den statslige ukrainske tv-station Suspilne ifølge Reuters.

Meldingen er ikke blevet bekræftet fra Rusland.

Angreb har "svækket fjenden"

Ukraine har i mere end to måneder planlagt en modoffensiv i de russiskbesatte regioner i den sydlige del af landet.

Natalia Humeniuk siger videre, at Ukraines seneste angreb "utvivlsomt har svækket fjenden". Flere detaljer vil blive tilgængelige, når operationen er blevet fuldført.

- Alle militære operationer kræver noget stilhed, siger hun.

Ifølge CNN vil den ukrainske modoffensiv både inkludere angreb i luften og på land.

Ukrainske medier skriver, at det er lykkedes ukrainske styrker at bryde igennem den første russiske forsvarslinje i Kherson-regionen.

Ukraines militær opfordrer samtidig civile til at flygte, hvis de bor i områder i risiko for kamp.

Længe ventet angreb

Kherson har siden marts været kontrolleret af Rusland. De seneste uger har det lydt, at der muligvis kunne være en ændring undervejs. Således slog Ukraine allerede i juli fast, at de "med sikkerhed ville generobre Kherson inden september".

Havnebyen Kherson ligger i det sydlige Ukraine ud til Sortehavet. Den er tæt på de andre havnebyer Mykolajiv og Odesa.

Modoffensiven kommer, efter at krigen i Ukraine har passeret et halvt år, og Rusland ifølge amerikanske vurderinger er presset på frontlinjerne og har færre militære enheder end forventet.

Rasmus Tantholdt, der er TV 2s korrespondent i Ukraine, siger også, at ukrainerne den seneste halvanden måned har varslet og forberedt modoffensiven.

Spektakulære konsekvenser

Tantholdt siger, at den igangsatte modoffensiv bestemt ikke må undervurderes.

- Det her er en ny udvikling i krigen. Ukraine er dygtige til at forsvare sig og har nærmest ikke lavet andet, siden krigen begyndte. Nu er de gået i gang med en stor offensiv mod russerne, siger Rasmus Tantholdt.

Han fortæller videre, at mange oplysninger endnu ikke er bekræftet. Blandt andet meldinger om, at et russisk regiment skulle have trukket sig i det sydlige område, og at ukrainerne skulle være lykkes med at trænge igennem den første russiske forsvarslinje.

- Men hvis det er rigtigt, at et regiment har trukket sig, er krigen bestemt ikke på vej i en heldig retning for russerne. Det, der sker lige nu, kan få virkelig spektakulære konsekvenser for krigen, siger han.