Rusland invaderer Ukraine

TV 2 er tilbage i Rusland efter et halvt år: - Ukraine har ikke en chance

Russerne på gaden i Rostov har ikke meget tilovers for Ukraines krigslykke på slagmarken, selvom landet nu har indledt en modoffensiv.

For første gang siden marts er TV 2 tilbage i Rusland, hvor korrespondent Anders Lomholt natten til mandag landede i Moskva.

Anders Lomholt er inviteret på en pressetur med andre vestlige journalister, der er arrangeret af den russiske stat.

De vestlige journalisters besøg i Rusland kommer, samtidig med at Ukraine mandag har meddelt, at man har indledt en storoffensiv i den sydlige del af landet.

- De har ikke en chance

Men de russere, som Anders Lomholt mandag mødte i Rostov, har ikke meget tilovers for den ukrainske udmelding.

- Ukraine har ikke en chance. Vi har flere våben og en stor hær. De får ikke held med noget af det, de gør, mener Sergey Kurbatov.

- Vi er stærkere på våben og i ånden, lyder det samstemmende fra Kristina Kurbatov.

For tre uger siden sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at der ikke bliver fred i Ukraine, før den russiskbesatte Krim-halvø er tilbage på ukrainske hænder.

Men det kommer aldrig til at ske, mener russerne på gaden.

- Det tvivler jeg meget på. Ruslands styrker er overlegne, og derfor kommer den ukrainske modoffensiv ikke til at ændre noget, siger Daniil Gachkovsky til TV 2.

Er brudt igennem forsvarslinje

Ikke desto mindre bekræfter en række ukrainske medier mandag, at landets styrker har indledt en storstilet modoffensiv.

De skriver blandt andet, at det er lykkedes ukrainske styrker at bryde igennem den første russiske forsvarslinje i Kherson-regionen.

Kherson har siden krigens begyndelse været kontrolleret af russerne, men de seneste uger har det lydt, at der måske kunne være en ændring undervejs. I hvert fald slog ukrainerne allerede i juli fast, at de "med sikkerhed ville generobre Kherson inden september".

Kan få spektakulære konsekvenser

TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt, siger, at man ikke skal undervurdere den ukrainske modoffensiv.

- Det her er en ny udvikling i krigen. Ukraine er dygtige til at forsvare sig og har nærmest ikke lavet andet, siden krigen begyndte. Nu er de gået i gang med en stor offensiv mod russerne, siger han.

Tantholdt fortæller, at mange oplysninger endnu ikke er bekræftet. Blandt andet meldingerne om, at et russisk regiment skulle have trukket sig i den sydlige del af landet, og at ukrainerne skulle være trængt igennem den første russiske forsvarslinje.

- Men hvis det er rigtigt, at et regiment har trukket sig, er krigen bestemt ikke på vej i en heldig retning for russerne. Det, der sker lige nu, kan få virkelig spektakulære konsekvenser for krigen, siger Rasmus Tantholdt.

TV 2 tilbage i Rusland

På presseturen til Rusland skal Anders Lomholt og de andre vestlige journalister blandt andet besøge nogle af de besatte områder i Ukraine og se en russisk militærøvelse.

Det er første gang i næsten et halvt år, at en af TV 2s korrespondenter er til stede i Rusland.

Det sker, efter at Uffe Dreesen forlod Moskva i marts, efter at de russiske myndigheder strammede lovgivningen for journalisters arbejde i landet.

Dengang lød det blandt andet, at det kunne koste op til 15 års fængsel at sprede "falske nyheder" om krigen i Ukraine.

TV 2 i Rusland

TV 2s korrespondent Anders Lomholt er inviteret på en pressetur med andre vestlige journalister. Programmet for presseturen er arrangeret af den russiske stat. Men TV 2 er ikke pålagt restriktioner for, hvad der kan rapporteres fra Rusland.