Udland

Kolde kontorer og mørke byer skal spare på gassen i Tyskland

Krigen i Ukraine har vist, hvor afhængig Tyskland er blevet af russisk gas. Nu skal der findes alternativer - og der skrues ned for forbruget.

Tyskland har vedtaget en række energibesparende tiltag, der vil gøre offentlige bygninger koldere og de tyske byer mørkere ved nattetid.

De nye tiltag skal spare 2 procent på det tyske gasforbrug og være med til at gøre Tyskland mindre afhængig af de usikre leverancer af gas fra Rusland.

Fra 1. september 2022 skal alle offentlige bygninger i Tyskland sænke temperaturen til 19 grader til vinter, og de må slet ikke opvarme indgangspartier, foyer og gangarealer. Sparekravet gælder dog ikke hospitaler og andre institutioner.

Samtidigt skal der slukkes for belysningen af offentlige bygninger og monumenter om natten, forretninger får forbud mod at have deres lokaler oplyst om natten, og opvarmning af private swimmingpools bliver forbudt.

- Tyskland skal så hurtigt som muligt gøre sig fri af den russiske energiimports kvælertag. De nye tiltag vil spare på energien. Men slet ikke nok til, at vi kan læne os tilbage og sige, at ”det var det”, siger den tyske økonomi- og klimaminister Robert Habeck fra De Grønne.

Han vurderer, at de forskellige sparekrav kan spare Tyskland for mere en 80 milliarder kroner over de næste to år.

- Vi står over for en national indsats. Hvert bidrag tæller, siger ministeren ifølge den tyske avis Bild.

Afhængig af russisk gas

Krigen i Ukraine har skabt stor usikkerhed om Tysklands energiforsyning.

Før krigen fik Tyskland 55 procent af sin gas fra Rusland. Nu er tallet 35 procent, men Tyskland har sat sig for, at man på sigt slet ikke vil importere russisk gas.

Tyske ministre har derfor rejst verden rundt for at finde alternativer hos andre store gasproducenter som Qatar og Canada.

Rusland har kun gjort tyskernes problemer endnu større ved at skære ned på gasleverancerne gennem Østersø-gasledningen Nord Stream 1. Nogle tyskere frygter, at leverancen helt vil blive afbrudt, så Tyskland kommer til at mangle energi til vinter.

- Putin gør, hvad han kan for at terrorisere tyskerne. Men Tyskland har kun sig selv at takke for de nuværende problemer. Tyske politikere har ignoreret alle advarsler og gjort landet meget afhængig af den billige, russiske gas, siger TV 2s Tyskland-korrespondent Uffe Dreesen.

Afhængigheden er kun blevet større af, at Tyskland har besluttet både at udfase atomkraft og kulkraft fra sin fremtidige energiforsyning – men til gengæld ikke har gjort nok for at erstatte disse energiformer med vedvarende energi, siger han.

- Det betyder, at Tyskland skal finde på noget helt andet. I første omgang forsøger man at købe flydende gas fra andre eksportører, siger Uffe Dreesen.

Gas kan fås andre steder

Den tyske økonomi- og klimaminister Robert Habeck har forsikret den tyske offentlighed om, at det ikke er noget problem af finde flydende gas på verdensmarkedet.

Til gengæld er der problemer med at få det bragt til Tyskland, hvor distributionssystemet er helt indrettet til at modtage den russiske gas.

Derfor er Tyskland nu gået i gang med at bygge terminaler, der kan modtage den flydende gas.

- Spørgsmålet er ikke, hvor vi skal skaffe vores gas fra. Spørgsmålet er, hvordan vi får gassen ind i landet, siger Robert Habeck til avisen Die Welt.

Ifølge Uffe Dreesen er det den fremtidige energiforsyning, der for alvor optager den tyske regering.

- Der er en erkendelse af, at man har sovet i timen og skal tænke helt anderledes. I den forbindelse er de besparelser, som regeringen nu lægger frem, kun et lille supplement. De handler på kort sigt om at bringe Tyskland gennem den kommende vinter uden de helt store problemer, siger Uffe Dreesen.