Udland

Her tror de så meget på Truss, at de klargør hendes tøj og indretning som premierminister

Kampen om at blive Boris Johnsons afløser er i fuld gang. Udenrigsminister Liz Truss fører stort i meningsmålingerne.

Sofaen i indretningsbutikken på hovedgaden i byen Downham Market i det østlige England er så grøn, at den minder om den grønne farve, som traditionelt bliver brugt til møbleringen af parlamentets underhus.

Men da den nye premierminister vil have mange store sager i sin indbakke, så vil arbejdet nok også ofte blive taget med hjem. I hvert fald synes ejeren af Reeds Homestore, at den ville passe perfekt til Downing Street.

-Det er et engelsk produkt af god kvalitet og slidstærk, og så er den anderledes. Den er ikke traditionel, den er lidt moderne, siger ejeren Jim Carlile.

Den britiske udenrigsminister, Liz Truss, blev valgt ind for kredsen i det sydvestlige Norfolk i 2010, og der er ingen tvivl om, at det er hende, som de fleste lokale konservative bakker op om i formandskampvalget, hvor hun er oppe imod tidligere finansminister Rishi Sunak.

Jim Carlile er så sikker på, at Liz Truss vil vinde kampen om at blive den næste konservative leder, at han med et glimt i øjet allerede er gået i gang med at indrette hendes premierministerbolig – i hvert fald i tankerne.

Tapetskandalen

Tapet til Downing Street har butikken også masser af. Men Jim Carlile tør knap nævne det. Så da steddatteren Jessica finder prøver på tapet frem, siger han med et muntert løftet øjenbryn, at det må de hellere holde sig langt væk fra. Den skandale, som flere mener, var begyndelsen på spørgsmålene om Boris Johnsons troværdighed, handlede nemlig om sponsorbetalt tapet af ægte guld.

Så steddatteren skynder sig at finde nogle prøver på gardiner frem i stedet. Men hvilken farve skal det så være?

- Blå ville være perfekt til det Konservative Parti. Det skal i hvert fald ikke være rødt i Downing Street – ikke når det er en konservativ premierminister, mener Jim Carlile, mens han bladrer prøverne igennem.

Han er ærkekonservativ og giver ikke meget for arbejderpartiet Labour.

Butiksejeren kan også rigtig godt lide Boris Johnson, men tilstår, at han begik fejl som premierminister.

- Han løj jo og tog nogle dårlige beslutninger, og jeg tror, befolkningen har mistet tilliden til ham. Folk har brug for en, som de kan relatere til. Og der vil Liz Truss gøre et godt job. Hun vil vokse med opgaven ligesom Margaret Thatcher gjorde, mener Jim Carlile.

Liz Truss skal finde egen stil

Længere henne af hovedgaden finder vi ejeren af modebutikken Ten – samme nummer som premierministerens officielle residens på Downing Street. Indehaveren Lesley Bilton møder os med et stort smil og har prompte en holdning til, hvad den lokalvalgte eventuelt kommende kvindelige premierminister bør udstråle.

Inde i butikken viser TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede billeder til indehaveren, hvor Truss og Thatcher bærer en lignende bluse med sløjfe ved halsen.

Jeg kan ret godt lide stilen, men det er nok også for stift, siger Lesley Bilton, som synes, Liz Truss i stedet skal finde sin egen stil til en ny tid.

Lesley Bilton foreslår nogle stærkere farver og et mere afslappet, men stadig elegant, udtryk.

Og selvfølgelig får Liz Truss også brug for en håndtaske ligesom sit idol Thatcher, lyder det. Det siges om Thatcher, at hun tog sin taske frem, som var det et ”hemmeligt våben” under hårde forhandlinger for at indikere, at løsningen nok lå i tasken.

Lesley Bilton tror, at Liz Truss vil blive en stærk premierminister og vælger derfor en lædertaske i en stærk konservativ-blå farve til hende.

5. september ved vi, hvem der rykker ind i Downing Street. Men spørger man i Downham Market, så er de ikke i tvivl om, at Storbritannien får sin tredje kvindelige premierminister i historien.