Udland

Hemmeligt dokument bag Trump-ransagning er nu delvist offentliggjort

Da Donald Trump forlod Det Hvide Hus tog han ifølge Justitsministeriet uberettiget en række hemmeligstemplede dokumenter med sig hjem til Florida.

Det amerikanske justitsministerium har nu offentliggjort en redigeret udgave af den erklæring, der lå til grund for ransagningen af tidligere præsident Donald Trumps hjem i begyndelsen af måneden.

Store dele af den 32 sider lange erklæring er overstreget.

Men det fremgår blandt andet, at efterforskningen begyndte, da Donald Trump tidligere på året afleverede 15 kasser med dokumenter, som han havde taget med sig fra Det Hvide Hus.

Kasserne var hans folk blevet bedt om at aflevere til Nationalarkivet, som underrettede Justitsministeriet.

Da FBI-agenter i maj 2022 gennemgik kasserne, fandt de fortrolige dokumenter i 14 ud af 15 kasser.

I alt 184 unikke dokumenter, hvoraf 25 var stemplet som tophemmelige.

Flere af siderne var fyldt med, "hvad der forekommer at være" Donald Trumps håndskrevne noter, fremgår det.

Det fremgår også, at fortrolige dokumenter blev opbevaret forskellige steder på Trumps luksusresort ved navn Mar-a-Lago, selvom det ikke er godkendt til opbevaring af fortrolige dokumenter. Der nævnes blandt andet et lagerrum, foyeren ved Pine Hall og hans kontor, der går under navnet 45 Office.

Ifølge erklæringen var der grund til at tro, at Donald Trump opbevarede yderligere hemmeligstemplede dokumenter i sit hjem i Florida.

Usædvanlig offentliggørelse

Den edsvorne erklæring, der nu er delvist offentlig tilgængelig, indeholder den juridiske baggrund for, at Justitsministeriet kunne få en ransagningskendelse, så FBI 8. august kunne ransage Donald Trumps luksusresort i Palm Beach, Florida.

Det vil sige, at den i sin fulde version viser, hvilke beviser Justitsministeriet mener at have imod den forhenværende præsident.

Lyn-analyse

Vi blev klogere på den overordnede baggrund for FBI`s historiske ransagning af Trumps residens, men de store spørgsmål forbliver ubesvarede. Hvad er det præcis for nogle følsomme dokumenter, som Donald Trump tog med sig? Hvorfor tog Trump dokumenterne med til Florida? Var den tidligere præsident bevidst om dokumenternes følsomme indhold? Hvilke juridiske konsekvenser får det for Trump? Svarene gemmer sig muligvis bag den sorte tusch, der ganske som forventet er blevet brugt flittigt af Justitsministeriet. Den redigerede offentliggørelse stopper derfor næppe spekulationerne. Snarere tværtimod. 

Store dele er dog som nævnt dækket af sorte streger. Det sker ifølge Justitsministeriet af hensyn til vidner og den videre efterforskning.

Hvis vidnernes identitet afsløres risikerer de repressalier, intimidering, chikane og fysiske trusler mod deres sikkerhed, skriver Justitsministeriet i sin begrundelse for at overstrege lange afsnit, ligesom potentielt nye vidner "så godt som sikkert" vil vægre sig ved at melde sig.

Det er meget usædvanligt, at den slags erklæringer overhovedet offentliggøres, før der er rejst sigtelse.

Men for en uge siden åbnede en føderal dommer i Florida muligheden for at give offentligheden indsigt i erklæringen med henvisning til den store offentlige interesse i sagen.

Dommer Bruce Reinhart, der i sin tid også gav ransagningskendelsen, beordrede Justitsministeriet til at aflevere en redigeret udgave af erklæringen til ham, hvorefter han ville vurdere, om den skulle offentliggøres.

Justitsministeriet modsatte sig, men det rettede dommeren sig ikke efter.

Erklæringen skulle afleveres senest torsdag middag lokal tid, og derefter afsagde dommeren kendelse om, at Justitsministeriet skulle offentliggøre dokumentet senest fredag middag. Det vil sige klokken 18 dansk tid.

”Politiske partisoldater og banditter”

Donald Trump varmede op til offentliggørelsen på sit eget sociale medie, Truth Social, hvor han endnu engang kritiserede, at ransagningen overhovedet havde fundet sted.

Ifølge Trump var det ”politiske partisoldater og banditter”, der 8. august ”stormede Mar-a-Lago og stjal alt inden for synsvidde”.

Efter offentliggørelsen var Donald Trump igen på Truth Social, hvor han hæftede sig ved, at erklæringen er "voldsomt redigeret!!!", og i øvrigt beskyldte Justitsministeriet og FBI for at være på en "total pr-udflugt".

Også hans sønner Donald Trump Jr. og Eric Trump hæfter sig ved, at der er en hel del overstregede passager i de papirer, der skulle give et indblik i mistanken mod den tidligere præsident.

Tidligere har dommer Bruce Reinhart på Justitsministeriets opfordring tilladt offentliggørelsen af selve ransagningskendelsen.

Herfra ved vi, at Donald Trump ved ransagningen fik beslaglagt 11 sæt hemmeligstemplede dokumenter – herunder flere tophemmelige – som han havde taget med sig fra Det Hvide Hus til Mar-a-Lago.

Præsident Joe Biden blev fredag spurgt, om opbevaringen af dokumenterne i Mar-a-Lago kan have kompromitteret USA's nationale sikkerhed. Det ville han hverken be- eller afkræfte.

- Det lader vi Justitsministeriet om at afgøre. Vi må se, hvad der sker, svarede han.