Udland

De er naboer til atomkraftværket, men splittede om dets fremtid

Den tyske regering overvejer at udskyde lukningen af de sidste atomkraftværker på grund af stigende energipriser. Spørgsmålet deler tyskerne.

Krigen i Ukraine har skabt usikkerhed i Europa omkring den fremtidige gasleverance fra Rusland.

Det får nu den tyske regering til at genoverveje beslutningen om at droppe atomkraft.

Alt taler imod at forlænge værkets levetid. Det er udelukkende populisme og propaganda

Luis Hermann, Borgerinitiativet for Atomstop

Ved nytår lukkede halvdelen af de tyske atomkraftværker, og det er meningen, de tre sidste skal følge trop ved årets udgang.

Men nu har stigende energipriser og ønsket om at gøre sig uafhængig af russisk gas og olie fået forbundskansler Olaf Scholz og hans regering til at åbne for en ny diskussion om kernekraftens fremtid.

Splittede indbyggere

Siden 1988 har det 168 meter høje køletårn ved atomkraftværket Isar 2 kastet sin skygge over de 4000 indbyggere i Niederaichbach i Bayern.

I mere end 30 år har værkets skæbne knyttet byen tæt sammen, men nu er indbyggerne splittede: Skal værket lukkes, eller skal dets levetid forlænges for at afhjælpe energikrisen i Tyskland?

Luis Hermann fra Borgerinitiativet for Atomstop er ikke i tvivl. Lige så længe værket Isar 2 har eksisteret, har han kæmpet mod atomkraften.

- Alt taler imod at forlænge værkets levetid. Det er udelukkende populisme og propaganda, når de vil fortsætte driften. Situationen er kritisk, men den mængde energi, de tre værker kan præstere, er så ringe, at den slet ikke er proportionel med sikkerhedsproblemerne, siger Luis Hermann til TV 2s korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesen.

Men langtfra alle deler den holdning i den lille by Niederaichbach i det sydlige Tyskland.

- Det ville være en hjælp at have den energi vinteren over, siger borgeren Karin Gahl.

Har satset for meget på gas

Det er det, den genopblussede tyske atomdebat handler om. Skal Tysklands sidste tre reaktorer forlænges hen over den kommende vinter, eller skal de som planlagt lukkes ned ved årets udgang?

Netop udsigten til en vinter med en usikker gasforsyning er et af hovedargumenterne for en forlængelse af atomdriften. Og tyskerne har kun sig selv at takke, mener Niederaichbachs viceborgmester, Jakob Sand.

- Min personlige mening er, at vi før i tiden satsede alt for meget på gassen. Simpelthen fordi den var så billig, siger Jakob Sand til TV 2.

Allerede for 11 år siden blev den første reaktorblok Isar 1 lukket ned og anlægget demonteret. Hvornår den skæbne kommer til at overgå Isar 2, vil regeringen blandt andet lade tekniske undersøgelser afgøre.

I Niederaichbach mener flere, det er på tide at sætte en slutstreg.

- Man udsætter beslutningen, men gassen bliver hverken billigere eller rigeligere næste år. Så hellere lukke og slukke nu, siger Kurt Weigelt fra Niederaichbach til TV 2.

Selvom den tyske regering skulle beslutte sig for at lade atomkraftværkerne køre videre vinteren over, er det begrænset, hvor meget det betyder. Værkerne står nemlig kun for seks procent af det samlede tyske strømforbrug.