Udland

Formandskandidater i duel: En vil aldrig lukke landet ned - den anden vil have styr på økonomien

Liz Truss er ifølge de seneste meningsmålinger favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister.

Torsdag aften har de to formandskandidater i det konservative parti i Storbritannien, Liz Truss og Rishi Sunak, været i deres næstsidste debat, inden det afgøres, hvem der skal være ny formand og dermed britisk premierminister.

De to konservative politikere tog ordet på skift ved et vælgermøde for partiets medlemmer i Norwich.

Tidligere finansminister Rishi Sunak lagde ud med at tale til partifællerne:

- Der er tre ting, vi må gøre: Først må vi genopbygge tilliden. Derefter må vi genopbygge økonomien. Og endelig må vi samle vores land igen, lød det fra Sunak, inden Liz Truss tog ordet.

- Der er for mange briter, som siger, vi bør skamme os over vores fortid, at vi ikke er det land, vi var engang. At vi er i tilbagegang. De har ikke ret.

- Som udenrigsminister ser jeg, at folk elsker vores land og det, vi står for: Frihed og demokrati. Vi bør være ligeså stolte af os selv, som andre er af os, sagde Liz Truss fra scenen.

Lyn-analyse

Liz Truss og Rishi Sunak adskiller sig på særligt tre punkter.  

Han vil gerne have en forsigtig økonomisk politik og vil ikke give mange skattelettelser her og nu. Hun står for, at man skal have vækst igen via skattelettelser.

Personligheden er også forskellig. Hun kommer fra en mere jævn baggrund. Han er fra en meget rig, indisk baggrund. Det skiller vandene.

Så er der kønnene. Mange af dem, vi har talt med, ser gerne en kvinde i Downing Street efter perioden med Boris Johnson.  

Under debatten blev både Liz Truss og Rishi Sunak spurgt, hvorvidt de foretrækker den anden eller den afgående Boris Johnson som premierminister. Her svarede Truss, at hun vil foretrække Boris Johnson, mens Sunak vil foretrække Truss.

Mens Sunak, der også var en af dem, der trak tæppet væk under Johnson, vil have forandring, har Truss gennem årene været en stor Johnson-støtte.

Truss i modvind

Kort før debatten kritiserede tidligere finansminister Rishi Sunak den britiske regerings håndtering af covid-19-pandemien og sagde, at der blev begået alvorlige fejl.

- Det var en fejltagelse at give forskere og læger så mange beføjelser. Og omkostningerne ved nedlukningen af samfundet blev holdt skjult, sagde Sunak.

Under debatten stemte rivalen Liz Truss i. Hun mener, at der blev taget alt for vidtgående tiltag under pandemien og fremhævede blandt andet lukningen af landets skoler.

- Jeg kan garantere jer, at jeg aldrig vil indføre en nedlukning, hvis jeg blev valgt som premierminister, sagde hun.

Liz Truss kom i sidste uge i modvind, da hun i en lækket lydoptagelse kritiserede briternes arbejdsmoral.

Det to minutter lange lydklip stammer fra hendes tid i finansministeriet mellem 2017 og 2019.

I klippet siger Truss, at britiske arbejderes "tankegang og indstilling" er delvist skyld i Storbritanniens relativt dårlige produktivitet.

- Det handler i bund og grund om arbejdskultur, siger hun i optagelsen, som avisen The Guardian er i besiddelse af.

Truss tilføjer, at britiske arbejdere er nødt til at "knokle" hårdere.

- Hvis du tager til Kina, så er det ganske anderledes. Det kan jeg godt forsikre dig om.

- Der er et grundlæggende problem med britisk arbejdskultur. Jeg tror ikke, at folk er særlig ivrige efter at forandre sig.

Tæt på recession

Det er det konservative partis omkring 200.000 medlemmer, der skal stemme om, hvem der skal afløse Boris Johnson som partiets leder og premierminister.

Resultatet af en urafstemning vil blive offentliggjort 5. september.

De to rivaler har under valgkampen især diskuteret stigende priser og leveomkostninger.

Briterne har en inflation på over ti procent - det højeste niveau i 40 år. Landet er tæt på recession, og stigende energipriser har fået mange til at frygte for vinteren.

En undersøgelse foretaget af Yorks universitet tyder på, at over halvdelen af husholdningerne i landet - omkring 15 millioner indbyggere - ikke vil have råd til at varme deres boliger ordentligt op til januar.

Truss har lovet skattelettelser, mens Sunak advarer mod falske løfter på baggrund af en dyb økonomisk krise.

47-årige Liz Truss er i øjeblikket Storbritanniens udenrigsminister, og ifølge de seneste meningsmålinger er hun favorit til at blive landets næste premierminister.