Rusland invaderer Ukraine

Zelenskyj på uafhængighedsdag: Vi kommer til at sejre

- Vi plejede at sige "fred". Nu siger vi "sejr", siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i tale.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger i en videotale på sit lands uafhængighedsdag, at den ukrainske nation blev genfødt, da Rusland invaderede landet 24. februar.

Han siger samtidig, at Ukraines mål har ændret sig.

- Vi plejede at sige "fred". Nu siger vi "sejr", siger den ukrainske leder og tilføjer:

- Vi vil generobre Donbas og Krim.

Ukraine løsrev sig fra det russiskdominerede Sovjetunionen for 31 år siden – i 1991.

Ved en folkeafstemning stemte hovedparten af ukrainerne for uafhængighed.

Den ukrainske uafhængighedsdag onsdag falder seks måneder efter russernes invasion. Den markeres med nedtonede ceremonier over hele landet, mens der konstant er fare for nye russiske angreb – fra landjorden, fra luften eller fra havet.

Vil kæmpe til det sidste

Zelenskyj siger, at ukrainerne vil kæmpe mod den russiske invasion til det sidste.

- Vi kommer ikke til at give indrømmelser, og vi kommer ikke til at gå på kompromis. Vi er ligeglade med, hvilken hær I har. Vi har kun øje for vort land. Vi vil kæmpe for det til det sidste, siger han i videotalen, som var optaget forud for afhængighedsdagen.

Videre lyder det fra den 44-årige præsident, at den nye nation, der blev genfødt 24. februar ved russernes invasion klokken 04 om morgenen, er et land, "der ikke græder, skriger eller flygter. Et land, som ikke giver op. Og som ikke glemmer".

Han understreger den nye hårdhed, som kendetegner Ukraine i dag.

- Vi vil ikke sætte os ved forhandlingsbordet ud fra frygt med en pistol rettet mod vores hoveder. For os er det mest frygtelige jern ikke missiler, fly eller kampvogne, men lænker.

Gaderne i Ukraines hovedstad, Kyiv, var usædvanligt stille og tomme onsdag morgen efter en række advarsler og rygter om, at det russiske militær kan have planlagt omfattende angreb på den ukrainske uafhængighedsdag.

/ritzau/AFP